Siirt’te İpek Er’e tecavüz ederek, intihara sürükleyip yaşamını yitirmesine neden olan uzman çavuş Musa Orhan hakkında "nitelikli cinsel saldırı" suçundan açılan davanın ilk duruşması 16 Ekim 2020 yılında Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya bölgeden birçok baro ve kadın örgütleri katılarak İpek’in ailesine destekte bulundu. Ayrıca barolar ve kadın dernekleri davaya müdahil olma talebinde bulunurken, bu talep mahkeme tarafından reddedildi.

Duruşmaya tutuksuz olarak Ankara’dan Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılan sanık Musa Orhan, susma hakkını kullanarak savunma yapmadı.

Sanık avukatları haberlere ‘yalan’ dedi

Sanık avukatları ise yaşananların bir “gönül ilişkisi” olduğunu ileri sürerek, ajansların yalan haber servis ettiğini iddia etti. Sosyal medyada yapılan paylaşımlardan rahatsızlıklarını dile getiren sanık avukatları, İpek’in bölge ve aile baskısı sonucu intihar ettiğini savundu. Sanık avukatlarının savunmaları sırasında İpek’in annesi baygınlık geçirdi. Baba Fuat Er ise “Bizim ailemize hakaret ediliyor. Annesine, basına aşirete kadar dil uzatıyorlar. Biz onun ailesiyle ilgili tek kelime etmedik. Hakaret etmedik. Neden bu yapılıyor” diye tepki gösterdi.

‘Devlet gereğini yapmalı’

İpek’in annesi Hakime Kılınç da, ömrünün sonuna kadar kızına tecavüz eden sanıktan davacı olacağını ve devletin gereğini yapması gerektiğini söyledi. Hakime, sanık Musa Orhan’ın kızının kanının hesabını vermesi gerektiğini kaydederek, “Ben büyüttüm, baktım, bugüne getirdim. Ama kanlar içinde hastaneye kaldırdım. Musa'nın bunu bize yapmaya hakkı yoktu. İpek'in yazdığı mektup, kendi el yazısıdır. Kızımın el yazısını bilirim. Devlet onu tutuklasın" beyanlarında bulundu.

‘Sanık konuşsaydı çelişkiler giderilirdi’

İpek’in ailesinin avukatları, sanık Musa Orhan’ın suçtan kurtulmaya dönük sessiz kalma hakkını kullandığını, sanığın konuşması halinde çelişkilerin giderilebileceğini belirtti. Avukatlar ayrıca hastane personelinin de ifadelerinin dosyaya eklenmesini talep etti. Avukatlar, “İpek Er'in 18 yaşına yeni girmiş bir çocuk olarak görülmesi gerekmektedir. Musa Orhan savunma yapsaydı çelişkiler ortaya çıkacaktı. Susma hakkını da suçtan aklanmak için kullanmak istedi. Sanığın tutuklanmasını istiyoruz” talebinde bulundu.

Tutuksuz yargılanmaya karar verildi

Mahkeme heyeti ise sanık Musa Orhan’ın tutuksuz yargılanmasına dönük karar vererek bir sonraki duruşmayı 25 Şubat’a erteledi.

Ne olmuştu?

Batman’ın Beşiri ilçesinde 16 Temmuz günü intihar girişiminde bulunan ve 18 Ağustos'ta yaşamını yitiren 18 yaşındaki İpek Er’e tecavüz ettiği gerekçesiyle yoğun tepkiler sonrası tutuklanan Uzman Çavuş Musa Orhan 25 Ağustos'ta tahliye edilmişti. İpek Er, yazdığı mektupta Musa Orhan’ın kendisine tecavüz ettiğini anlatmıştı. İpek’in ailesinin avukatları, "nitelikli cinsel saldırı" suçundan tutuklanan Musa Orhan hakkında “intihara sürükleme" gerekçesiyle de suç duyurusunda bulunmuştu.  Musa Orhan'ın avukatı itiraz dilekçesinde “kaçma şüphesi bulunmadığını” belirtti. İtirazı değerlendiren Siirt 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi dilekçede belirtilen hususları yerinde görerek Musa Orhan’ın tahliyesine karar vermişti. 

Musa Orhan'ın tutuklu bulunduğu cezaevinden salıverilmesi ve mahkemenin kararı kamuoyunca çok büyük tepki ile karşılanmıştı.