İntihara sürüklenen İpek Er’in tecavüz zanlısı Uzman Çavuş Musa Orhan'ın "nitelikli cinsel saldırı" suçundan yargılandığı davanın 2'nci duruşması Siirt 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşma nedeniyle adliye çevresinde yoğun önlem alındı. Duruşmayı takip etmek isteyen gazeteciler, Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla adliye içine alınmadı. Duruşmayı takip etmek isteyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi üyeleri ve Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri de aynı talimat doğrultusunda adliyeye alınmadı. 

Duruşmaya, İpek Er’in ailesi, tanık Sadullah Kars, Siirt ve Batman Barosu avukatları, İnsan Hakları Derneği (İHD) Siirt ve Batman Şubeleri ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) katılırken, 

sanık Orhan ve avukatları Ankara'dan Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Duruşma, mahkeme heyetinin değişmesi nedeniyle önceki celsenin tutunaklarının okunmasıyla başladı. İlk duruşmada susma hakkını kullanan Orhan, bu duruşma da da aynı tavrını sürdürdü.

TANIK DİNLENDİ 

Daha sonra İpek Er'in Siirt'te konaklandığı otel çalışanı Sadullah Kars tanık olarak dinlendi. Kars, 2020’nin Mayıs'ında Er'in otellerine giriş yaptığını, üç gün boyunca otellerinde tek başına konakladığını söyledi. Tanık, daha sonra ilk gün otelde kalan Er'in sonraki iki gece otelde kalmadığını belirtti. Er'in kendisinden telefonu istediğini söyleyen tanık Kars, "Sonraki gün otele geldiğimde İpek benden telefonumu istedi ve arkadaşını arayacağını söyledi. Telefonu verdim hem aradı hem de mesajlaştı. Karşıdaki kişi ona sürekli geleceğini söylüyordu. İpek dört buçuk saate kadar bekledi. Daha sonra İpek’in aramış olduğu şahıs beni aradı. Telefonu İpek’e verdim konuştu. Telefondaki kişi dışarı çıkmasını ve aşağı doğru inmesini söyledi. İpek kapının önüne çıktı. Ancak aracı göremeyince benden telefonu isteyerek tekrar aradı. Ardından camları siyah filmi sarı bir araba geldi. Araçtan orta yaşlı biri indi. Ancak bu kişi sosyal medyadan fotoğrafını gördüğüm kişi değildi. İpek arka koltuğa bindi ve oradan ayıldılar" beyanlarında bulundu.

Sanık avukatlarından Erkan Akkuş’un tanığa Er'in kendisine nişanlısının kim olduğunu anlatıp anlatmadığını sorması üzerine tanık Kars, "İpek Er bana nişanlısının uzman çavuş olduğunu ve Pervari’de görev yaptığını söyledi" cevabını verdi.

  

‘CEZAEVİNE GİRMESİNİ İSTİYORUM’

İpek’in annesi Hikmet Kılınç, Musa Orhan’ın kızını toprağın altına koyarak kendisinin dışarıda gezmesine hakkı olmadığını söyledi. Kılınç, "Ben nasıl günlerce kahroluyorsam aynı şekilde Musa Orhan’ın cezaevine girmesini istiyorum. Musa Orhan ile gelen taksici kim ise onun da yargılanmasını istiyorum. Hakkımı helal etmiyorum" diye konuştu.

TUTUKLAMA TALEBİ 

İpek Er'in avukatları da tanığın verdiği ifadelerde sanık Musa Orhan’ın suçu işlediğini gösterdiğini söyleyerek, Orhan'ın tutuklanması talebinde bulundu.

İddia makamı tutuklanma talebinin reddini isteyerek, dosyadaki eksik hususların giderilmesi talebinde bulundu.

Sanık avukatları müvekkilerinin iddia edilen suçu işlemediğini, mevcut delillerin toplanmış olması ve delil karartma ve kaçma şüphesi bulunmadığından tutuklanma talebinin reddini istedi.

TUTUKSUZ YARGILAMA

Mahkeme, delillerin toplanmış olması ve delillerin karartılma ihtimalinin olmadığı gerekçesiyle Musa Orhan'ın tutuklanması talebini redetti, diğer tanıkların dinlenmesi için duruşmayı 1 Haziran'a erteledi. 

Duruşma sonrası polislerin, İpek Er'in ailesini, adliye önünde bekleyen TJA aktivistleri, HDP Kadın Meclisi üyeleri ve gazetecilerden uzaklaştırması dikkat çekti.