Mardin’de 70’inci Mekanize Alay Komutanlığı’nda görevli uzman çavuş Ömer Ayas, bir arkadaşı aracılığıyla tanıştığı 19 yaşındaki kadına 2018 yılının Aralık ayında tecavüz etti. Kendini “dindar” ve “Kuran okuyan biri” olarak tanıtan Ayas, daha sonra tecavüzü kimseye anlatmaması yönünde tehditlerde bulundu. Ayas, 2019 yılının Haziran ayına kadar sistematik olarak tecavüzü sürdürdü. 

SİLAH TEDİDİYLE TECAVÜZ 

Ayas’ın silahla yaşadıklarını kimseye anlatmaması yönünde tehditlerde bulunduğunu belirten kadın, karşı çıkmasına rağmen kimi zaman silahı kafasına dayayarak, tecavüzü sürdürdüğünü anlattı. Bir süre sonra maruz bırakıldıklarını Muhammet Toprak isimli arkadaşıyla paylaşarak, yardım isteyen kadın, ne yapması gerektiği hususunda destek istedi. Konuşmak için buluştuğunda ise Toprak’ın da tecavüzüne maruz kaldı ve kimseye anlatmaması için tehdit edildi. 

KADINLARDAN DESTEK 

Yaşadıkları karşısında uzun süre travma yaşayan kadın, bir arkadaşının önerisiyle Şubat ayında Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi’ne başvurarak, destek istedi. Kadının anlatımları üzerine Kadın Hakları Merkezi, her iki erkek hakkında suç duyurusunda bulundu. Başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Ayas ve Toprak, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 

İKİ ERKEĞE DE DAVA AÇILDI

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, uzman çavuş Ayas hakkında “Tehdit, cebir ve hile yoluyla kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve cinsel saldırı” suçlarından iddianame hazırladı. Bunun üzerine de Ayas, açığa alındı. Takipsizlik kararı verilen Toprak hakkında ise avukatların itirazı ardından ayrıca iddianame hazırlanarak, iki ayrı dava açıldı. 

ERKEKLERDEN ‘RIZA’ SAVUNMASI 

Uzman çavuş Ayas hakkında hazırlanan iddianamede, genç kadının beyanlarının yanı sıra Ayas’ın tecavüz ve tehditlerine dair ses kayıtları ve mesajları da yer aldı. Kadına gönderdiği ses kayıtlarında tecavüz ve tehdidi ikrar ettiği görülen Ayas, ifadesinde ses kaydının kendisine ait olduğunu kabul ederek, “rıza” savunmasına sığındı. Ayrıca kadının “psikolojisinin bozuk” olduğunu ileri sürdü. 

Toprak de benzer şekilde “rıza” savunması yaparken, her iki ismin tutuklanması yönündeki talepler mahkemece reddedildi. 

TUTUKLAMA TALEBİNE RET 

Tecavüz sanığı uzman çavuş Ayas hakkında açılan davanın ilk duruşması, Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Toprak’ın yargılandığı davanın duruşması ise Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde farklı tarihlerde görüldü. Her iki davada da Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin müdahillik talepleri mahkemelerce reddedilerek, duruşmalar farklı tarihlere ertelendi ve sanıkların tutuklanma talepleri kabul edilmedi. Mahkeme, bir sonraki duruşmalarda tanıkların dinlenmesine karar verdi.  

KADINLAR YARGILANIYOR 

Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi avukatlarından Mihrican Can, kadının güvendiği kişinin saldırısına maruz kaldığını belirterek, “Travmalarını tekrar tekrar yaşıyor. Güvendiği ve yaşadıklarını anlattığı insanlar onu saldırıya açık görüyor. Kadınlar, genel olarak toplumda cinsel saldırıya uğradığını çok zor dile getiriyor. Çünkü mahkemelerde de çoğu kez yine kendileri yargılanıyor. Bu dosyada da aynı durum söz konusu” dedi.

DAYANIŞMA GÜÇ VERİYOR

Kadının yaşadığı travmalardan sonra cesaret göstererek, şikayetçi olmasının önemli olduğuna işaret eden Can, hala adaletten bir beklentinin olduğunu söyledi. Müvekkillerinin psikolojik destek aldığını ve kadın dayanışmasının kendisine güç verdiğini aktaran Can, sanıkların üzerlerine atılı suçlardan üst hadden cezalandırılmaları için dosyayı takip etmeyi sürdüreceklerini belirtti.

MA / Ahmet Kanbal