İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara’da düzenlenen “Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu. 1 Ocak-22 Kasım 2020 tarihleri arasında 234 kadının “cinayete kurban” gitti diyerek, katledildiğini açıklayan Soylu, 2020'nin ilk altı ayında katledilen kadınların yüzde 90'ının daha öncesinde kolluk birimlerine başvurmadığını öne sürdü.

ELEŞTİRENLERİ HEDEF ALDI

Neredeyse 500 bine yakın kolluk görevlisinin olduğunu belirten Soylu, “Türkiye'nin her yanına uzanan bir teşkilatımız söz konusu. 6284 çerçevesine giren bu konudaki tüm olayları anı anına takip edebilme kapasitesine sahibiz. Her sabah bu rakamları alıyoruz. Azaltabiliyor muyuz, nerede eksiğimiz var. Hepimiz üzerine düşeni yapıyoruz. Bu nasıl böyle olur diye neredeyse kıyameti koparıyoruz. Biz neden bu rakamları yanlış verelim?” sözleriyle savundu.

“Arttığı zaman arttı diyoruz, rakamları veriyoruz, alarm zillerini çalıyoruz” diyen Soylu, “Azalınca arkadaşlarımızı motive ediyoruz. Tüm kadın cinayetlerini biz yapıyormuşuz gibi bizi suçlayanlar bu konuda acaba ne yapıyor? Sadece suçlamak. Siyasal şiddetin yanında acaba ne yapıyorlar?” dedi.

ERKEKLERE SESLENDİ

Yıllara göre kadın cinayetlerinin sayısını veren Soylu, “2016’da 304, 2019’da 336. Bu yıl 20 Kasım itibariyle 234 kadına yönelik şiddet kapsamındaki cinayetlerde kadınlar hayatını kaybetmiştir. Geçen yılın ilk 10 ayında 308’di, bu yıl 234. Yüzde 24 azalma var ama bizim için bir bile fazla” diye belirtti.

“Erkeklere sesleniyorum” diyen Soylu, şunları söyledi: “Kendinize gelin yahu. Fiziksel olarak güçlü olabilirsiniz. Böyle bir ayıp olur mu? Neyi tatmin ediyorsun? Neyi ortaya koyuyorsun? Neyini sağlıyorsun? Hangi duygunu yüceltiyorsun? Ayıptır. İşin kanuni boyutu ayrıdır ama bizim toplumumuzda çocukluğumuzdan beri analarımızın söylediği söz vardır. Ayıptır bir daha yapma.”

Erkeklere “ayıptır” diyen Soylu, daha önce İpek Er’e tecavüz edip intiharına neden olan uzman çavuş Musa Orhan’ı değil tepki gösterenleri hedef almıştı.