Siirt’te İpek Er’e tecavüz ettikten sonra intihara sürükleyerek yaşamını yitirmesine neden olan uzman çavuş Musa Orhan hakkında "Nitelikli cinsel saldırı" suçundan açılan davanın karar duruşması Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sabah saatlerinde başlayan duruşma, savunmalarla devam etti. 

TÜM DELİLLER MEVCUT 

Öğleden sonra duruşmada konuşan Hatice Demir, Türkiye’de yargı sisteminde özellikle failin kamu görevlisi olduğu davalarda cezasızlıkla yüz yüze olduklarını söyledi. Bu dosyada da benzer bir cezasızlık durumuyla karşı karşıya olduklarını aktaran Demir, “Kadınlar adli mercilere başvuramamasından kaynaklı failler cezasız bırakılıyor. Geleneksel normlardan kaynaklı, kadınlar adli mercilere başvuramıyor. Yasanın etkin uygulanmaması uluslararası standartlara uygun yargılama yapılamaması, yargılamanın hayatını kaybeden kadınlar üzerinden yapılması kadınları adli merciden uzaklaştıran etkenlerdir” dedi.  Mahkemeye, “Adaleti tesis etme sorumluluğunuz var” diye seslenen Demir, suçun ispatı için tüm delillerin dosyada mevcut olduğunu dile getirdi. “Bir kadın, ‘hayır’ diyorsa ‘hayır’ demektir” diyen Demir, “Bunu herkes öğrenmeli. Bir kadın sizi seviyor diye cinsel ilişki talebini kabul edeceği anlamına gelmiyor. Bu suçun daha nasıl bir ispata ihtiyaç duyduğunu bilmiyorum. Sanığın hükümle birlikte tutuklanmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ATK RAPORU MAHKEMEYE SUNULDU 

Avukat Rengin Ergül, Adli Tıp Kurumu (ATK) uzmanları tarafından hazırlanan bilimsel mütalaayı mahkemeye sundu. Ergül, ATK raporunun taraflı olduğunu, ruhsal bulguları ağırlaştıran değil bizzat eylemin somut niteliği olarak kabul edildiğini kaydederek, “Raporu hazırlayan hekim tarafından ‘Karşı koymamakla bağırmak arasında fark var’ denilmiş. Bu ne anlama geliyor” diyerek raporun eksikliğine dikkat çekti. 

MAHKEME SUÇA DAHİL Mİ?

Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses de, duruşma düzenine ve sinyal kesici kullanılarak iletişimin kesilmesine dikkat çekerek, “İtidalimi kaybettim bugün. Mahkeme bu suça dahil mi değil mi bilmiyorum ama bu TCK anlamında suçtur. Türkiye’deki hiçbir mahkemede bu tutumla karşılaşmadım” diye belirtti. 

ORHAN YİNE SUSTU 

Ardından mütalaaya ilişkin faile söz verilirken, savunma yapmayan Orhan suçlamaları kabul etmeyerek, beraatını talep etti. Sonrasında söz verilen fail avukatı da, müvekkilinin masumiyet karinesi olduğunu ve konuşmak zorunda olmadığını ifade etti. 

BARO BAŞKANINA SÖZ VERİLMEDİ

Ankara 35’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma salonunda hazır bulunan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren’in söz almak istemesi ise mahkeme başkanı tarafından reddedildi.

ÖDÜL GİBİ CEZA 

Verdiği aranın ardından kararını açıklamayan mahkeme heyeti, tecavüz faili Musa Orhan’a Türk Ceza Kanunun 102/2 maddesi kapsamında “Nitelikli cinsel saldırı” suçundan 12 yıl hapis cezası verdi. “Geleceği üzerinde olumsuz etki yaratabileceği” ve tüm duruşmalara düzenli katıldığı gerekçe gösterilerek faile kararda “ iyi hal” indirimi uygulayan heyet, cezayı 10 yıla düşürdü. Ayrıca tecavüz failinin kaçma şüphesi bulunmadığı gerekçesiyle adli tedbir hükümleri uygulanarak, tutuksuz yargılanmasına karar verildi. 

Oy çokluğu ile alınan karara, bir mahkeme üyesi beraat kararı verilmesi yönünde şerh koydu. 

İNDİRİM UYGULANDI

Verilen kararın ardından adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada ilk olarak konuşan Avukat Gulan Çağın Kaleli, Orhan’a verilen 12 yıl cezanın indirim uygulanarak 10 yıla düşürüldüğünü ve buna ilişkin karara itiraz edeceklerini söyledi. 

UTANÇ VERİCİ 

Ardından konuşan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, "tecavüzcü zihniyetin" bir kez daha nasıl devlet tarafından korunduğunun açığa çıktığını söyledi. Devletin güvencesi altında başlayan tecavüzün, yargının aklamasıyla devam ettiğini kaydeden İmir, cezasızlık politikasının devam ettiğini vurguladı. Kararı 'utanç verici' olarak nitelendiren İmir, "Bugün burada tecavüzcü zihniyetin nasıl aklandığını hepimiz gördük. Onca delile rağmen tutuklanmayan uzman çavuş, bugün ödül gibi bir karar ile mahkemeden ayrıldı. Bunu bilsinler kadınlar bu zihniyet karşısında asla geri adım atmayacak" diye belirtti. (Siirt/MA)