Türkiye Barolar Birliği (TBB) 36’ncı Olağan Genel Kurulu, Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı. Kovid-19 tedbirleri kapsamında kurulun gerçekleştiği salona izleyici ve basın çalışanları alınmadı. Bunlar için farklı bir salonda canlı yayın gerçekleştirildi.

Birçok avukatın katıldığı kurulda yoklama yapıldı. Ardından TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, divana ilişkin gelen önergeleri okudu. Doğal üyeler dahil 348 delegeden oluşan kurulda, sadece 55 kadın delege yer aldı. Divanın kurulmasının ardından, genel kurul salonu girişindeki turnikelerin kaldırılmasına ilişkin gelen önerge avukatlar arasında tartışmaya neden oldu. Avukatlar, salgın gerekçesini öne sürerek turnikelerin kaldırılmaması gerektiği yönünde konuşmalar gerçekleştirdi. Önerge oy çokluğu ile reddedildi.

Önergelerin ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye’yi kana bulayan kitlesel saldırılarda vatandaşların yanında olduklarını savunarak, “Köprü vazifesi gördük. Nerede bir acı varsa oradaydık, felaket bölgelerindeydik. 15 Temmuz darbe girişimini yaşadık. Olayın daha ilk saatlerinde tüm barolarımız hep birlikte sonucu ne olur diye beklemedik, darbecilerin karşısında demokrasinin yanında saf tuttuk. OHAL dönemi KHK’larını OHAL kapsamını aşması nedeniyle en önemli hukuki eleştirileri ortaya koyduk. KHK ile ihraç edilen hukukçuların ilkesel olarak karşısında durduk” dedi. 

ÇOKLU BARO

Çoklu baro düzenlemesine ilişkin konuşan Feyzioğlu destek verdiği çoklu baronun başarılı bir mücadele sonucu ortaya çıkarıldığını iddia etti. Feyzioğlu, “2018 senesinin başlarında, Anayasa Mahkemesi OHAL KHK’larını denetlemeyi reddediyordu, bu koşullar hüküm sürerken bizimle ilgili bir yıkım projesi gündeme geldi. TBB tamamen kapatılacak, barosuz bırakılan avukatlar 30-50-100 gibi küçük sayılarla bir araya gelerek kendi barolarını oluşturacaktı. Telafisi imkânsız bir yıkım projesine karşı demokratik mücadele sürecini baştan sona örgütledik ve yürüttük. Hayatımızın belki de en zor ayıydı, etkili bir planlama, stratejik bir eylem ve iletişimi kullanarak başarıya ulaştık. O gün avukatlık mesleği uçurumun eşiğinden döndü” dedi.

BAROLARI SUÇLADI

Mayıs 2020’de TBB ve 80 baro olarak kamuoyuna bir açıklama yaptıklarını, seçim sistemlerine yönelik değişikliklere ilişkin bir araya geldiklerini hatırlatan Feyzioğlu, kendisine tepki gösteren baroları suçladı. Feyzioğlu, “Biz Meclis’te müzakere girişimlerinde bulunurken, bazı baro başkanlarımız Ankara girişinde bir yürüyüş planladılar. Bu planlamaya bizleri dahil etmediler. Yürüyüş bana Ankara Barosu mensubu olamam dolayısıyla sadece SMS ile bildirildi. Eskişehir yokunda meslektaşlarımıza yönelik engelleme haberi geldi. Hemen Eskişehir yoluna koştum. Yolda arkadaşlarımız bazı baro başkanlarını aradı ve orada sert tepkiler aldı. Ben de hayatımın en büyük hatasını yaparak önce oraya gitmek yerine araçları durdurdum ve bir saat içerisinde, çözememe ihtimalini hiç düşünmeden, derhal yetkili makamlarla görüşmeye gittim. Sabah 4’e kadar görüşmelerim sürdü ve en son sabah 10 gibi işi çözdük. Elbette geç kalmıştım, bazı sayın başkanlar beni protesto ettiler. Bu süreçte keşke mensup sayısı yüksek olan barolarımızın başkanları meclise gitseydi. Orada gerek baro içinde gerek TBB içinde temsile ilişkin sorunlar olduğunu, avukatların barolarıyla aidiyet sorunu yaşadığını, çoklu baronun bir çözüm değil vahim hata olduğunu ifade etseydi. Ben önümüzdeki dönemde bu düzenlemelerin değiştirileceğine umut ediyorum” diye konuştu. 

VERGİ İNDİRİMİ

Avukatlık asgari ücret tarifesi ile ilgili yenilikler yapıldığına işaret eden Feyzioğlu, “Evet doların karşısında bu ücret baya eridi, keşke altına bağlasaydık da daha yüksek olurdu. Ama geçen sene enflasyonun üstünde bir rakam belirledik. CMK ücretlerinde de artış sağladık. CMK ve adli yardım görevlendirmeleri genç meslektaşlarımız için yaşamsal, 2020 CMK ücret tarifesinde yüzde 30 artış sağladık. Adli yardım ücretinde zam sağladık. Bu ülkede anayasa bile daha kolay değişir, vergi indirimi almak bundan daha zordur. Yeterli aşı yoktu, sayımız da çoktu önce 40 yaş ve üzerine birkaç hafta sonra tüm vatandaşlarımızın öncelikli aşı olmasını sağladık. Avukatın işlediği iddia edilen suçlar ‘istinaftan tatmin olmuyor, bu ülkede istinafın değişmesi lazım zaten kesin ama şu anda avukatların görevle ilgili işlediği tüm suçların temyize sahip olmasını sağladık. Geçtiğimiz hafta da geçmişe yönelik kanunu çıkarttık” şeklinde konuştu.

Feyzioğlu, “Toplumsal şiddete, ayrımcılığa ve alanımıza giren her hukuki konuya karşı sorunları doğru tespit etmeli ve hukukçu gibi yazarak, konuşarak ve söyleyerek itirazlarımızı dile getirmeliyiz. Çözüm noktasında da takipçisi olmalıyız. TBB hep birlikte Türkiye’nindir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

KURULDA FEYZİOĞLU VE SAĞKAN ADAY

348 delegenin oy kullanacağı TBB Genel Kurulu’nda, TBB Başkanlığı için mevcut Başkan Metin Feyzioğlu ile Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan adaylığını açıkladı.

Kurul delegelerin konuşmalarıyla devam ediyor...