Şırnak’ın Silopi ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında 19 Aralık 2015’te keskin nişancılar tarafından katledilen Taybet İnan, ölümünün 6’ncı yıldönümünde anıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Silopi İlçe Örgütü öncülüğünde gerçekleştirilen anmaya, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisleri, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, HDP Şırnak il ve ilçe örgütleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. Nur Mahallesi’nde bir araya gelen kitle, Taybet İnan'ın katledildiği evinin önüne geldi. Anmada Taybet İnan’ın fotoğrafları taşındı. 

Taybet İnan için yapılan saygı duruşuyla başlayan anmada, HDP Silopi İlçe Eşbaşkanı Asuman Külter konuştu. Yaşanan vahşeti unutmayacaklarını belirten Külter, failler bulunana kadar mücadele edeceklerini söyledi. 

‘ADALET BU SOKAKTA KALDI' 

HDP Milletvekili Nuran İmir, Taybet Ana’nın faillerinin halen görev başında olduğunu ifade ederek, “Taybet Ana’yı katledenler, Kürt halkının düşmanıdır. 6 yıldır Taybet Ana’nın faillerini bulmayanlar, Kürt halkının düşmanıdır. Taybet Ana’nın bedeni üzerinde kirli politikalar yürütenler, Kürt halkının düşmanıdır. Taybet Ana’nın bedeni 7 gün ve 7 gece sokak ortasında kaldı. O günden bugüne bu ülkeyi karanlığa mahkum ettiler. O karanlık, hala bu sokaktan geçmiş değil. Türkiye’nin adaleti, Taybet Ana’nın katledildiği sokakta kaldı. Bu devlet eğer ki Kürt halkıyla bir yaşam kurmak istiyorsa, yaptığı katliamlarla yüzleşmelidir. Devletin bu failleri ortaya çıkarması gerekiyor. Ama maalesef ki bugün bu katliamı yapanlar ve bizlere bu acıyı yaşatanlar Türkiye’yi yönetiyor. Dünyada bu katliamın örneği yok. Ne olursa olsun Taybet Ana’nın bedeni üzerine yapılan bu vahşeti unutmayacağız" dedi. 

TAYBET ANA’NIN BEYAZ TÜLBENDİ 

İmir, Taybet İnan’ın unutulmayacağını vurgulayarak, “Taybet Ana şahsında Kürt halkına yapılan bu katliam unutulmadı ve unutulmayacak. Adaletin yerini bulması için nasıl ki 6 yıldır mücadele ediyorsak, yaşanan bu vahşeti yer yerde dile getirmeye ve hatırlatmaya devam edeceğiz. Bu acı 40 milyon Kürdün acısıdır. Bu acının ilacı Kürt halkının özgürlüğüdür. Ne olursa olsun, bu davanın takipçisi olacağız. Taybet Ana’nın beyaz tülbendi özgürlük ve direnişin sembolü olacak” dedi.  

‘ANNEM BAŞKALDIRIDIR’

Taybet Ana’nın kızı Halime İnan, annesini hiçbir zaman unutturmayacağını dile getirerek, “Annem başkaldırıdır. Hiçbir zaman unutulmayacak. Annem her zaman bizimle ve halen aramızda. Hiçbir zaman o günü unutmayacağım. Adalet sağlanmalı. Biz özgürlük ve barış istiyoruz. Artık nefesimiz daralıyor. Benim annem Kürdistan'ın annesidir. Bütün Kürdistan'ın başı sağ olsun" şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından Taybet Ana’nın fotoğrafının önüne karanfiller bırakıldı. 

Kitle, daha sonra sokağa çıkma yasağında namaz kıldığı sırada katledilen mele Hasan Sanır'ın ailesini ziyaret etti.(Şırnak/MA)