Şırnak’ın Silopi ilçesinde sokağa çıkma yasaklarının olduğu 19 Aralık 2015 tarihinde keskin nişancılar tarafından öldürülen Taybet İnan’ın (Taybet Ana), yaşamını yitirişinin üzerinden 5 yıl geçti. Aynı gün Taybet Ana’yı almak için sokağa çıkan kayınpederi Yusuf İnan da keskin nişancıların açtığı ateş sonucu yaşamını yitirmişti.

Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde gerçekleştirilen anmaya, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Hakların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekilli Nuran İmir, TJA aktivisleri, HDP Şırnak il ve ilçe örgütlerinin yanı sıra Barış Anneleri Şırnak İnisiyatifi ile birçok yurttaş katıldı. Nur Mahallesi’nde bir araya gelen kadınlar, Taybet Ana'nın katledildiği yere kadar yürüdükten sonra karanfiller bıraktı. 

‘TAYBET ANAYI UNUTTURMAYACAĞIZ’

Saygı duruşunun ardından konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, katillerden hesap soracaklarını belirerek, her yerde devam katliamlarla Kürtlerin yok edilmek istendiğini söyledi. Güven, "Bizim coğrafyada katliam yaşanıyor ve bu sadece Kürtleri değil diğer halkları da ilgilendiriyor. Bizler bu olayı unutmayacağız ve unutturmayacağız. Bu olayın takipçisi olacağız. Bizler direnmeye devam edeceğiz" diye belirtti. 

Ardından konuşan HDP’li vekil Nuran İmir ise, adaletin Taybet Ana'nın bedeniyle 7 gün 7 gece yerde kaldığını ifade belirterek, şöyle dedi: "Adalet 5 yıldır Silopi sokaklarında yerlerde. Bizler HDP olarak kadın üzerinden yürütülen politikalara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Ne olursa olsun yaşanan vahşeti unutmayacağız." 

Açıklamanın ardından kadınlar, Taybet Ana'nın vurulduğu yere karanfiller bırakarak, ailesini ziyaret etti.