Bölgedeki özel savaş politikalarından biri de çocuklar ve kadınların asker ve polisler tarafından tacize, tecavüze uğraması. Batman’ın Beşiri ilçesinde yaşayan ve geçtiğimiz yıl intihar girişiminde bulunduktan sonra tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren 18 yaşındaki İpek Er’in uzman çavuş Musa Orhan tarafından Siirt'te tecavüze uğradığı ortaya çıkmıştı. Ajansımızın ulaştığı mektupta İpek, Musa Orhan tarafından tecavüze uğradığını ve bir süre alıkonulduğunu yazmıştı. Kamuoyunda oluşan yoğun tepkiler sonrası tutuklanan Musa Orhan, 10 gün tutuklu kaldıktan sonra 25 Ağustos 2020’de tahliye edilmişti. Fail Musa Orhan’ın yargılandığı davanın son duruşmasında da tutuklama kararı çıkmamıştı. 

Kimlik kontrolü bahanesiyle bilgilerini alıyor

Cezasızlığın yanı sıra faillerin devlet tarafından “ödüllendirilmesiyle” bölgede işlenen suç oranı da artıyor. Bunun son örneklerinden biri Bitlis’in Tatvan ilçesine yolculuk yaparken Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü sırasında Mehmet T. isimli bir asker tarafından tacize maruz kalan bir çocuk. Mehmet T., kimlik kontrolü sırasında çocuğun kimlik bilgilerini alarak önce Instagram hesabından paylaşımlarına taciz içerikli yorumlar yaptı, daha sonra da mesaj yoluyla taciz etmeye başladı.

Taciz ve tehdide maruz kalan çocuğun teyzesi M.T., yaşananlara ilişkin Jinnewse konuştu. Fail Mehmet T.’nin de diğer failler gibi cezasızlık politikasına ve devletin failleri korumasına güvendiğini vurgulayan M.T., yeğeni nezdinde tüm kadın ve çocuklar için kamuoyuna dayanışma çağrısında bulundu.

Sistematik taciz ve tehdit

M.T., yeğeninin Mehmet T.’ye kendisini bir daha taciz etmemesini söylemesine rağmen köyde kaldığı iki ay boyunca tacize maruz kaldığını aktardı. Mehmet T.’nin 19 Ağustos tarihinde İstanbul’a dönen yeğenini taciz etmeyi sürdürdüğünü ifade eden M.T., fail Mehmet T.’nin yeğenine yaşadığı yeri bildiğini ve yaşadığı yere geleceğini söyleyerek tehditlerde bulunduğunu da paylaştı. Mehmet T.’nin yeğeninin cevap vermemesine rağmen cevap vermiş gibi tacizlerini sürdürdüğünü dile getiren M.T., “Mehmet T. isimli asker, yeğenime fotoğraflarını göndererek bulunduğu yerleri paylaşıp, ‘Yanına geleceğim, benimle görüşeceksin’ diyerek tehditlerini sürdürmeye devam etti” ifadelerini kullandı.

Failden bilindik sözler: Bana kimse bir şey yapamaz

Bir süre endişelendiği için yaşadıklarını paylaşmaktan tedirginlik duyan yeğeninin daha sonra kendisiyle paylaştığını söyleyen M.T., Twitter’da failin tehdit ve taciz mesajlarının ifşa edildiğini, bunun ardından da failin gönderdiği tüm taciz ve tehdit mesajlarını geri çektiğini dile getirdi. Bu durumun failin taciz etmeyi bıraktığı anlamına gelmediğinin altını çizen M.T.,  savcılığa şikayette bulunsalar da yargının işlememesi nedeniyle bir sonuç alamayacaklarını kaydederek, çocuğun faile kendisini şikayet edeceğini söylediğinde, “Bana kimse bir şey yapamaz, kimseden korkmuyorum” sözleriyle tehditlerini sürdürdüğüne işaret etti.

‘Musa Orhan gibi katilleri koruyup kollayanlardan cesaret alıyorlar!’

Fail Mehmet T.’nin de diğer failler gibi cezasızlık politikası ve devletin failleri korumasına güvendiğinin altını çizen M.T., “Musa Orhan gibi katilleri koruyup kollayanlardan cesaret alıyorlar. Diyor ki ‘Bak onlar yaptı bir şey olmadı, bana da bir şey olmaz.’ Yaşananların sorumluları ortadadır” dedi. Failin her gün farklı isim ve fotoğraflarla yeni hesaplar açarak yeğenini taciz etmeye devam ettiğini vurgulayan M.T., fail Mehmet T.’nin ailesine sosyal medya üzerinden bir çocuğu taciz ettiği bilgisinin verildiğini de belirtti.

Dayanışma çağrısı

M.T., 2 aydan fazla bir süredir fail askerin taciz ve tehditlerine maruz bırakılan yeğeni nezdinde başta bölgede ve dünyanın her yerinde çocukları ve kadınları tacize, tecavüze ve istismara maruz bırakan faillerin caydırıcı cezalar alması için kamuoyuna dayanışma çağrısında bulundu