Tarım ve Orman Çalışanları Sendikası (Tarım Orkam-Sen), 8 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayınlanan ormanlık alanların imara açılmasını düzenleyen kanunun uygulama yönetmeliğinin yeniden düzenlenmesine dair basın toplantısı düzenledi. Tarım Orkam- Sen Genel Merkezi’nde yapılan toplantıya, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı iş kollarının yöneticileri katıldı.

Değişen yönetmelikle orman alanlarının imara açılması konusunda Bakanlar Kurulu yerine Çevre Bakanlığı’nın teklif hazırlayarak Cumhurbaşkanı’na sunacağının bilgisini veren Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Ahmet Keleş, “Cumhurbaşkanı orman dışına çıkarılarak imara açılacak alanların sınırını belirleyip ilan edecek. Yakın dönemde mera/yayla ve orman alanlarının Varlık Fonuna devri gerçekleşirse şaşırmayız” diye belirtti.

EKOLOJİK KIRIM SÜRÜYOR

Orman sınırı dışına çıkarılan alanlarla ilgili Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi’nin daha önceki kararlarında, çok detaylı araştırmaların yapılması gerektiğini ifade eden Keleş, ”Üstelik karar, üzerindeki orman bitki örtüsü yok edilmiş olsa bile, salt orman toprağının orman sayılan yer olduğunun düşünülmesi gerektiğini de vurgulamasına rağmen hukuk/ahlak tanımaz AKP-MHP iktidarı ekolojik kırıma devam etmektedir” diye konuştu.

Keleş, ilk maddede yer alan “Orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen” tanımlaması ile doğal alanlar sadece orman ve ağaçla sınırlandırıldığını, bütünsel ekolojik bakış açısının yok sayıldığını vurguladı.

ORMANLAR FEDA EDİLECEK

AKP’nin son 18 yılda 10 kez Orman Kanunu’nda değişiklik yaptığına dikkat çeken Keleş, “Bu düzenlemelerle orman alanlarından ormancılık dışı amaçlarla yararlanma deyim yerindeyse ayağa düşürülmüştür. Bu sayede en küçük bir ekonomik getiri için ormanlar rahatlıkla feda edilebilmektedir. Ormanlarımız şantiye alanı haline getirilmiştir. Her yerde ormandan izin verilen taş ve mermer ocakları, RES’ler, JES’ler, HES’ler, Maden sahaları, yollar, güvenlik barajları ve değişik tesisler karşımıza çıkabilmektedir” ifadelerini kullandı.

İMARA AÇILACAK

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan yönetmeliğe göre üzerinde en az 5 adet ev, ahır, samanlık, ambar, avlu gibi yapıların bulunduğu ormanlık alanlar “yerleşim yeri” olarak tanımlandığını söyleyen Keleş, “Dolayısıyla orman sınırları içerisinde ahırı, samanlığı olanlar başvuru yapıp bu yerlerin imara açılmasını isteyebileceği gibi orman dışına çıkarılacak alanlarda betonlaşma alabildiğine yayılacak” dedi.

ŞİRKETLERE YASAL KILIF

Yönetmelikte yanan orman alanlarının, orman sınırları dışına çıkarılacağına değinen Keleş, turizm bölgelerinde yangınla yok olup, sonrasında büyük turizm şirketlerinin yatırım alanları için gerekli yasal kılıf sağlanacağını söyledi. Keleş, toprağına, suyuna ve doğasına sahip çıkmak isteyenlerin, sivil toplum örgütleri, dernekler, oda ve sendikaların “terörist” ilan edilerek susturulmaya çalışıldığını ifade etti.