Urfa'nın merkez Eyyübiye ilçesine bağlı Micit (Çalışkan) Mahallesi’nde 23 Mart’ta 16 yaşında çobanlık yapan Muharrem Aksem, özel harekat polislerinin atış talimi yaptığı yerde ölü bulundu. Aksem'in de olay günü o bölgeye doğru gittiğini geri dönmeyince ailesinin durumu Jandarmaya bildirdiği kaydedildi. Aile, kendi imkanlarıyla çocuklarını ararken cenazesini atış talim alanında buldu.Uzuvları kopmuş ve çok sayıda mermi veya şarapnel parçası isabet ettiği tahmin edilen cenaze, Urfa Adli Tıp Kurumu'nda (ATK) yapılan otopsiden sonra dün mahalle mezarlığında defnedildi. Aksem’in cenazesinin bulunduğu Micit Mahallesi ile Qinegûr (Güneş) Mahallesi arasındaki merada, polislerin haftada iki gün atış talimi yaptığı, herhangi bir tabela ve koruyucu önlem alınmadığı ortaya çıkmıştı. Atış talim yerinde ayrıca kimisi patlamış, kimi patlamamış siyah gaz bombaları ve uzun namlulu silahlara ait boş mermi kovanları bulunmuştu. Aksem için Urfa merkez Haliliye ilçesi Devteşti Mahallesi Çelen Taziye Evi’nde taziye kuruldu. 

Defin işleminden sonra merasime katılan Aksem’in yakınları ve mahalle sakinleri olayı Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı. 

BÜYÜK SİLAHLARLA ATEŞ EDİYORLAR

Aynı bölgede çocukluk yıllarından buyana çobanlık yapan Muharrem Aksem’nın kuzeni Muzaffer Aksem (19), her talimde kurşunların üzerlerinden geçtiğini söyledi. Atılan sis bombalarının kendilerini etkilediğini ifade eden Aksem, "Biz çobanlar o tarafa gidemiyoruz. Çobanlarımızın yanında silahlarını ateşleyip, etrafına sıkıyorlar. Bizlere buralardan gidin diyorlar. Dün yine biz o bölgedeydik, taramalı silahlarla, büyük silahlarla ateş ediyorlardı” dedi.

‘YARIN BENİ ÖLDÜRÜRLER’

Dün cenazenin yanına gittiklerinde Muharrem'in üzerinde kurşun izleri olduğunu gördüklerini anlatan Aksem, “Dün cenazenin olduğu yer hep kurşundu. Biz özel harekatçıların mezramıza gelmesini istemiyoruz. Dün kuzenimizi öldürdüler, yarın beni öldürürler. Devletin bu soruna acil çözüm bulması gerekiyor. Bizim mezramız buradan başka yok. Bir tarafımız organize sanayi, bir tarafımız galericiler sitesi, diğer taraf ise milletin bağ-bahçesidir” diye konuştu.

Aksem, son 2 yıldır özel harekatçıların bölgeye geldiğini ve onlar gelene kadar herhangi bir sorun olmadığının dile getirdi.

RASTGELE ATEŞ EDİLİYOR 

Bahaddin Demir adlı mahalle sakini ise, atış talimi yapılan yerde koruyucu önlem ve bilgilendirici tabela olmadığına dikkati çekti. Atış yapılan alanın atış için uygun olmadığını sözlerine ekleyen Demir, "Kaç defa karakolu arayarak kurşun geldiğini söyledik. Atış alanının dışına kurşunlar çıkıyor dedik. Karakol bize 'Çekirdekleri bulun sonra gelelim' dedi. Bizi öldükten sonra mı gelecekler? Bugünden sonra emniyet gelir. Biz kasten sıktılar demiyoruz ama herhangi bir önlemde alınmıyor" ifadelerini kullandı. Özel harekat polislerinin rast gele atış yaptığını dile getiren Demir, “Biz buraya gelmesini istemiyoruz. Dün birini öldürdüler diğer gün başka birini öldürürler. Bir tarafımız karayolu ve petrol diğer tarafta köydür. Alan dardır yani” diye belirtti. 

‘BU SORUNU ÇÖZÜN’

Çalışkan Mahallesi'nin karşısında bulunan Keberli Mahallesi'nde yaşayan Ramazan Karabacak da yetkililere seslenerek, “Burası köydür, millet yaşıyor. Kaymakam, vali yok mu? Bu sorunu çözün. Biz kime gidiyorsak sorunumuzu çözmüyor. Alan dardır ve kurşunlar buraya geliyor. Sıkılan kurşunlar hayvanlarımızın, insanlarımızın üzerinden gidiyor” dedi. Dün akşam saat 18.00’e kadar özel harekat polislerinin alanda atış talimi yaptığını vurgulayan Karabacak, “Muharrem saat 16.00'da koyunları köye doğru sürdü, 'köpeğimi getireyim' demiş. Ondan sonra haber alamayınca biz Jandarma'ya haber verdik. Sonra yapılan aramada Muharrem'in cenazesini gece saatlerinde Micit ile Qinegûr arasında yer alan ormanlık alana yakın yerde gördük. Muharrem çoban ve sivil vatandaştır” ifadelerini kullandı.

AMCA: CENAZE PARAMPARÇAYDI

Aksem’in katledildiği yerde konuşan amcası Bakır Aksem ise yeğeninin çobanlık yaptığını hatırlattı. Çevik kuvvet polislerinin eğitimlerini meralarında yaptığını dile getiren Aksem, şunları söyledi: "Burada ne bir uyarı var ne poligon var. Karşı tepeden buraya, buradan da oraya ateş ediyorlar. Köyde tepenin ardında. Burası fıstık tarlası. İnsan bir uyarı verir. Bir levha diktirir, burası atış alanı der ama herhangi bir şey yok.” Cenazeyi arayan ve bulanlar arasında olduğunu belirten amca Aksem, cenazede vücut bütünlüğü olmadığını belirtti. Yetkililere seslenen Aksem, devamında şunları ifade etti: “Bu kadar sahipsiz olamayız. Daha önce böyle bir olay olmadı. Bizim bir düşmanımız yok. Burası eğitim yerimi? Yeğenimin kanı daha yerde. Bundan sonra köylüler olarak emniyet teşkilatı burada bir poligon ya da herhangi bir ateşleme kesinlikle ama kesinlikle istemiyoruz. Akşama kadar da burada atış oluyordu. Emniyet teşkilatından başka hiçbir şeyden şüphelenmiyoruz. Paramparçaydı cenaze. Patlayıcı madde olabilir, silah olabilir. Halen orada patlamamış el bombası gibi maddeler var.”

MA / Emrullah Acar