Koronavirisü salgını nedeniyle bu yıl 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü kitlesel yerine her yerde kutlama kararı alan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB), bayramlarını günler öncesinden sanayi siteleri, fabrika ve atölye önlerinde yaptıkları eylem ve etkinliklerle kutlamaya başladı. Yine 1977 yılı başta olmak üzere 1 Mayıslarda hayatını kaybedenler anıldı. 

Bugün ise Taksim Anıtı önünde sembolik kutlama ile günü başlamayı planlayan emek ve meslek örgütleri, internet üzerinden gün içerisine gerçekleştirilecek 1 Mayıs mitinginin ardından akşam saat 21.00’de de evlerinin cam ve balkonlarından 1 Mayıs’ı kutlayacak.

Fakat Taksim Meydanı’nda yapılmak istenen sembolik kutlama öncesinde DİSK’in Beşiktaş’ta bulunan merkez binası polis ablukasına alındı.

DİSK dün yaptığı yazılı açıklamayla bugün saat 09.00’da Taksim Anıtı’na çelenk bırakarak, sembolik olarak 1 Mayıs İşçi Bayramını kutlayacağını duyurmuştu. Söz konusu ablukanın DİSK’in Taksim’e çıkmasına engellemeye yönelik olduğu öğrenildi. 

Bina etrafının polis ablukasına rağmen bir süre sonra DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve konfederasyona bağlı sendika yöneticileri hazırlanan 1 Mayıs çelengi arkasınbda binadan çıktı. Ancak Çerkezoğlu ve sendika yöneticilerinin önü polislerce kesildi. Yapılan görüşmelere rağmen sendikacıların Taksim'e yürümelerine izin verilmeyeceği ifade edildi. Sendikacılar engellemeye rağmen Taksim'e doğru yürümeye başlayınca polis müdahale etti. 

‘GÖZALTINDAYIZ’

Yapılan müdahalede hazırlanan çelenk polisler tarafından parçalanırken, DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu ile birlikte çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Gözaltına alınan Çerkezoğlu, sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu: "Gözaltındayız! Bugün Türkiye'nin dört bir yanında işçi arkadaşlar çalışıyor o kamu düzeni bozulmuyor ama işçilerin #1Mayıs kutlaması kamu düzenini bozarmış!"

GÖZALTINA ALINANLAR

Yapılan müdahalede DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile birlikte Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu, Yönetim Kurulu üyesi Seyit Aslan, Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, Dev-Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, Dev-Sağlık Genel Başkanı Erdoğan Demir, Gıda-İş Genel Sekreteri Olcay Ozak, Birleşik-Metal İş Yönetim Kurulu üyesi Seyfettin Gülengün, Tekstil Sen İstanbul Şube Başkanı Asalettin Aslan, DİSK Uzmanı Faruk Işık, Sosyal-İş Uzmanı Cemal Bilgin, Birleşik-Metal İş yöneticisi Muhammet Yurtsever, Halkevleri Genel Sekreteri Özge Ozan, Halkevleri üyesi Ersin Kiriş, TİP Milletvekili Barış Atay’ın danışmanı Polat Deniş Gülşen gözaltına alındı. 

Gözaltına alınan 15 ismin, bindirildikleri polis otobüsleri ile Vatan Caddesi’ndeki İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldükleri öğrenildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Turan Aydoğan ve Ali Şeker’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin DİSK Genel Merkez binasındaki bekleyişi ise sürüyor.