Taksim Dayanışması, Gezi direnişinin yıldönümü nedeniyle Beyoğlu’nda bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)  Mimar Mühendisler Odası binasının önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.  Bazı yurttaşların açıklamanın yapıldığı yere gitmesine izin verilmemesi üzerine eş zamanlı olarak Çukurlu Çeşme Sokak’ta da basın açıklaması okundu.

Kaymakamlık yasağı ve polis engellemelerine rağmen gerçekleşen açıklamaya Halkların Demokratik Partisi( HDP) milletvekilleri Musa Piroğlu, Züleyha Gülüm, Serpil Kemalbay ve Oya Ersoy ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş’ın yanı sıra birçok yurttaş katıldı. Gezi’de hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşu ile başlayan açıklamada, hayatını kaybedenlerin isimleri okundu. Kitle sık sık, “Gezi’de düşene dövüşene bin selam” ve “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganları attı.

‘DİRENMENİN ONURUNU YAŞAMIŞTIK’

Taksim Dayanışması adına konuşan Gezi direnişinde polisin attığı gaz fişeği ile yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın ablası Gamze Elvan, “Bundan 8 sene önce, bu iktidar insanlık onurumuza dokunduğu için, haklarımızı gasp ettiği için, kentsel hafızamızı yok ettiği için, doğayı ranta kurban ettiği için, bize yaşam alanı bırakmadığı için Gezi'de buluşmuş, bir arada olmanın coşkusunu, gerçeği haykırmanın gururunu, direnmenin onurunu yaşamıştık” dedi.

‘HALK İKTİDARIN UMURUNDA DEĞİL’

Pandemi sürecinin iktidarın halka yabancı olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirten Elvan, yasaklar ve cezaların halka, tüm imtiyazların ise bir avuç muktedirden yana kullanıldığını ifade etti. Halk sağlığının, yoksulluğun, açlığın, işsizliğin ve gençlerin geleceksizliğinin iktidarın umurunda olmadığına vurgu yapan Elvan, “O kürsülerden çekilen azarlar, savrulan tehditler, hukuksuz yargılamalar, siyasi tutuklamalar hepsi korku salmak için, çünkü iktidarlarını ayakta tutabilmenin tek yolu bu” ifadelerini kullandı.

‘GEZİ’NİN HAKLILIĞI KARŞISINDA YENİLECEKSİNİZ’

Gezi direnişine ilişkin devam eden dava sürecine tepki gösteren Elvan, “Gezi'yi yargılamaya kalktılar. Bir, iki yetmedi üçüncü kez torba dava ile adını kirletmeye çalışıyorlar. Değil üç; beş, on, bin kere de yargılasanız Gezi'nin haklılığı ve gerçekliği karşısında her seferinde yenileceksiniz. Gezi, defalarca ortaya saçılan mafya-devlet-sermaye-çete ilişkilerine benzemez. Onlar çetelerle, mafyayla rant peşinde koşarlar, biz bir fidana su vermek için. Biz, ağaçları yerinde tutmak için, dereler kurumasın diye, ekmeğini kazanırken bir can daha göz göre göre gitmesin diye, kimse ayrımcılığa uğramasın diye, bu ülkenin neredeyse yarısı açlık sınırındayken yüzde biri daha da palazlanmasın diye uğraşırız” diye konuştu.

‘GEZİ UNUTTURULAMAZ’

Elvan şöyle devam etti:  “Umudumuzu yitirelim istediler. Ama bir şeyi unutuyorlar: Gezi başlı başına bu halkın eşitlik, özgürlük, adalet umududur. Gezi yurttaşların kendi kaderini tayin etme iradesi ve kararlılığıdır. Bir kez yaşayan ömrünce unutamaz, Gezi unutturulamaz.Bugün de aynı taleplerimizi bir kez daha yükseltiyoruz: Acil demokrasi istiyoruz. Bu halk, adil, özgür ve eşit bir ülkede yaşamayı hak ediyor. Haklarımızı istiyoruz, alana kadar direneceğiz. Gezi’de canlarımızı bıraktık. Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Hasan Ferit Gedik, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan, Ali İsmail Korkmaz ve Berkin Elvan için direneceğiz! Düşlerdeki özgür dünyayı kuracağız. Onlara sözümüzdür. Gezi bizim dünümüz değil geleceğimizdir. Kayyumlarla, kararnamelerle gasp edilen demokrasinin parlak ve temiz geleceği için en somut dayanağımızdır. Mazide kalmayacak kadar büyük ve hayatidir.”

‘ELİM YAKANDADIR’

Ardından söz alan Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, “Ethem’den, Ali İsmail’den, Hasan Ferit’ten korkuyorlar. En önemlisi de 14 yaşında ki çocuğumdan korkuyorlar. Berkin Elvan’ın korkusudur bu. Tayyip bir daha gör bu korkuyu. Ne yaparsan yap Berkin’in korkusu her zaman senin üstündedir, benim elimde her zaman senin yakandadır bunu böyle bil” ifadelerini kullandı.

‘GEZİ BİR HAYALET GİBİ PEŞİNİZDEN KOŞACAK’     

Son olarak söz alan HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise yasaklamaları hatırlatarak, Taksim’in yurttaşlara kapatılmasına tepki gösterdi.  Yurttaşların basın açıklamasına katılmasının polisler tarafından engellendiğini söyleyen Piroğlu, “Halkın önüne zor aygıtlarını çıkararak büyüyen öfkeyi bastıracaklarını sananlar bilsinler ki Gezi bir hayalet gibi peşinizden koşmaya devam edecek. Bilinsin ki Gezi ayaklanması dün ne ise bugün de aynıdır. Taksim her yerdir, Taksim direniştir. Bu direniş sonuna kadar devam edecek. Bu daha başlangıç mücadeleye devam” diye konuştu.

Açıklamanın ardından kitle sloganlar eşliğinde dağıldı.