Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde 11 Aralık 2019’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve bugün görülen duruşmasında tahliye olan Gazeteci Aziz Oruç, Patnos L Tipi Cezaevi’nden çıktı. Oruç'u ailesi ve meslektaşları cezaevi çıkışında karşıladı. 

'İÇERİDEKİLERİN SESİ OLACAĞIM' 

Cezaevi çıkışı sonrası konuşan Oruç, özgürlüğüne kavuştuğu için mutlu olduğunu söyledi. Oruç, "Halen bu duvarların, demir parmaklıkların ardında suçsuz yere yatan binlerce tutuklu var. Bugün ben çıktım çocuklarıma kavuştum ama içeride kalan bir sürü arkadaşım var diye de üzgünüm. Cezaevlerinde halen gazeteciler, akademisyenler, hukukçular bir partinin Eş Genel Başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları var bunları görmezden gelemeyiz. Bir gazeteci olarak bunları görmemezlik vicdan yoksunluğu olur. Bunun için bugün dışarı çıktım ama şunun da sözünü vereyim; aylarca dışarıda benim için kampanya yürüten, dayanışma içinde olan gazeteciler ya da her kimse onlar benim sesim oldu. Sesimi dışarı duyurmaya çalıştılar. Bugün bende dışarıdayım içeride kalan bütün gazetecilerin, hukuksuz adaletsiz bir şekilde tutuklananların sesi olacağım" dedi.

İçerideki tutukluların bir isteğinin de onların sesi olmasını istedikleri söyleyen Oruç, "Hep sesimiz duyulsun istedik. Sen gazetecisin sesimizi duyur dediler. Ben buradan özellikle C-9 koğuşunda kaldığım arkadaşlarımın selamını herkese söylüyorum. Her biri ayrı bir memleket ayrı bir hikaye sahibiler" dedi.

HAK İHLALLERİ

Pandemi sürecinde ayrı bir tecridin yaşandığına dikkat çeken Oruç, "Cezaevinde soğuk sudan iletişime, kantin alışverişi noktasına kadar ciddi sorunlar var. Pandemi sürecinde soğuk suyla duş almak zorunda kaldık. Bunlar aşıldı, aşılıyor. İçeride seslerinin duyulması özellikle tutsakların talebidir. 'Sesimizi duysunlar, burada olduğumuzu bilsinler. Bir avuç gazeteci, milletvekili, muhalif de kalsa sesimiz olsunlar. Biz yıllarca daha güzel daha özgür yarınlar için mücadele ettik bugün maalesef içerisinde bulunduğumuz süreç bizi bu zindanlara getirdi' diyorlardı. Onun için yarın hep beraber özgür olmak için mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu. 

'CEZAEVLERİNE BİNLERCE SELAM'

Gazeteciliğe devam edeceğini belirten Oruç, "Çocuğuma eşime sarıldığımda arkadaşlarımın umut ve sevgisiyle sarılacağım. İçeriden onlara selam gönderdik şimdi de dışarıdan içeriye binlerce selam gönderiyorum" dedi.