İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde 2016 yılından bu yana tutuklu bulunan Merve Nur İşleyici, Didar Bozan ve Ceylan Bozkurt, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla verilen cezanın 9 Ocak’ta sona ermesine rağmen tahliye edilmiyor. Tahliye edilmeyi bekleyen Bozan ve Bozkurt’a, 1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren "Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik” kanunu gerekçesiyle tahliye edilmeyecekleri bildirildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), tutukluların tahliye edilmemesine tepki göstermek amacıyla cezaevi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya HDP İzmir milletvekilleri Murat Çepni ve Serpil Kemalbay, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve tahliye edilmeyen tutukluların aileleri katıldı. 

Açıklama öncesi HDP vekiller Murat Çepni ve Serpil Kemalbay, cezaevi savcıyla, avukatlar ise tahliye edilmeyen tutuklularla görüştü. 

‘KEYFİYETLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

Müvekkilleriyle görüşmesinin ardından kısa bir açıklama yapan avukat Veli Uğurlu, 7 Ocak'ta cezaevi yönetimiyle yaptıkları görüşmede tahliyeyle ilgili herhangi bir sorunun olmadığı bilgisinin verildiğini belirterek, ancak 8 Ocak’ta tahliyenin 6 ay uzatıldığına dair kararın tebliğ edildiğini söyledi. Uğurlu, "Tam bir hukuksuzluk ve keyfiyetle karşı karşıyayız. Hiç bir somut durum yokken, bu yapılıyor. Bunun karşısında biz de itirazlarda bulunacağız ve tüm hukuki yolları deneyeceğiz" dedi.

ÇEPNİ: İKTİDARIN SALDIRISI

Yeni yasal düzenlemeyle tutuklulara etkin pişmanlık dayatılmasına tepki gösteren HDP Milletvekili Murat Çepni, "Bu karar hem hukuka hem insan haklarına aykırıdır. Buna itiraz ettik, etmeye devam edeceğiz. Bu karardan vazgeçilmelidir. Ailelerimiz çocuklarını almaya geldiler. Fakat bu durumla karşılaştılar. Bu iktidarın son süreçte gerçekleştirdiği bir saldırı. Pişman olmadıkları, antidemokratik uygulamalara karşı çıktıkları için tekrar tekrar cezalandırılıyorlar. Boyun eğmedikçe bunu yapmaya devam edeceklerini söylediler. Biz de bunun karşısında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

‘ADALET BAKANI ORTADA YOK’

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay da hukuksuzluğun Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılan yasal düzenlemeye dayandırıldığını belirterek, “Haftalardır Adalet Bakanı ortada yok. Fakat bu Adalet Bakanının çıkardığı yasalar devrimci tutsaklara saldırıyor. Bu da siyasi soykırımın devamıdır. Güvenlik ve sosyal diye adlandırdıkları komisyon, tutsakların cezalarını çoğaltmak için çabalıyor. Pişmanlık olmadığı gerekçesi sunuluyor. İnfaz düzenlemesiyle çeteleri, kadın katillerini bırakan iktidar siyasi tutsakların pişman olmadığını ileri sürüyor. Bunu kabul etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

TÜMÜKLÜ: ASLA TESLİM OLMAYACAĞIZ

ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, toplumun teslim alınmaya çalışıldığını ifade ederek, “Biz faşist saray rejimine hatırlatıyoruz: Teslim alınmak isteyen tutsak yoldaşlarımız, direnişi, mücadeleyi büyütmeye devam edecek. Biz de bunun karşısında mücadele etmeye devam edeceğiz. Asla teslim olmayacağız" şeklinde konuştu.

BOZAN: ÇOCUKLARIMIZIN ARKASINDA DURACAĞIZ

Tutuklu Didar Bozan'ın annesi Nazlı Bozan ise çocuklarına dayatılan pişmanlık uygulamasını asla kabul etmeyeceklerini söyledi. "Pişmanlık ne demek. Bu onursuzluğu kabul etmiyoruz” diyen anne Bozan, şunları söyledi: “Çocuklarımız uyduruk iddialarla tutuklandı. 5 yıl oldu. Çocuklarımıza gönderdiğimiz ve içeri girmesine izin verilen kitaplar suç olarak gösteriliyor. Benim çocuğum suçlu değil. Bu hukuksuz yasadan geri adım atılmasını talep ediyoruz. Buradan onlara da çağrı yapıyorum. Bu hukuksuzluğun karşısında durulsun. Çocuklarımızın arkasında duracağız. Mücadele edeceğiz."