İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır ve Batman Şubeleri tarafından düzenlenen “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemlerinde Tahir Elçi cinayetine dikkat çekildi. Diyarbakır Koşuyolu Parkın’da 522’ncisi yapılmak istenen eylem, valiliğin yasak kararı gerekçesiyle dernek binasında gerçekleştirildi. Polis ablukasına alınan İHD binasında yapılan açıklamada, kayıpların fotoğrafları açıldı. Eyleme, İHD yöneticileri, kayıp yakınları, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın katıldı. 

ELÇİ CİNAYETİ RAPORU 

Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, valiliğin eylemi yasaklama kararının hukuksuz olduğunu ve hakikatin üstünün yasaklarla örtülemeyeceğini hatırlattı. Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetiyle ilgili açıklanan rapora değinen Acer, “İngiltere merkezli hazırlanan raporun sonuçları çarpıcıydı. Tahir Elçi cinayeti gözaltında bir cinayet değildi, ama göz önünde bir cinayetti. Bu kadar uzun zaman geçmemesine rağmen yargılama aşamasında olumlu diyebileceğimiz tek bir adım dahi atılmadı. Bu rapor, titizlikle bir çalışma yapılırsa faillere ne kadar yaklaşabileceğini gösterdi. Ve bunu uluslararası bir merkezin yapması bizim açımızdan utanç vericidir. Burada adalet saraylarının yapması gereken bir çalışmaydı. Ama bugüne kadar orada bulunan tüm silahlı kişilerin şüpheli olarak yargı ününe çıkarılması gerekirken, yapılmadı. Bu cinayet de diğer tüm politik cinayetler gibi ‘faili meçhul’ olarak kapatılma çabasına girildi. Tahir Elçi cinayetini işleyenler bir an önce yargı önüne çıkarılmalı ve yargılanmalıdır” diye konuştu.    

'KORUCULAR KAÇIRDI'

İHD Şube Yöneticisi ve Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan ise Diyarbakır’a bağlı Eryol köyünde Mayıs 1991'de Rokolo köyü korucular tarafından kaçırılarak kaybedilen Ramazan Kaya'nın akıbetini sordu. Örhan, Kaya’nın hikayesini şöyle anlattı: “Çiftçilikle uğraşan Ramazan Kaya, traktörüyle Diyarbakır’a giderken Rokolo Köyü korucularından 4 kişi tarafından kaçırılıp silahla omzundan yaralanır, olaya Lice ilçesine giden bir minibüsteki yolcular tanık olurlar. Olay Mermer Jandarma Karakoluna yakın mesafede bir noktada gerçekleşir. Görgü tanıklarının aileye haber vermesi üzerine aile, Ramazan’ı kaçıran korucuların köyünde arama yapılması için savcılığa başvurur, Savcılıktan alınan izinle aile arabayla köye gitmek ister ancak Mermer Jandarma Karakol komutanı ailenin arabadan inmesine bile izin vermez. Ramazan’ın ablası Hüsna Kaya’nın anlatımına göre, Karakol komutanı olayı sadece korucubaşına sordu, o da ‘böyle bir kişi kaçırılmadı’ dedi. O köyde yaşayan biri aynı gün kardeşimin köyde köy korucularına ait bir evde elleri ayakları bağlı tutulduğunu ve evde arama yapılmış olsaydı bulunulacağını söyledi. Daha sonrada yaptığımız tüm girişimler sonuçsuz kaldı, Ramazan’dan bir daha haber alamadık" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

‘YASAK KALDIRILSIN’

Batman’da ise İHD ve kayıp yakınları, 428’inci kez kayıpların akıbetini sordu. Açık alan yasağı nedeniyle İHD Batman Şubesi'nde yapılan eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekilli Necdet İpekyüz ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar destek verdi. Eylemde 24 Mart 1994’te kaybedilen Zeynel Kürsep'in akıbetini soran İHD Batman Şube Yöneticilerinden Gülbahar Kaya, kayıp yakınlarına ilişkin konulan açık alan yasağının kaldırılmasını talep etti. 

‘GECE GÜNDÜZ ARADIM’

Kaya, baba İbrahim Kürseb'in anlatımlarının yer aldığı mektubu okudu. Mektupta, “Batman Devlet Hastanesine gitmişti. Muayene olduktan sonra, hastaneden çıkarken yanına bir araba yaklaşmış. Arabadan inen sivil giyimli, silahlı 2 şahıs tarafından zorla arabaya bindirilip kaçırılıyor. Olayı öğrenir öğrenmez, yetkili makamlara başvuruda bulundum. Ancak başvurularım yanıtsız kaldı. Ailece, kendi imkânlarımızla araştırmalar yaptık. Gece gündüz hep aradım. Gördüğüm her kişiyi durdurup oğlumu görüp görmediklerini sordum. Aradan 5-6 gün geçmişti. Batman merkezinde; Çocuk Şube Müdürlüğüne yakın bir evde bulunan sığınakta tutulduğunu ve daha sonra, Batman dışına çıkarılıp başka sığınaklarda alıkonulduğuna dair bilgiler aldım. Bu tarihten itibaren ise bir daha bilgi alamadım” denildi. 

Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.