Diyarbakır’da sokağa çıkma yasaklarının olduğu 28 Kasım 2015’te Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde işlenen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetine ilişkin yargılanan 3’ü polis 4 sanığın Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşması başladı. 

Tutuksuz yargılanan sanık polisler F.T., S.T. ile M.S.’nin “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek”ten 3 yıldan 9 yıla kadar hapsi isteniyor.  Diğer firari sanık Uğur Yakışır hakkında ise hem Elçi hem de aynı gün öldürülen polisler Cengiz Erdur ve Ahmet Çiftaslan cinayetleri suçlamasıyla üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.  

ADLİYE ÖNÜ KAPATILDI

Duruşma öncesi Diyarbakır Adliyesi önü polis barikatı ile kapatıldı. Adliye içerisinde onlarca çevik kuvvet polisi kask ve coplarıyla duruşma salonunun koridorunda, çok sayıda polis de duruşma salonunda bekledi. 

Elçi Ailesi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu,Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Hişyar Özsoy, Necdet İpekyüz, Dersim Dağ, Mehmet Rüştü Tiryaki, bağımsız milletvekili Ahmet Şık, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu üyesi Sema Kılıçer, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Mardin, Antep, Hakkari, Adana, Batman, Urfa, Siirt ve Şırnak baro başkanlarının aynı sıra çok sayıda insan hakları savunucusu duruşmaya katılmak için adliyede bir araya geldi. 

88 KİŞİ ALINDI

Ancak duruşma salonuna mahkeme heyetiyle birlikte 88 kişi alındı. Sanıklar ve avukatlarının  Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi(SEGBİS) ile katılması beklenen duruşmaya, Elçi'nin avukatları, müştekiler Türkan Elçi ve Elçi'nin avukatları hazır bulundu. Duruşma öncesi Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, 64 avukatın yer alması için mahkemeye liste sundu. Duruşma salonuna ise 20 çevik kuvvet polisinin bulundurulması dikkat çekti. 

Duruşma kimlik tespiti ile başladı. 

İKTİDAR YANLISI GAZETECİLER ALINDI

Duruşma öncesi, davayı takip edecek basın mensuplarından isim listesi istendi. 

Mahkeme, İktidar yanlısı İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı ve Anadolu Ajansı (AA) ile yabancı basından DW çalışanları dışında duruşma salonuna gazeteci alınmadı. Uygulamaya karşı çıkan baro başkanlarının konuyla ilgili mahkeme heyetiyle görüştü. Heyet itirazı reddetti. 

Listede isimleri yer alan bir çok kişi de duruşmayı takip etmedi.

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır’da sokağa çıkma yasaklarının olduğu 28 Kasım 2015’te Sur ilçesinin ve Dört Ayaklı Minare’nin çatışmalardan gördüğü tahribata karşı yaptığı açıklama ardından öldürüldü. Elçi cinayetinin olay yeri incelmesi 4 ay sonra, 17 Mart 2016'da yapıldı. Daha önce tespit edilen 83 delilden sadece 43’ü toplandı. En önemli delilerden sayılan Elçi'yi öldüren mermi çekirdeği bulunmadı. Elçi’nin vurulma anının da olduğu polis kamerası görüntülerinde 13 saniyelik, aynı sokakta bulunan PTT Şubesi’ne ait 5 no'lu güvenlik kamerası kayıtlarında ise 17 dakikalık görüntü kesintisi olduğu ortaya çıktı. Başka bir işyerine ait dört kameradan üçü çalışırken, cinayet mahallini gören dördüncü kameranın ise çalışmadığı öne sürüldü. Soruşturmanın başında Elçi’ye doğru ateş ettikleri kamera görüntülerine yansıyan 4 polis “tanık” olarak dinlendi.

Diyarbakır Barosu’nun gazetecilerin çektiği olay yerine ait görüntüleri Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Architecture’a gönderdi. Üniversite hazırladığı raporda, fail olarak tespit ettiği 3 polisten birine ‘kesin fail’ olarak işaret etti. Ancak savcılık bu raporu dikkate almayarak ATK’den rapor istese de ATK rapor hazırlamadı.

Bir çok toplanmamış delile rağmen 4 buçuk yıl sonra soruşturma tamamlandı. Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianameyle tutuksuz yargılanan sanık polisler F.T., S.T. ile M.S.’nin 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten' 3 yıldan 9 yıla kadar hapsi isteniyor.  Diğer PKK’li firari sanık Uğur Yakışır hakkında ise hem Elçi hem de aynı gün öldürülen polisler Cengiz Erdur ve Ahmet Çiftaslan cinayetleri suçlamasıyla üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.  Ayrıca sanık Yakışır hakkında 15 Eylülde hazırlandığı ve dava dosyasına konulduğu ortaya çıkan yeni iddianameyle de “devletin birliğini bozmak” ve “Kasten öldürmek” suçlarından cezalandırılması isteniyor.

İddianamede, "İ61BR10KM55TM46Z" kod isimli gizli tanığın, “Bu örgüt mensubunu Haki Xızginas kod olarak biliyorum. Bu örgüt mensubu Tahir Elçi'yi öldüren, 2 polis memurunu şehit eden şahıstır" beyanlarıyla Yakışır’ın Elçi’yi vurduğu iddiası yer alıyor.