Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nin “Zamanı geldi, Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a barış” kampanyası kapsamında 8 Kasım’da Yunanistan’ın başkenti Atina’dan demir alan Özgürlük Gemisi, 12 Kasım’da İtalya’da demir attı. Özgürlük Gemisi’nde yer alan aktivistlerden Fransa Kürdistan Dostluk Derneği (France-Kurdistan Dayanışma Derneği) Yöneticisi Sylvie Jan, ANF’ye yaptığı değerlendirmede amaçlarının PKK Lideri Abdullah Öcalan ile tüm siyasi tutsakların özgürlüğü olduğunu vurguladı. 

Eylemlerinin önemine değinen Jan, “Çünkü Kürt halkı, Ortadoğu halkları, dünya ve hepimizin barışa ihtiyacı var. Bu bir küresel bir aciliyet haline geldi. Ve Kürtler Ortadoğu’da bu barış arayışında bir çözümü, bir yanıtı temsil ediyor” dedi.

ÇÖZÜM ÖCALAN 

Kürt sorununun çözümüne ilişkin Jan, “Sürekli Kürt sorunu kavramı kullanılır, Kürt sorunu değil, Kürt çözümü vardır. Kürt problemi değil Kürt yanıtı vardır”  diye belirtti. Türkiye, Kuzey ve Doğu Suriye ile Federal Kürdistan Bölgesi'ni birçok kez ziyaret ettiğini sözlerine ekleyen Jan, “Karşılaştığım insanların tümü barış istiyor. Ama barış için kilit bir çözüm vardır; Kürt halkının kendi temsilcisinin serbest bırakılması talebinin hesaba katılmasıdır. Ve Kürt halkının temsilci olarak seçtiği Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması ile müzakere sürecinin başlatılmasıdır” ifadelerini kullandı. 

GELECEĞİ TEMSİL EDİYOR

Kürtlerin demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir projeye öncülük etmesinin ayrıca bir umut kaynağı olduğunu dile getiren Jan, sözlerine şu şekilde açıklık getirdi: “Kürt halkının yeni dünyamız için geleceği temsil ettiğini düşünüyorum. Çünkü direniş kapasitesi, geleceği düşünme ve organize olma kapasitesi ile; sıkı bir katılımcı demokrasi, feminist, ekolojik, eşitlikçi ve tüm toplumların birlikte yaşama haklarına dayalı değerler, ilkeler yaratma ve bir toplumu kurgulama kapasitesi ile geleceğe yönelik düşünüyor. Kürt halkının yeni bir dünya ihtiyacının ifşası olduğunu düşünüyorum.” 

Bu nedenle tüm dünyanın Kürtlerle dayanışma içinde olması gerektiğinin altını çizen Jan, ayrıca Öcalan üzerinde devam eden tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanmasının artık aciliyet arz ettiğini ifade etti.  Öcalan’ın özgürlüğünün tüm dünyanın elinde olduğuna işaret eden Jan, şöyle devam etti: “Ben de buna dahilim ve bu yüzden buradayım. Öcalan’ın özgürlüğü ile kilidi parçalamak ve PKK’nin terörist örgütler listesinden çıkarılmasını sağlamak yönünde çaba göstermek gerekiyor. Bugün muhaliflerin terörist olarak tanımlandığı bir dünyadayız. Devletler onları tanımak istemiyor, mahkum ediyor. Ama bu tarihin tersine döneceğini düşünüyorum. Terörist olarak damgalanan temsilciler, Mandela örneğinde olduğu gibi uluslararası alanda alkışlanacak kişiler olacak. Bu anlamda hepimizin oynayacağı bir rol var. Denizde bir damla gibiyiz. Ama bu damla rolünü oynamamız gerekiyor. Dünyanın geleceği için, barış için bu rolü oynamalıyız. Bu her birimizin geleceğidir.”