Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Çekmece (Şamiran) Köyü kırsalında 4 Mart günü aralarında 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş'ın da olduğu 11 askerin yaşamını yitirmesi, 2 asker ise yaralanmasıyla sonuçlanan helikopter kazasına dair şüpheleri büyüten bir ses kaydı ortaya çıktı.

Cougar tipi askeri helikopterin düşmesi akabinde olay yerinde yapılan ilk incelemelerin ardından açıklamada  bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akari, helikopterin düşme nedenini “kaza-kırım” olarak açıklamıştı. Fakat halen görevde bulunduğu belirtilen bir astsubayın yeni sosyal paylaşım uygulaması Clubhouse’de kaydedilen ses kaygı, kamuoyunda bu konudaki şüphelerin daha da büyümesine yol açtı. 

İsminin Yusuf Yılmaz olduğu ifade edilen astsubaya ait ses kaydını Gazeteci Adem Karaçoban Youtube kanalında paylaştı. 

Bitlis’te düşen helikoptere dair yapılan “kaza-kırım” açıklamasını inandırıcı bulmayan astsubay, 31 Mayıs 2017 tarihinde Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Şenoba Beldesi’nde yaşanan helikopter kazasını hatırlattı. 

Yaşanan o olayda 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın da aralarında bulunduğu 13 asker yaşamını yitirmişti.

“Susmayacağım” diyen Astsubay Yılmaz, ses kaydında şunları ifade etti: 

“Şöyle söyleyeyim 2017 Şenoba kazasını herkes duymuştur, biliyordur. Şırnak Tümen Komutanının şehit düştüğü ve aynı şekilde yanında 7 tane subay. Duymuşsunuzdur arkadaşlar. O dönemler yapmış olunan şey, kaza süsü verildi, kaza denildi. 

Ben burada susmayacağım. 3-4 yıl öncesi bir olaydan, Şenoba kazasından bahsediyorum. O dönem son 30 yılın en büyük operasyonu Şırnak’ın Beyyüşşebap ilçesinde Kato Dağı’nda yapıldı ve bu yapılan operasyon çok başarılı şekilde yapıldı. Ben o dönemler Şırnak Beyyüşşebap’taydım 2016-2017-2018 dönemlerinde. Son 30 yılın en büyük mühimmatının ele geçirildiği operasyonu olduğundan dolayı ve bunu tamamen, şöyle söyleyeyim aynı şekilde. O esnada helikopteri kullanan pilotumuzdan bahsediyorum, yüzbaşı komutanımız kendileri. Cudi Dağı’na tek bacağını bırakıp da ikmal yapan komutanımız. 9 yıllık görevini adeta Şırnak’ı karış karış, her noktasını bilebilen bir komutanımız. Gidip de Şenoba’da bir elektrik teline çarpacak kadar basit bir  pilot olabileceğini kimse düşünmüyordur burada. 

Kazadır denildi, ki kaza olduğunun arkasındayız dediğimiz gibi. Kazadır muhtemel…Anlıyorsunuz umarım, beni anlıyorsunuz!!! 

Tamamen, dediğim gibi arkadaşlar bu tarz insanlar gidip de basit bir şekilde, ihmalkar bir şekilde.

Kimse kimseyi zaten, hiçbir çalışan…Mesela bir işletme tarafındasınız, işletme farz edin…Yani, altınızdaki hiçbir personelin ister alt kademede olsun ister üst kademede olsun zarar gelmesini istemezsiniz. Zaten sizin sorumluluğunuz altında. Yani size herhangi bir zararı dokunacak birisi değil, aksine sizi destekleyen, arkanızda duran bir birey sonuç itibariyle. Bunu ihmal edemezsiniz.”