Suruç Katliamı’nın 5’inci yılında yapılan etkinliklerle hayatını kaybeden 33 düş yolcusu anıldı. İstanbul’un birçok ilçesinde düzenlenen anma etkinlilerinde, adalet talebi yenilendi. Yapılan etkinliklerde 20 Temmuz’da Kadıköy’de yapılacak anma etkinliğine çağrı yapıldı.

‘HERKES İÇİN ADALET’

Suruç Katliamına adalet demek için Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Halkevleri, Emektar Daktilo ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri Esenyurt’ta bulunan Marmara Park AVM önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. “Suruç için adalet katledilen işçiler için adalet" pankartının açıldığı açıklamada sık sık “Suruç için adalet işçiler adalet” sloganı atıldı. Açıklamada eylemde konuşan ESP üyesi Gamze Toprak, 11 Mart 2012’de Marmara Park AVM’de çıkan yangında 11 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, önlemlerin alınmayarak yaşananın kaza değil cinayet olduğunu vurguladı. Toprak, Suruç'tan Marmara Park AVM katliamına kadar bu katliamları gerçekleştirenleri bildiklerini belirterek, “Yazıyoruz hesap defterimize katlettiğiniz her insanın adını. Talebimiz nettir; herkes için adalet” diye konuştu.

‘HİÇBİR DÜŞ YARIM KALMAYACAK’

Halkların Demokratik Partisi Kadıköy İlçe örgütü, ilçe binasında "Hiç bir düş yarım kalmayacak" şiarıyla panel düzenledi. Panele Suruç gazisi Çağla Seven, HDP İstanbul İl Eş başkanı Elif Bulut, ESP İstanbul İl Eş başkanı Hüseyin İldan ile çok sayıda kişinin katıldığı anma, Suruç şehitleri için saygı duruşuyla başladı. 

‘YOLU TAMAMLAYACAĞIZ’

Anmada söz alan HDP İstanbul İl Eş başkanı Elif Bulut, böyle günlerde bir araya gelmenin zor olduğunu vurgulayarak, "Bu kara düzen bizi sürekli mahkum bırakıyor. 5 yıl önce Suruç'ta toplanıp Kobane'ye gidecek yoldaşlarımızın hazırlıklarına şahit olduk. Devrim mücadelesinde hayatını kaybedenlerin yolunu tamamlayacağız. Onlar mücadeleyi belki başka türlü sürdürdüler ama geride kalan bizlerin yolu uzun. Ancak yenilmez olan onlar değil biziz, çünkü halkız ve haklıyız" diye belirtti. 

‘KATLİAMI GERÇEKLEŞTİRENLERİ TANIYORUZ’

Ardından söz alan Suruç gazisi Çağla Seven, 5 yıldır bütün acıları beraber yaşadıklarını söyleyerek, 20 Temmuz'un ilk günkü gibi yakıcılığıyla devam ettiğini sözlerine ekledi. Seven, "Halkların nezdinde bu katliamları gerçekleştirenlerin kim olduğu kesindir. Onları tanıyoruz, biliyoruz ve ellerimizi yakalarından çekmeyeceğiz" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından yapılan sinevizyon gösterimiyle etkinlik sona erdi.

‘MÜCADELEMİZDE YAŞAYACAKLAR’

Bahçelievler Emek Ve Demokrasi Platformu ise Suruç’ta katledilenleri anmak için Şirinevler’de bulunan İş bankası önünde bir araya geldi. “Suruç katliamının unutmadık, unutturmayacağız. Suruç için adalet, herkes için adalet” pankartının açıldığı açıklamaya platform üyelerinin yanı sıra birçok yurttaş katıldı. Anmada katliamın arkasındaki güçleri açığa çıkarma mücadelesinin devam edeceğini bir kez daha dile getirilerek, “Onların idealleri bizlerin mücadelesinde yaşayacak” denildi. Açıklama Kadıköy’de Suruç anması için bildiri dağıtan gençlerin serbest bırakılması çağrısıyla son buldu.

HDP İstanbul Kadın Meclisi Suruç Katliamı’nda hayatını kaybeden kadınları anmak için Kadıköy ilçe örgütü önünde bir araya geldi. Anma etkinliğine HDP İstanbul İl Eş başkanı Elif Bulut, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) Genel Sözcüsü Deniz Aktaş, Özgür Kadın Hareketi (TJA) Aktivistleri ve çok sayıda kadın katıldı. Yaşamını yitiren kadınların fotoğraflarının taşındığı anmada, “Suruç için adalet kadınlar için adalet” sloganları atıldı.

‘AMACIMIZ İNŞA ETMEKTİ’

Anmada söz alan Özgür Genç Kadın (ÖGK) Merkezi Koordinasyon üyesi Nazlı Yöğler, Suruç katliamı ardından 5 yıl geçmesine rağmen faillerin yargılanmadıklarına dikkat çekerek, mücadelelerini kampüslerde, sokaklarda ve meydanlarda sürdürmeye devam ettiklerini ifade etti. Yöğler, “Rojava bir kadın devrimidir. Barbar İŞİD çetelerine karşı öz savunmasını kullanan kadınların devrimidir aynı zamanda. Biz Rojava Kadın Devrimimizi aynı bu biçimde sahipleniyor ve sokaklarda mücadele etmeye devam ediyoruz. Bizim Kobane’ye gitme amacımız yalnızca oyuncak götürmek değildi. Kobane’deki Kürt halkına, Ezidilere, Süryanilere bir bütün yaşamı el ele beraber inşa etmekti” diye konuştu.

‘GÖZALTILAR BIRAKILSIN’

Ardından söz alan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise Suruç katliamın ülkedeki ilk katliamı olmadığını söyleyerek, “Faillerin yargılanması istemimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Gerçekler kadınların mücadelesiyle açığa çıkacak. Biz geride kalanlar onların bıraktığı yerden bu dünyaya barış gelene, kadın özgürlüğü gerçekleşene dek mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi. 

Gülüm, son olarak Suruç katliamı anması için bildiri dağıtanlara dönük göz altılara tepki göstererek, şunları söyledi: “Siz katliamı lanetlemiyor musunuz? Siz katliamdan mı yanasınız ki, anma yapmak isteyen arkadaşlarımızı gözaltına alıyorsunuz? Gözaltındaki arkadaşlarımızı biran önce serbest bırakın.”

Açıklama, kadınların, sarı, kırmızı, yeşil, mor renkli balonları “Suruç için adalet kadınlar için adalet” sloganları eşliğinde uçurması ardından son buldu.