Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Büyükçiftlik beldesinde, 18 Temmuz 2016'da ot biçen çocuklarına yemek götüren Sürmi İnce'nin (55) öldürülmesine ilişkin Uzman Çavuş Ali Dalgıran hakkında "taksirle öldürmek" suçlamasıyla açılan davanın karar duruşması Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, Uzman Çavuş Ali Dalgıran’a “iyi hal” indirim vererek, 3 yıl 10 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılarak tutuklanmasına karar verdi.

Denizli İl Jandarma Komutanlığı’nda görevine devam eden ve tutuksuz olarak yargılanan sanık Ali Dalgıran mazeret göstererek duruşmaya katılmadı. Duruşmaya İnce'nin avukatları, ailesi, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üye olan avukatlar ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari şube yöneticileri katıldı.

‘YARGILAMA SADECE BİR KİŞİ ÜZERİNDE YÜRÜMEKTE’

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada ilk olarak söz alan Surmi İnce’nin eşi Hasan İnce, “Eşimi öldüren kişinin cezalandırılmasını talep ediyor ve adalet istiyorum” dedi. Daha sonra söz alan İnce’nin oğlu Ahmet İnce, “Şu an yargılama maalesef sadece bir kişi üzerinde yürümekte olup diğer kolluk görevlilerinin de fail olarak yargılanması gerekmektedir. Çünkü onların da suçlu olduğunu ve cezalandırılmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle faillerin hak ettiği şekilde cezalandırılmalarını talep ediyorum” dedi.

‘DEVLET İNSAN HAKLARINI KORUMAKLA YÜKÜMLÜ’

Söz konusu bakanlığın, görüşleri belirtmeden önce dosyanın tamamını çok ayrıntılı bir şekilde özetlenmiş olduğunu dile getiren mağdur Sürmi İnce'nin avukatı ve aynı zamanda oğlu olan Bünyamin İnce, AİHM ve Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını hatırlatarak, çatışma ortamlarında devletlerin insanların haklarını korumak yükümlülüğünü hatırlattı. Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları başvuruyla soruşturmada eksiklerin görüleceğini belirten İnce, tarafsız ve adli bir süreç işletildiğinde olayın tüm ayrıntıları ortaya çıkacağını ifade etti. Sanığa "Bilinçli taksirle öldürme” suçlamasından verilecek cezanın yeterli olmadığını söyleyen İnce, “kasten öldürme ve olası kasıt" maddelerinden yargılanmasını talep etti.

SANIK DALGIRAN'A 3 YIL 10 AY 20 GÜN HAPİS CEZASI 

Avukat İnce’nin ardından sanık avukatları diğer celselerdeki savunmalarını tekrar ederek sanık Ali Dalgıran hakkında "kasten öldürme ve olası kasıt" maddelerinden yargılanmasını talep etti. Daha sonra mahkemeye 5 dakika ara verildi.

SANIĞA ‘İYİ HAL’ İNİDİRİMİ

Aranın ardından mahkeme heyeti sanık Dalgıran hakkında “iyi hal” indirimi uygulayarak, 3 yıl 10 ay 20 gün ceza ile tutuklamasına karar verdi. Mahkemenin gerekçeli kararı ise şöyle:  “Olası kastla insan öldürme’ suçu kapsamında kaldığı anlaşıldığında suçun işleyiş biçimi meydana gelen zararın ağırlığı, taksiri yoğunluk derecesi nazara alınılarak sanığın 5237 sayılı TCK’nın 85/1 maddesi gereğince takdiren ve teşdiden 4 yıl hapis cezasıyla cezalandırması, sanığın eylemi bilinçli taksirle gerçekleştirdiği anlaşıldığında TCK’nın 22/3 maddesi uyarınca cezasından yarı oranında artırım yapılarak 6 yıl hapis cezayla cezalandırmasına sanığının söz konusu eylemini ceza sorumluğunu kaldıran kanun hükmünü ifade ederken gerçekleştirdiği, ancak olayda sınırın kast olmaksızın aşıldığı anlaşıldığında TCK 24/1 delaletiyle TCK 27/1 maddeleri uyarınca cezasında 2/9 oranında indirip yapılarak 4 yıl 8 ay hapis cezasıyla cezalandırmasına, sanığı yargılama sürecindeki olumlu davranışları verilecek cezanın geleceği üzerindeki etkileri dikkate alınarak TCK’nın 62/1 maddesi gereğince hüküm olunan cezadan 1/6 oranında indirip yapılmak suretiyle 3 yıl 10 20 gün hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verildi.”

Verilen cezaya ilişkin Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari, Van ve İstanbul'dan gelen avukat üyeleri, Yüksekova Adliyesi’nde bulunan Tahir Elçi odasında basın açıklaması gerçekleştirdi.

'DAVAYI KABUL ETMİYORUZ' 

Açıklamada konuşan Sürmi İnce'nin oğlu avukat Bünyamin İnce, tüm avukatlarla birlikte 5 yıldır etkili bir soruşturmanın yapılabilmesi için direndiklerini söyledi. İnce, "Maalesef mahkeme heyeti taleplerimizi hiçbir gerekçe olmadan reddediyor. En niyetinde geldiğimiz noktada dosyanın 'Bilinçli taksirle öldürme' bir alakası olmamasına rağmen mütalası verildi. Söz konusu her zamanki gibi cezasızlık politikası uygulandı. Sanığa ödül gibi ceza verildi. Sanık yine elini kolunu sallayarak bizi bir şekilde bizi tehdit ederek evine gitti. Her zaman söylediğimiz gibi mahkemelerde kolluğa çıkan bir ödül gibi görüyoruz. Bu davayı kabul etmiyoruz. Dosyamızın bir kısmı Anayasa Mahkemesi önünde. Bizler ihlal verilmesi yönünde karar çıkacağını düşünüyoruz. Dosyayı yeni baştan canlandırmanın peşindeyiz, mücadelemiz devam edecek" dedi. 

'YAPILANLAR KOMPLOYDU'

Açıklama ardından söz alan Sürmi İnce'nin eşi Hasan İnce ise, " Uzun bir süredir devam eden davanın sonucu belli oldu. Yaşanan olay ve olay günü gerçekleşen her şey ve bize yapılanlar komploydu ve yaşanan olay katliamdı. Bizler ilk günden beridir adalet talep ediyoruz. Sadece adalet talep ediyoruz ve adalet talep etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.