Kullanılmayan elektrik için çiftçilere yüzbinlerce lira fatura çıkaran, bölgede yurttaşların kaçak elektrik kullandığına dair yoğun bir kampanya yürüten, kaçak kullanım nedeniyle sayaçlarını elektrik direklerine çıkarmayan yurttaşların elektriğini kesen, köylerde sayaçları jandarma eşliğinde söken DEDAŞ’ın, kaçak elektrik kullanım cezalarının kumpas olduğu iddia edildi. Konuya ilişkin partisinin il binasında basın toplantısı düzenleyen Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, her bir kaçak tespiti için ekstra ücret alan DEDAŞ personelinin, prim almak kaçak kontrolü sırasında kendilerinin kaçak enerji bağlantısı kurarak, yurttaşlara ceza kestiğinin iddia edildiğini söyledi.

50 BİN TL CEZA

DEDAŞ’ın bölgedeki uygulamalarının kangren haline geldiğini söyleyen Bozan, “Yüksek fiyattan dolayı, vatandaşa elektriğin çarpması yetmiyormuş gibi, birde son zamanlarda iş yerlerine ve ailelere kaçak kullanım gerekçesiyle yüksek meblağlarda ceza kesildiğini görüyoruz. Son olarak, basına da yansıyan işyerleri ve konutlardan 12 aboneye DEDAŞ tarafından kaçak kullanım gerekçesiyle toplam 50 bin TL para cezası kesilmiş. Ev ve işyeri sahipleri kaçak kullanım yapmadıkları halde, cezaya maruz kaldıklarını ifade etmişler. Peki, medyaya yansımayan ne kadar ceza kesilmiş ailemiz var? Elbette hiç kimsenin kaçak elektrik kullanmasını tasvip etmiyoruz ve bunu kul hakkı olarak görüyoruz. Ancak aldığımız bazı duyumlar, bizi vatandaş olarak ciddi anlamda endişelendirmektedir. Bu tür kasıtlı uygulamalarla hiçbir vatandaşımızın da mağdur edilmesini kabul etmiyoruz” diye konuştu.

EKSTRA PRİM KUMPASI

Her bir kaçak tespiti için ekstra prim alan DEDAŞ personellerinin, bunun için kaçak kontrol sırasında sayaçlarda kaçak bağlantısını kurduğunu iddia eden Bozan, “Bu konuda aldığımız bir duyumu, DEDAŞ ve emniyetin ilgili birimleri tarafında araştırılmasını istiyorum. Edindiğimiz bilgiye göre DEDAŞ, kaçak kontrol ekibinde çalışan personeline tespit ettikleri her bir kaçak sayaç için kendilerine ekstra prim veriyormuş. Fazla prim almak isteyen, bazı art niyetli personel, kontrol ettikleri sayaçta, kaçak enerji kullanımı olmadığı halde, sayacı açarken kaçak kontrolü yapıyormuş gibi inceleme yaptıklarını, ancak bu arda sayaçta kendilerinin kaçak enerji bağlantısı yaparak, bu şekliyle fotoğraf çekip kaçak enerji işlemi yaptıkları söyleniyor. Bu iddia doğruysa, vatandaşların mağdur edildiği açıktır. Bunun bir an önce araştırılması gerekir” ifadelerini kullandı.

ARAŞTIRILMALI 

Bu iddianın araştırılmasını isteyen Bozan, “Başta sürekli kaçak sayaç tespiti getiren personel olmak üzere tüm kaçak kontrol ekibindeki personelin çalışmaları incelenmeli ve abonelerin durumu tekrar değerlendirilmeli, bugüne kadar kasti olarak oluşturulmuş mağduriyetler giderilmeli, vatandaştan alınan paralar iade edilmeli, cezalar iptal edilmeli. Bu ahlaksızlığı yapan ve görevini kötüye kullanan personele hak ettiği ceza verilmelidir” şeklinde konuştu.