TBMM Genel Kurulu’nda Sayıştay’a 5 yeni üye seçimini muhalefet partileri protesto etti. İktidarın oylarıyla Sayıştay üyeliklerine meslek mensupları kontenjanından Erdoğan Durkut, Selim Erdem ve Ramazan Selek, Hazine ve Maliye Bakanlığı meslek mensupları kontenjanından Mahmut Kazan ve diğer adaylar kontenjanından Muhterem İnce seçildi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce’nin Sayıştay üyeliğine seçilmesi, Anayasa Mahkemesi’ne üyeliğine İrfan Fidan’ın seçilmesindeki gibi bir süreçi hatırlattı. İrfan Fidan, HSK tarafından Yargıtay üyeliğine seçildikten sonra Yargıtay Kontenjanı’ndan AYM üyeliğine getirilmişti. Fidan’ın seçim süreci ahlakı bulunmamıştı.

AYM’de Sayıştay kontenjanından üye olarak bulunan Hicabı Dursun 6 Ekim 2022 tarihinde emekliye ayrılacak. Dursun’dan boşalan bu yere Sayıştay kontenjanından Muhterem İnce’nin seçilmesi bekleniyor. Muhterem İnce uzun süredir İçişleri Bakan yardımcılığı görevinde bulunuyor ve ülkede yaşanan kötü uygulamaların ve işkencelerden sorumlu isimlerden birisi olarak biliniyor.

‘HUKUK ARKADAN GELSİN DİYEN BAKANIN YARDIMCISI ANAYASAYI KORUYACAKMIŞ’

İnce’nin Sayıştay üyeliğine seçilmesini DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, “Hukuk sonradan gelsin diyen İçişleri Bakanı’nın yardımcısı kamu kurumlarını denetimden sorumlu Sayıştay’a seçiliyor. Bu kadar dalga geçtikleri yetmiyor, bir de yakında TBMM ve Sayıştay’ın araçsallaştırılması ile Anayasa mahkemesine seçilecekmiş. Orda da Anayasa’yı koruyacakmış.” değerlendirmesinde bulundu.