CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la ilgili sözleri sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan tehdit paylaşımı geldi. Soylu, sosyal medya hesabından Altay'ın yaptığı açıklamanın kesilmiş halini alan ve konuya ilişkin sözlerinin tamamını vermeyen Yeni Şafak'ın videosunu paylaşarak, "Tarih fukarası, cahil... Siyasete, demokrasiye, millete inanmayan, hâlâ darbeyi iktidar aracı gören zavallılar... 'Menderes'in sonunu Erdoğan’a yakıştırmak...' Vallahi sizi, 15 Temmuz'dan beter yaparız..." ifadelerini kullandı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise "Milli iradeyi ölümle tehdit edenlere meydan okuyoruz. Elinizden geleni ardınıza koymayın. Cumhurbaşkanımızı 'Menderes'in sonu' ile tehdit edenlere diyoruz ki; 'Buyrun gelin, biz burdayız.' Siz 'Menderes'in sonu' diye tehdit edin, biz milli irade diyerek dimdik karşınızdayız" dedi.

SÖZLERİNİ KESTİ

AKP’lilerin tepki gösterdiği ve paylaştığı videolarda, Altay'ın Menderes'le ilgili sözlerinin başının ve sonunun kesilmiş olarak servis edilmesi dikkat çekti.

ENGİN ALTAY NE DEMİŞTİ?

AKP’lilerin tepki gösterdiği Engin Altay'ın Menderes'le ilgili açıklamasının tamamı şöyle: "Benzetme yapmış gibi olmasın, Cumhuriyet tarihinin en büyük hatası nedir? diye bir soru sormuş ol lütfen (spikere hitaben). Ben de şöyle cevap vereyim, Menderes'i idam etmektir. En büyük hatadır. Türk demokrasisine vurulmuş en büyük darbedir o. Ama rahmetli Menderes de bir dönem dinci odaklara pek yüz vermişti, taviz vermişti. Ve onlar o kadar ileri gitmişlerdi ki Menderes’ten aldıkları güç ve yüzle… Menderes sonra ne yapmak zorunda kaldı. Atatürk’ü Koruma Kanunu yapmak zorunda kaldı. Umarım Erdoğan da, 'sonu benzemesin' Menderes’e… Onu biz sandıkla tıpış tıpış göndereceğiz.”

Gazeteci İsmail Saymaz ve Gürkan Hacır'ın araya girerek, "Açarsanız, yanlış anlaşılmasın, 'sonu benzemesin' cümleniz için" demesi üzerine de Altay, "Tabii, Menderes'in ve arkadaşlarının idam edilmesi Türkiye'ye yapılmış en büyük yanlıştır. Cumhuriyete, demokrasiye yapılabilecek en büyük hakarettir, yanlıştır. Erdoğan da bunlara taviz verirse, yeni bir kanun çıkarmak zorunda kalır, bunu söylüyorum. Tabii ki, hiç birimizin sonu benzemesin, benim de benzemesin, öyle şey olur mu?" diye devam etti.

RÜTÜK'TEN İNCELEME

Öte yandan, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay'ın AKP’li Tayyip Erdoğan ile eski Başbakan Adnan Menderes hakkındaki sözlerine ilişkin inceleme başlattı.