Mardin'in Midyat İlçe Belediyesi'nin Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Meclis üyeliğine seçilen Havva Balcı Akgül, Bedii Alğaç ve Adnan Ağırman’ın, “aradığımızı bulamadık" diyerek AKP'ye geçmesinin arkasında “rant ve para” çıktı. Törenle AKP rozetleri takılanlardan Havva Balcı Akgül, Midyat’ta Mihelmi halkını temsilen HDP'nin Belediye Eşbaşkan adayı olarak gösterilmişti. Diğer 2 isim de kentin kadim halklarından Arapları temsilen Meclis üyeliğine aday olarak gösterilmişti. 

SORUŞTURMA SONRASI İSTİFA ETTİLER

AKP’ye geçen Bedii Alğaç ve Adnan Ağırman hakkında "parti tüzüğüne uyuşmayan davranışlar sergiledikleri” gerekçesiyle daha önce disiplin soruşturması başlatıldığı öğrenildi. Haklarında kesin ihraç istemiyle disiplin soruşturması sürerken, her iki isim de istifa etmişlerdi. 

SEÇİM ÖNCESİ ‘HALKIN YÖNETTİĞİ KENT’ SÖZÜ  

AKP’ye geçen Havva Balcı Akgül, 31 Mart 2019 seçimlerinden hemen önce Mezopotamya Ajansı’na (MA) yaptığı açıklamada, HDP’de siyasetle tanıştığını belirtmiş ve burada olmasının nedenlerini, “Elitlerin değil, halkın yönettiği bir şehir ve özgür bir kentte yaşamak istediğim için” sözleriyle açıklamıştı. Hiçbir halkın ve inancın ötekileştirilmediği ve birlikte yaşadığı bir Midyat'ın öncelikli hedefleri arasında olduğunu dile getiren Balcı, "Halkın iradesinin ön planda olduğu bir Midyat istiyoruz. Midyat’ta sadece belli bir kesimin insanlar üzerinde hüküm sürdüğünü görüyoruz. Biz bu kesimin hüküm sürmesine son verip, belediyeyi halkın belediyesi haline getirmeyi amaç edindik” diye konuşmuştu. 

HDP: ARADIKLARI PARAYDI

Konuya dair açıklamalarda bulunan Midyat Belediyesi’nin HDP Meclis Sözcüsü Ali Bağlam, 3 ismin aradıklarının "rant" olduğunu söyledi. Bağlam, “Aradıkları paraydı, bunu HDP’de bulamayınca tam yerine gittiler. Partiyle uyuşmayan şahıslardı. Toplantılarımıza katılmakta mazeret uyduran şahıslardı. Sürekli rant talepleri vardı. Kendi yakınlarının işe alınması yönünde talepleri vardı. Parti tasvip etmiyordu bunu ve bu nedenle de haklarında ihraç edilmelerine dair disiplin soruşturması başlatılmıştı. Ancak soruşturma tamamlanmadan istifa ettikleri için ihraç etmek de mümkün olmadı. AKP’ye geçerek, aradıklarını bulacakları yere gitmiş oldular. Meclis üyeliğinden istifa etmeleri istenmişti tüzüğe uymamaları nedeniyle. Sonuçta kendilerini buraya taşıyan bu halktı ve halkın tercihine saygı duymalarını beklerdik. Ancak, bunu yapacak iradeyi göstermediler. Bugün aradıklarının rant dışında bir şey olmadığını biliyoruz. Aradıklarını bulacakları yere gittiler, kendilerini utançlarıyla baş başa bırakıyoruz” diye konuştu. (Mardin/MA)