Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin durumunu 6 Ocak’ta Meclis Başkanlığı’na soru önergesi vererek gündeme getirdi. Uca, konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın önergede belirtilen soruları yanıtlamasını talep etti. 

Oktay ise Uca’ya verdiği yanıtta bahsi geçen hususların Adalet Bakanlığı'nın görev ve yetki alanına girdiğini belirterek, topu bakanlığa attı. 

UCA’NIN SORDUĞU SORULAR

Uca, Oktay’a cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltmişti: 

“*Ömer Güney’in MİT ile ilişkisi ne boyuttadır? Güney’in MİT için çalıştığı bilgisi doğru mudur? 

* Cezaevinde şüpheli bir şekilde ölen tetikçi Ömer Güney’in mezarının yerinin kamuoyundan saklanmasının sebebi nedir? 

* Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez suikastına ilişkin açılan soruşturma dosyasının gizlilik kararının kaldırılmasına ve soruşturma süreciyle ilgili kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılacak mıdır?

* Katliamın üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen, bu suikastın aydınlatılmaması ve suikastın sorumlularının ortaya çıkarılmamasının nedeni nedir? Soruşturma kapsamında Fransa’nın, Adalet ve Dışişleri Bakanlıklarından istediği bilgiler Fransa’ya gönderilmiş midir? Gönderilmediyse, bu bilgilerin Fransa’ya gönderilmeme sebebi nedir?

* Ses kayıtlarında ismi geçen MİT çalışanları ve talimatı verenlere yönelik herhangi bir soruşturma başlatıldı mı? Başlatıldıysa ne aşamadadır? Bu kişiler halen aktif bir görevdeler mi?

* Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, hakkımda hazırladığı fezlekede kullandığı, ‘etkisiz hale getirildiler’ ifadesi, katliamın MİT tarafından gerçekleştiğinin kabulü müdür?

* Bu konuyla alakalı verdiğimiz soru önergeleri neden yanıtsız bırakılmaktadır? Bu katliamın aydınlatılmasına ilişkin yürüttüğünüz herhangi bir çalışma mevcut mudur?” (Ankara/MA)