Türkiye’de 2023’te düzenlenecek olan Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler yaklaşırken, partiler de hazırlıklarını yapıyor. Altılı masada yer alan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin seçimlere kendi adı ve logosuyla katılacağını açıkladı. Son yapılan seçim anketi Cumhur İttifakı’ndaki erimeyi bir kez daha gözler önüne serdi. Peki, son seçim anketinde hangi parti ne kadar oy alıyor? İttifakların oy oranları kaç?

Anapollia adlı araştırma şirketinin Nisan ayında yaptığı ankete göre, AKP ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı, oy kaybetmeye devam ediyor. Kararsızların oyları dağıtıldığında Cumhur İttifakı’nın seçmen oranı yüzde 36,6’da kaldı. CHP ve İYİ Parti’den oluşan Millet İttifakı’nın oy oranı ise yüzde 43,8’e ulaştı. İki ittifak arasındaki oy farkı ise yüzde 7 puanın üzerine çıktı.

MHP BARAJI KIL PAYI GEÇTİ: AKP VE CHP ARASINDAKİ FARK 2 PUAN

Nisan ayında yapılan anketlerin çoğunda Millet İttifakı’na geçilen Cumhur İttifakı’nda kan kaybı devam ediyor. Anapollia’nın yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, kararsızların oyları dağıtıldığında partiler bazında en fazla oy oranına sahip parti AKP oldu. AKP’nin oy oranı yüzde 29,5 olarak açıklandı. Bu alanda AKP’nin hemen ardından CHP geliyor. Ana muhalefet partisinin seçmen oranı yüzde 27,1 olarak gerçekleşti. Millet İttifakı ortaklarından İYİ Parti’nin seçmen oranı ise yüzde 16,7’ye yükseldi.

Henüz herhangi bir ittifaka ortak olamayan ve seçimlerin kilit partisi gözüyle bakılan HDP’nin oy oranı ise yüzde 11,4. Cumhur İttifakı ortaklarından MHP, yeni seçim yasasıyla birlikte düşen barajı kıl payı geçebildi. MHP’nin oyu kararsızlar dağıtıldığında yüzde 7,1’de kaldı. Altılı masada yer alan DEVA’nın yüzde 3, Gelecek Partisi’nin yüzde 1,5 ve Saadet Partisi’nin ise yüzde 0,9 oy oranları bulunuyor.