Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen katliamda yaşamını yitiren 301 madencinin ölümünden sorumlu Can Gürkan, Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç’in yargılandığı davanın karar duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Tutuksuz yargılanan sanık Can Gürkan'a “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan 20 yıl, Haluk Evinç'e beraat, Sanıklar Adem Ormanoğlu ile Efgan Kurt'a “taksirle yaralanmaya neden olma” suçundan 12 yıl hapis cezası verildi. Ayrıca mühendisler Ormanoğlu ve Kurt’a 2 yıl boyunca kontrol teşkilatı baş mühendisliği görevinden yasaklanması da karar altına alındı. 

MAHKEME BAŞKANINA AYAKKABI FIRLATILDI

Karara tepki gösteren avukatlar alkışlarla tepki gösterirken, aileler mahkeme heyetine ayakkabılarını fırlattı. Protestoya karşı polisler mahkeme heyetinin önüne bariyer kurdu. Burada fenalık geçiren aileler, “Adaleniz batsın”, “Tarih sizi yargılayacak” diyerek “Hesap vereceksiniz” dedi. Süren gerginliğin üzerine aile ve avukatlar salonu terk ederek, adliye önünde açıklama yaptı.  Avukat ve aileler tek tek söz alarak karara ilişkin tepkilerini dile getirdi.

‘HİKAYENİN SONU MUTLAKA DEĞİŞECEK’

Dava avukatı Nergiz Tuba Aslan, “Aileler 7 yıldır adalet mücadelesini veriyor. Herkes utansın. Sermayeyi koruyan kollayan herkes bir gün hesap verecek. Bir daha katliamlar olmasın diye mücadele ettik. Bugün ki karar bundan sonraki işçi katliamlarına ferman çıkarmıştır. Utansınlar, çok öfkeliyiz. Bu davadan asla vazgeçmeyeceğiz. Bu hikayenin sonu mutlak değişecek. Bu dosyanın tek tutuklusu Selçuk Kozağıç’lıdır. Patronlar elini kolunu sallayarak dışarda gezerken, ailelerin avukatı tutuklu bulunuyor.  Bozuk düzende sağlam çark düzen olmaz, ama biz bu düzeni mücadele ile bozacağız. Sonunda elbet biz kazanacağız” dedi.

‘SORUMLULAR HESAP VERECEK’

Avukat Can Atlalay da “Bu feryadın nedeni duyulan acı değil bu insanlar kendi acılarını sağaltmak için 7 yıldır adalet diye tutunamıyorlar. Kundaktaki bebek duruşma salonlarında büyüdü. Can Gürkan'a 20 yıl dediler yatarı yok. Ademle Efkan'a 12 yıl dedi yatarı yok. Haluk'a beraat dedi. Bu memlekette kimse ekmeğini kazanırken öldürülmesin diyedir davamız. Bundan sonrasını bırakmayacağız. Sorumlular hesap verecekler" diye konuştu. 

ADALET AYAKLAR ALTINDA EZİLDİ

Herkesin safını belli ettiğini aktaran avukat Seçil Ege Değerli ise " Bu salonda bu kararı bu heyet vermedi. Çok daha yukardan verilmiş bir karardır. Bu salonda adalet 301 canla birlikte Can Gürkan'ın ayakları altında ezildi” ifadelerinde bulundu. 

‘DEV DEVRİLMEDİKÇE ADALET OLMAYACAK’

Avukatların ardından söz alan madenci ailelerinden Elmas Kaya, "19 yaşımda oğlumu kucağıma almıştım, beraber büyüdük. Ankara'ya bir dev oturttular yedi başlı oldu. Tek kişiye çalışır oldular, bizi evlatsız bıraktılar. Biz, bizden sonrakiler için savaşıyoruz. Adalet istiyoruz. Adaleti belki biz görmeyeceğiz ama Ankara'daki dev devrilmedikçe ne adalet ne hak olacak" sözleriyle öfkesini dile getirdi. 

‘İŞİN UCU KENDİLERİNE DOKUNUNCA SUSTULAR’

Adalet istediklerini ve bir daha 301’ler yaşanmasın diye mücadele ettiklerini anlatan madenci yakını Naciye Kaya, “Cumhurbaşkanı en yakınım bile olsa cezasını çekecek demişti. İşin ucu kendine dokununca sustu. Bizi her gün öldürdüler. Bu adalet kokuştu yerin altında kaldı. Biz bittik artık" dedi. 

Madenci yakını Gülten Çolak da “Adaletin duvarda asılı kaldı. Torunlarımız mücadelemiz gurur duyacaklar, biz bu davanım peşini bırakmayacağız. Kararı verenler çocuklarına ne diyecek? Nasıl bir vicdan bu? Adalet kime göre işliyor?  Ezilenlerin bu ülkede adaleti olmadığını bir kez daha gösterdiler” şeklinde konuştu. 

Berkan Köse, "Bu kara lekeye tüm ülke şahit oldu. Bu ülkede alınteri ölüm olduğunu anladık. Sistem sermayenin yanında. Biz her zaman direneceğiz. Bu davanın arkasındayız” dedi. 

‘KARARI VERENLERDE BURADA YARGILANACAK’

Maden çökmesinde oğlunu kaybeden İsmail Çolak "301'i bu mahkemede yeniden öldürdüler. Burada bir cinayete tanıklık ettiniz. Zaten adil yargılama olmadı. Sonunda da beraat kararı verecek kadar gücünü almış. Biz asla unutmadık, unutmayacağız. Biz bu mücadeleyi verirken emeğiyle geçinen insanlar katledilmesin diye mücadele ettik. Yargının olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Kararı verenler burada yargılanacak. Bir gün adalet herkese lazım olacak" diye konuştu. 

‘ADALETİ GÖMDÜLER’

"Benim eşim orada 3 gün çalışmıştı. Mahkeme başkanı Allah'tan rahmet dilediğinde anlamıştım bu davanın bizden yana sonuç çıkmayacağını” diyen Gülten Kavas, “Bundan sonra 301 işçi daha öldürebilirim, çocukları babasız bırakabilirim demektir bu karar. Babasını görmeyen var ya aramızda. Adalet yok. Adaleti bizimkilerle birlikte gömdüler" dedi. 

Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, 7 yıl önceki acıyı bugün bir kez daha yaşadıklarını vurguladı. 

ÖFKELİYİZ

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, karara çok öfkeli olduklarını söyleyerek, “Sözde olan adalet tescillendi. Sözün bittiği yerdir. Bu mücadele sürecek.  Gün gelenek devran dönecek, Soma katilleri halkın önünde hesap verecek” diye konuştu. 

‘SARAY ÇETESİNİN PEŞİNDE OLACAĞIZ’

Son olarak söz alan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise verilen karara tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Yine beklenen oldu. Adalet yerini bulmadı. Can Gürkan’ı içerde tutamazlardı. Onu dışarı bırakanlar suç ortağıdır. Mahkemede bu yüzden karar verdi. Hakimlerin üzerinde her ne kadar cübbeleri olsa da sadakatleri saraya bağlıdır. Bugünkü karar sermaye ve zengini koruyan saraya aittir. Yargı ve saray çetesinin peşinde olacağız. Mücadele edenler eninde sonunda kazanacak. Bugün kazananlar yarın hesap verecek. And olsun ki hesap verecekler.” 

Son olarak dava avukatları “Bu hesap burada bitmeyecek. Dönen dümenlerin hesabı ant olsun ki sorulacak” diye açıklamayı bitirdi. 

NE OLMUŞTU? 

Soma Davası’nda 2018 yılında verilen kararda sanıklardan 37’si hakkında beraat kararları verilirken, 14 sanık "taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet vermek"ten cezalandırıldı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a "basit taksir" suçundan 15 yıl, Genel Müdür Ramazan Doğru’ya "bilinçli taksir"den 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik’e 18 yıl 9 ay, Yardımcısı İsmail Adalı’ya ise 22 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020’de Can Gürkan'a verilen hapis cezasını bozdu. Can Gürkan'la birlikte sanıklardan Haluk Evinç, Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt’un “301 kez olası kastla öldürme” ve “162 kez olası kastla yaralama” suçlarından mahkûm edilmesi kararı verildi. Yargıtay savcısı 8 Ocak’ta karara itiraz etti. İtiraz edilmesinin ardından Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin 3 üyesi değişirken, karar da değişti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, “bilinçli taksirle öldürme ve yaralamadan” ceza verilmesine karar verdi.