HABER MERKEZİ-Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te 301 madencinin yaşamını yitirmesine ilişkin 5'i tutuklu 51 kişinin yargılandığı dava savcılık mütalaasının ardından esasa ilişkin tarafların beyanları ile devam etti. Esasa ilişkin ilk beyanını sunmak üzere maden sahibi Can Gürkan söz aldı. 

Beyanında her türlü önlemi almak için çaba sarf ettiği savunmasında bulunan Gürkan, finansal nedenlerle reddettiği tek bir talep olmadığını iddia etti. Gürkan'ın beyanları sırasında madenci yakınları "O zaman kim öldürdü bu kadar insanı" tepkisinde bulundu. Madenci yakınlarının tepkisi üzerine salonda gergin dakikalar yaşanırken, mahkeme başkanının uyarısı üzerine bazı madenci yakınları salon dışına çıkarıldı. Ailelerin çıkarılması üzerine avukatlar da salonda Gürkan'ın her duruşma aynı şeyleri tekrarladığını belirterek tepki gösterdi. 

Salondaki gerginliğin dönmesinin ardından konuşmaya devam eden Gürkan, 4 yıldır "Olası kastla" yargılandığını ve şimdi yargılamanın "Bilinçli taksir" olarak değişmesine vurgu yaparak tahliyesini talep etti. Yargılamasının infaza dönüştüğünü belirten Gürkan, "Alt sınırı üst sınırı belli olan  ir ceza. Biz birada çok çektik. Tahliyemi talep ediyorum ifadelerini kullanması üzerine salon bir kez daha karıştı. 

Salonun karışması üzerine söz isteyen madenci yakınlarından Elmas Kaya, "Bunların parası çok. Yatakları yerinde. Kravatları takılı. Bunların çocukları bunları ziyaret ederken neden eve gelmediklerini sorduklarında onlara da burada olduğu gibi yalan mı söylüyorlar. Burada madeni öyle bir anlattı ki alasım geldi. Biz suçsuzuz diyor. O zaman suçlu kim" tepkisinde bulundu. 

Ardından tutuklu sanıklar sırasıyla esasa ilişkin beyanlarını verirken, uzun tutukluluk süresinin göz önünde bulundurularak tahliye edilmeleri talebinde bulundu. 

SANIK AVUKATI SORUMLU KURUMLARI SAYDI

Sanıkların tahliye talepleri de ailelerin tepkisi ile karşılanırken, ardından sanık avukatları siz aldı. Savcılık mütalaasında beraat talep edilen sanıkların avukatları mütalaaya katıldıklarını belirtti. Halkında hapis istenen sanık avukatları mütalaaya katılmazken, Can Gürkan'ın avukatı Kadir Çetin siz aldı. Çetin, maden ocağında U3 bölümünde bulunan madencilerin kapıyı açmaları durumunda facianın önüne geçilebileceğini savunurken, yaşamını yitirenlerin kusurlu olduğu savunmasında bulundu. Aileler ve avukatlar Çetin'e sert tepki gösterdi. Çetin, müvekkili Gürkan'ın uzun tutukluluk halinin göz önünde bulundurularak tahliye edilmesini istedi. Maden sahibi tutuksuz sanık Alp Gürkan'ın avukatı İhsan Sartık, müvekkilinin 76 yaşında olduğunu ve madenle ilgisi olmadığını savundu. Müvekkilinin madenle ilişkisinin facianın yaşanmasından çok önce kestiğini belirten Sartık, savunmasında "Bu maden 2012 yılında Türkiye'nin en iyisiydi. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bunu söylüyordu. Bu kurumlar devletin ciddi kurumları. Denetimlerinde bir eksiklik görmemişler. Ciddi kurumlar. Eksiklik görüp de görmemezlikten gelecek kurumlar değil... Şimdi burada sorgusuz sualsiz bir yargılama yapılınca insanlar artık madencilik yapmak istemiyor" ifadeleri ile savunma yaptı.

'TÜRKIYE'NİN AYIBI EMSAL GÖSTERİLDİ'

Sartık, savunmasına Türkiye'nin dört bir yanında görülen maden faciası davalarında verilen kararlara ilişkin emsal kararlar gösterirken, aileler emsal kararlara "Türkiye'nin ayıbı işte bunlar. Türkiye'nin ayıbını sayıyor" tepkisinde bulundu.

Mahkeme diğer avukatların süre talepleri üzerine ara kararını verdi. Mahkeme maden sahibi Alp Gürkan'ın tutuklanması talebini reddetti. Mahkeme ayrıca tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına, taraf avukatlarına esasa ilişkin savunmaları için süre verilmesine ve Manisa'da "sabotaj" iddiası ile Akhisar ve Soma'da bilirkişiler ile ilgili soruşturmaların beklenmesi taleplerinin reddine karar verdi. 

MAHKEME 'BAYRAMDAN SONRAYA' ERTELENDİ 

Mahkeme duruşmaya pazarlıklar sonucu gün verirken, sanık Can Gürkan'ın "Bayramdan sonra olsun başkanım sözleri üzerine duruşma tarihini Ramazan Bayramı tatilinin hemen ardından 19 Haziran olarak kararlaştırdı. Manisa/MA