Siyasi partiler arasında yapılan bayramlaşmalar, etkisini sürdüren Koronavirüs (Kovid-19) salgını koşullarında bu yıl video konferans yöntemiyle gerçekleşti. Halkların Demokratik Partisi (HDP), bu bayramda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Saadet Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ve Gelecek Partisi ile bayramlaştı. 

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yer aldığı heyet, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Ankara İl Gençlik Kolları Başkanı Tolga Turgut ve Çankaya İlçe Gençlik Kolları Başkanı Yaprak Çolak, Deva Partisi Genel Sekreteri Sadullah Ergin, Genel Başkan Yardımcıları Helin Fırat ve Doğa Şanlıoğlu, Gelecek Partisi Siyasi İşler Başkanı ve Parti Sözcüsü Selim Temurci, Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı Selçuk Özdağ ve Genel Sekreter Şenol Gürşan, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcıları Atik Ağdağ ve Fatih Aydın ile bir araya geldi.

Beştaş, tüm CHP ailesinin bayramını kutladı. Beştaş, sonrasında gündemde yer alan konulara ilişkin değerlendirmede bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından gündeme getirilen, siyasi parti kanun değişikliği çalışmalarına değinen Beştaş, şunları söyledi: “Çok hızlı bir gündem yaratıldı. Çok hayrı alamet değil mi? Kendilerinden kopacak milletvekilleri için bir önlem gibi duruyor. Artık burada komisyon ve Genel Kurulda çok ciddi tartışmalar yapmak gerekiyor. Yasa yapılması konusunda inanılmaz bir amatörlük var. Bir yasa maddesini 7-8 kez değiştirdiklerini biliyorum. Günü kurtarmak anlamında yasa yapılınca ne baroların ne de hukukçuların taleplerini alıyorlar. Bence onlar tam olarak ne yapacaklarını bilmiyorlar. Bahçeli’nin açıklaması dikkat çekiciydi. Sistemi yaşatacak önlemlere ihtiyaç var demesi bir anlamda da sistemin tıkandığının itirafıydı.”

YENİ BİR SİYASET DİLİ ŞART

HDP’li Gergerlioğlu da, CHP heyeti ile yapılan görüşme sırasında “Türkiye’nin en büyük sorunu AKP iktidarından sonra ne olacağıdır. Yine bir herkesin istediğine göre bir siyaset izleyeceği ve demokrasi temelinde buluşamayacağı bir zaman dilimine  gidiyoruz. Yoksa demokrasi ortak paydasında farklılıkların olacağı, bu topraklarda huzurun, barışın ve adaletin tesis edileceği bir zamana doğru mu gidiyoruz. Tabiki bunu gerçekleştirecek olan biziz. Bu noktada çok netim iktidar gidiyor. Bundan sonra Türkiye yeniden bir kaosa düşecek ve biz eski içinde debeleneceksek bu kabul edilecek bir şey değil. Yeni bir siyaset etmek gerekir” dedi.

HDP, siyasi partilerle bayramlaşma sırasında belediyelere kayyım atanması, Diyarbakır’da yapılan gözaltı operasyonun da 12 kişinin tutuklanmasının da AKP’nin partilerine yönelik saldırı politikasının devamı olduğuna dikkat çekti.

HDP ile AKP, İYİ Parti ve MHP arasında ise bayramlaşma olmadı.

CHP, AKP ve MHP BAYRAMLAŞMASI

CHP heyeti, AKP ve MHP ile bayramlaştı. AKP’nin bayramlaşma görüşmesinde Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Genel Merkez Kadın Kolları MKYK Üyesi Ayşegül Eren Özdemir, Genel Merkez Gençlik Kolları MKYK Üyesi Osman Ağzıkara hazır bulundu.

Görüşmede konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, “CHP ailesi olarak AK Parti'nin sizden ve Sayın Genel Başkanınızdan başlamak üzere tüm teşkilatların bayramını da kutlamak istiyorum” dedi.

Kuşoğlu ve beraberindeki CHP'liler, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, Genel Sekreter Yardımcısı Kadir Şekerci ve MYK üyesi Merve Menekşe'den oluşan MHP heyetiyle görüştü.  Kuşoğlu, “Her ne kadar koşullar çok anormal olsa da bu ramazan münasebetiyle fark ettiğimiz bir şey var, dayanışma bizim için çok çok önemli, kardeşlik, birlik ve beraberlik çok önemli. Pandemi dolayısıyla bunu idrak ettik. Ramazanın ruhunda da özünde de manevi ortamında da bu var. En azından bunu daha iyi idrak ettiğimizi düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.