Malatya’da partisinin 7’nci il kongresine katılan AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, kentin girişinde yurttaşlara çay dağıttı. Bu esnada bir yurttaşın, “Evimize ekmek götüremiyoruz” demesi üzerine Erdoğan, “Çok abartı geldi. Eve ekmek götüremiyoruz dediğin zaman. Al keyif çayı iç” diyerek cevap verdi. Sosyal medya üzerinden birçok yurttaşın tepki gösterdiği görüntülere siyasi parti temsilcilerinden de tepki geldi. 

İKTİDARA TEPKİ BÜYÜYOR

Birleşik Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, Cumhurbaşkanın sözlerini, Fransa kraliçesinin “Ekmek bulamazsanız pasta yiyin” sözlerine benzetti. Pandemiyi bile lehine çeviren iktidarın ekonomik krizi derinleştirdiğini söyleyen Öneren, “Bu sözlerin bir çözüm değil de çok sığ bir bakış olduğunu düşünüyorum. Erdoğan’ın tepkisi halkların tepkisini umursamaz gibi davranmasından kaynaklanıyor. İşçilerin, kadınların, gençlerin hatta aç kalan kendi kitlesinin bile karşı duruşa geçmesi, seslerin yükselmesi onu tedirgin ediyor. Bunu da böyle ‘şirinlikler’ ile kamufle etmeye çalışıyor. Ama halklar artık eskisi gibi değil. Zaten biz sosyalistlerin tepkisi vardı, artık kendi tabanın da tepkisi var. Bir de savaş üzerinden de prim yapamayacağını gördüğü için bu tür şeyler ile daha sevimli görünmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı. 

HALKTAN KOPUKLUĞUN GÖSTERGESİ

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Sinan Tutal da, Erdoğan’ın başka bir ülkenin Cumhurbaşkanı'ymış gibi davrandığını söyledi. “İnsan Saray'da yaşayınca halkın dertlerinden, çektiği sıkıntılardan bihaber oluyor” diyen Tutal, dün yaşananların Cumhurbaşkanı'nın kendi halkından ne kadar kopuk olduğunun bir göstergesi olduğunu vurguladı. "Asıl keyif çayını Erdoğan demokratik yollar ile gidip yerine başkası geldiğinde içeceğiz" diyen Tutal, “Aslında asıl duymamız gereken ses tüm engellemelere rağmen hakları için yürüyen Ermenek'teki madencilerin sesidir. Orada çok anlamlı bir söz söylendi. Bir maden işçisinin oğlu ‘Babamın hakkını verin. Bana 5 kuruş harçlık veremiyor’ dedi.  Bu sesi duymamız lazım. Bu sesi duyacak insanlar Türkiye’nin önünü açacak ve keyif çayı içecek” dedi.

SİSTEM RESTORE EDİLEMEZ

Sistemin restore edilmesinin imkansız olduğunu vurgulayan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü de, "Faşist iktidar şuan sadece kendi sermaye gruplarını koruyor. Faşizm ve kapitalizmden kurtulmadan keyif çayı içmemiz mümkün değil. Burjuva siyasetinden birinin gelip diğerinin gitmesi ile keyif çayı içmemiz mümkün değil. Doğal olarak halklarımızın, emekçilerimizin şunu bilmesine ihtiyaç var; burjuva siyaseti milyonlarca işçiye, emekçiye, ezilene, yoksulluk, açlık, işsizlik, savaş, ırkçılık, faşizm dışında hiçbir şey getirmez. Bu sistemin her tarafı artık çürümüş. Süpürüp tarihin çöpünü atmadığımız sürece keyif çayı içemeyiz” ifadelerini kullandı. 

'SÖYLEYECEK SÖZ BULAMADI'

Erdoğan'ın sarf ettiği sözlerin AKP-MHP iktidarı ve tek adam yönetiminin iflasının en açık göstergesi olduğunu belirten  Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce de, Erdoğan‘nın esnaf vatandaşın şikayeti ve çözüm talebi karşısında söyleyecek bir şey bulamadığını ve afalladığını belirterek, “Sonunda ‚'bu bana çok abartılı geldi‘ diyebilmiş ve esnafa çay paketini atarak sözü değiştirmek zorunda kalmıştır. Bu sahne, Erdoğan yönetiminin nasıl bir tıkanma ve çözümsüzlük içinde olduğunun en bariz özetidir. AKP-MHP iktidarı işsizlik, yoksulluk, açlık içindeki halka verebileceği hiçbir şey olmadığını, halkın sorunlarından nasıl uzak olduklarını açık biçimde ortaya koymuştur“ diye konuştu. 

Mezopotamya Ajansı / Tolga Güney