İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” şiarıyla düzenlediği açıklamayı online gerçekleştirdi. Açıklamayı yapan İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Bayrak, Şırnak’ın Silopi ilçesinde kaybedilen 6 kişinin akıbetini sordu. 

Yıllar sonra polisin, JİTEM’in, kontrgerillanın, MİT’in işledikleri suçların kamuoyuna yansıdığını söyleyen Bayrak, gerçeklerin saklandığını, AİHM’nin birçok konuda Türkiye’yi mahkûm ettiğini, buna rağmen soruşturmanın başlatılmadığı, faillerin yargılanmadığını söyledi. 

‘KURŞUNA DİZDİLER’

Bayrak, kaybedilen 6 kişinin akıbetini Silopi’nin Görümlü beldesinde askerlik yapan Yusuf Özdemir’in olaydan 20 yıl sonra açılan ve güvenlik nedeniyle Ankara’ya taşınan davanın bir duruşmasında tanık olarak dinlendiğini ve o günü anlattığını dile getirdi. Bayrak, “Yusuf Özdemir, 13 Haziran 1993 gecesi taburda çatışma çıktığını, sabah Tugay Komutanı Mete Sayar, Bölük Komutanı Hasan Basri Vural’a tek tek isim vererek ‘Bu 7 kişiyi tabura getirin’ dediğini, söyledi.  Köye gidip 7 kişiyi getirildiğini bu kişilerin Şemdin Cülaz, Mehmet Salih Demirhan, Halit Özdemir, İbrahim Akıl, Abdurrahman Kayek’i ve Derecik mezrasından Keldani kökenli Hamdo Şimşek ve Hikmet Şimşek olduğunu aktardı. Daha sonra Abdurrahman Kayek’i serbest bırakıldığını 6 kişiye ise işkence yaptıklarını, daha sonra kalabalık bir asker grubunun içerisinde 6 köylüyü kurşuna dizdiklerini anlattı” diye belirtti. 

‘İŞKENCE GÖRMÜŞTÜ’

Silopi’de 6 kişiyle birlikte gözaltına alınan Abdurrahman Kayek’in de tırnaklarının çekildiğini ve işkence gördüğünü aktaran Bayrak, “Hiç konuşmamış, aynı gece köyünü terk etmiştir. Aileler katledildikleri yer olan tabur komutanlığına ve Cumhuriyet Savcılığı’na başvurdu. Ama bir sonuç alınmadı.  Mahkemede yargılanan sanıklar Mete Sayar, Hasan Basri Vural, Serdar Tekin, Murat Ali Yıldız, İbrahim Kıraç, Tansel Erok beraat etti. Duruşmalarda dinlenen tanıklar olayı anlatmışlar, Olayın üzerinden 20 yıl geçtikten sonra köylülerin gömüldüğü yer olduğu düşünülen alanda kazı yapılmış 'fail-i meçhul’ kemikler de bulunmuştu. Ama tüm sanıklar yine cezasızlık zırhı ile korundular, Amasız, fakatsız demokrasi ve yaşam hakkı için mücadeleye devam edeceğiz. ‘Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ istiyoruz” dedi.(İzmir/MA)