Şırnak ve ilçelerinde, Ağustos 2019 tarihinden bu yana valilik kararıyla periyodik bir şekilde farklı gerekçelerle “eylem ve etkinlik” yasağı uygulanıyor. Olağanüstü Hal (OHAL) sonrası rutin bir hal alan yasaklar şimdilerde ise, koronavirüs (Kovid-19) bahanesiyle sürdürülüyor. Kentte, AKP Kadın Kolları her Perşembe polis eskortluğunda eylem gerçekleştirirken, 15 günde bir ilan edilen yasakların sadece muhalefeti kapsıyor. 

Mezopotamya Ajansı'na konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Eşbaşkanı Sabahattin Deniz, yasak ve engellemelerin sadece muhalifleri kapsamasına tepki gösterdi.

SADECE AKP’YE İZİN VAR 

Şırnak Valiliği’nin çifte standart uygulamalarına değinen Deniz, “Her 15 günde bir yasak ilan ediliyor ama AKP Şırnak Kadın Kolları Başkanı her Perşembe günü kadınları belediyenin önünde toplayıp, HDP il binasına kadar yürüyüş gerçekleştiriyor. Biz ise partimiz önünde açıklama dahi yapamıyoruz. Şırnak Valiliği ve emniyeti, AKP’nin partizanlığını yapıyor. Bilinmeli ki; bu yasak ve engellemeler bize geri adım attırmıyor. 50 kişi bir araya gelip bir yürüyüş ya da bir oturma eylemi gerçekleştirmek istediğimizde ‘pandemi var izin yok’ diyerek engellemeye çalışıyorlar. Onlar ‘yasak diyorlar’ biz ‘mücadeleye devam’ edip karşılarında duruyoruz” diye belirtti. 

POLİS TAKİBE ALIYOR

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) Aktivisti Zozan Aksu da, aynı gerekçelerle kadın çalışmalarının sürekli engellendiğini söyledi. Uzun zamandır eylem ve etkinliklerinin “güvenlik” adı altında engellendiğini vurgulayan Aksu, “Ne zaman bir etkinlik yapmaya kalkışsak veya mahallelere gidip halkla bir araya gelsek polisler, hemen takibe alıyor. Başlattığımız ‘Em Xwe Diparêzin’ kampanyası kapsamında yürüttüğümüz çalışmalar sürekli olarak engelleniyor. Kadınlarla bir araya gelmemiz yasaklanıyor. En son 25 Kasım’da yapmak istediğimiz mor zincir eylemini bile engellemek istediler. Ama bizler bu yasakları ve engellemeleri kabul etmiyoruz. Yasak ve engellere rağmen her yerde ve her zaman kadınlarla bir araya gelmeye devam edeceğiz” dedi. 

HDP’YE ÖZEL UYGULAMA

Yasakların sadece HDP için geçerli olduğunu belirten HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç ise, şunları kaydetti: “En meşru hakkımızı kullanmamıza dahi izin vermiyorlar. Kendi il ve ilçe binamızın önünde bile açıklama yapmamıza engel oluyorlar. Saatlerce yapılan müzakereler sonucu açıklama yapmamıza izin veriliyor. Koronavirüs var ve herkeste bunun farkında. Ama AKP ve MHP, hiçbir mesafe kuralına uymadan kongre ve çalışmalar yürütüyor. Sanki pandemi sadece HDP’ye var. HDP ve Botan halkına tahammül edemiyorlar. Bundan kaynaklı çalışmalarımız engelleniyor. Bu engellemeler, sadece bu gün değil yıllardan beridir devam ediyor. Bazen valilik yasağı olmadan da eylem ve etkinliklerimiz yasaklanıyor.”

Bu uygulamalar karşısında defalarca suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Tunç, “Şırnak’tan Cizre ye, Silopi ye, İdil’e, Uludere’ye ve Beytüşşebap’a kadar demokratik meşru hakkımızı kullanacağız. Ailelerimizi de ziyaret edeceğiz ve etkinliklerimizi de yapacağız. İstediğimiz her yerde de açıklamamızı yapacağız” diye belirtti. 

MA/ Zeynep Durgut