Şırnak İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun, “normalleşme” adımlarının ardından koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısında yaşanan artışa rağmen kentte internet kafe, tiyatro, konser salonu, sinema ve halk toplantıları gibi kimi etkinlik ve organizasyonların önünü açması endişeye neden oldu. Duruma tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekilleri Hasan Özgüneş ve Hüseyin Kaçmaz, bu kararların vaka sayısını daha da arttıracağı uyarısında bulundu.  

YETKİLİ KURUMLARIN KARARLARI 

Daha önce yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığına dikkati çeken HDP’li Kaçmaz, ilgili kurumlarla görüşme çabalarının da sonuçsuz kaldığını dile getirdi. “Cizre’de, Dicle Nehri hariç her yeri kızaran (riskli alan) bir harita ile karşı karşıya kaldık” diyen Kaçmaz, kamuoyunun acil bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Şırnak ve ilçelerindeki vaka artışının nedenini “komşu ülkelere” bağlamasının yanlış olduğunu kaydeden Kaçmaz, “Pandemiyle birlikte alınan kararlar nedeniyle ülkeye neredeyse giriş çıkışların kısıtlandığı bir durumun olduğundan haberi yok. Haberi varsa da kamuoyunu yanlış bilgilendirdi diyebiliriz” dedi. 

Kimi yetkililerin ise, vaka sayısındaki artışı düğün, taziye ve nişan gibi etkinliklere bağladığını anımsatan Kaçmaz, “Ama 1 Temmuz’da Şırnak İl Pandemi Kurulu’nun aldığı karar bu durumu boşa düşürmektedir. Bakanlık ve İl Pandemi Kurulu arasında koordinasyonsuzluk olduğunu da gözler önüne sermekte. Bakanlığın aksine hareket eden bir İl Pandemi Kurulu var. Bu da halkta tedirginliğe neden oluyor” dedi. Kaçmaz, yurttaşların da salgına ciddi yaklaşması gerektiğini belirterek, kendi önlemlerini almaya çağırdı.  

ŞIRNAK SAĞLIKTA DA İLGİ GÖRMEDİ

HDP’li Hasan Özgüneş ise, birçok konuda olduğu gibi sağlık hizmetinde de kente dönük bir ilgisizliğin olduğunu söyledi. Alınan kararlarla yeni bulaş riskinin ortaya çıktığına dikkati çeken Özgüneş, toplum sağlığını koruma adına duyarlılık gösteren yurttaşların da psikolojik olarak baskı altına alındığını kaydetti. Özgüneş, “Cizre ilçemizde olağanüstü artış gösteren vaka sayılarına karşı alınmayan tedbirlerden kaynaklı esnaflar kendi aralarında örgütlendi. Hem kendi sağlıklarını hem toplum sağlığını korumak adına bir hafta kepenk kapatma kararı aldı. Ancak valilik ve kaymakamlık bu duyarlılığı desteklemek yerine onlara bağlı çalışan güvenlik güçleri vasıtası ile bu esnafları tespit ederek, baskı altına almaya çalışmışlardır” dedi. 

HALKA ÇAĞRI 

İlgili kurumların telefonlarına dahi cevap vermemesini eleştiren Özgüneş, son alınan kararları ise, “yeni vakalara davetiye çıkarmak” olarak yorumladı. “Endişe edecek bir durum yok, komşu ülkeden kaynaklı” şeklindeki açıklamaların kabul edilemez olduğunu vurgulayan Özgüneş, “Bu tür açıklamalar ve duyarsızlıklar halkta bölgesel ayrımcılığın yapıldığı izlenimini güçlendiriyor” dedi. Özgüneş, şöyle devam etti: “Bu süreci sağlıklı biçimde atlatmak üzere bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da halkımızla sürekli dayanışma içerisinde olacağımızı belirtmek istiyoruz. Ayrıca halkımız bu konuda duyarlı olmalı, kendi tedbirlerini en üst düzeyde almaya çalışmalıdırlar. Yetkililere de bir kez daha gerekli tedbirlerin alınması konusunda çağrıda bulunuyorum.”(Şırnak/MA)