Newroz kutlamalarının yapıldığı merkezden biri olan Şırnak’ta, programın başlamasından saatler önce binlerce insan kutlamanın yapılacağı alanı doldurmaya başladı. Ulusal kıyafetleriyle Newroz alanına akın edenler, etrafı polis bariyerleriyle çevrilen alana tek bir giriş noktasından girebildi. Gelenlerin kimlik sorgulaması ve üst aramasından geçirilmesi nedeniyle giriş noktasında uzun kuyruklar oluştu.

Alanda sahnenin kurulduğu platformun HDP bayrakları ve sarı kırmızı yeşil bayraklarla süslenip, yine "Em bi agirê Newrozê li ber xwe bidin bi ser bikevin (Newroz ateşiyle direnip kazanalım)", “Newroz pîroz be” pankartlarının asıldığı görüldü.

Meydanı dolduranlar çalışan müzikler eşliğinde halayların çekerek doya soya Newrozu kutladı.

MESAJLARINI SLOGANLARLA VERDİLER

Kent halkının gündeminde Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit, cezaevlerinde bu tecride karşı 115 gündür devam eden açlık grevi eylemi ve HDP'ye açılan kapatma davası da vardı. HDP’ye dönük kapatma davasına tepki gösteren Şırnaklılar, slogan atıp, cezaevlerinde devam eden eylemi attıkları “Bijî berxwedana zindana” sloganıyla selamladı.

ALKIŞ SESLERİ YÜKSELDİ

Yakılan Newroz ateşiyle birlikte başlayan kutlama programında konuşma yapmak üzere sahneye ilk olarak HDP Van Milletvekili Tayip Temel çıktı. Şırnak halkı başta olmak üzere herkesin Newrozunu kutlayan Temel, özgürlük ve demokrasi mücadelesi verenleri selamladı. 

O anlarda alandan alkış sesleri yükselip, "HDP halktır halk burada", "Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. 

TEMEL: BOTAN DİMDİK AYAKTA 

Tanık olduğu bu büyük coşkuyla yola çıkan bu kervanın mutlaka özgürlüğe ulaşacağını söyleyerek sözlerine devam eden Temel, Şırnak'ı dize getirdiklerini iddia edenlere “Onların da şuan gördüğü gibi Botan heybetli duruşuyla dimdik ayakta" diyerek seslendi.

‘FOTOĞRAFI ORHAN DOĞAN'DAN TANIYORUZ’

Temel, arkasında AKP iktidarının yer aldığı yargı kararı ile vekilliğinin düşürülmesi üzerine Meclis’te ‘Adalet Nöbeti’ tutan HDP'li Ömer Gergerlioğlu'na bu sabah gözaltına alınması sırasında ortaya çıkan fotoğrafa da sert tepki gösterdi. Temel, bu fotoğrafı Orhan Doğan'dan tanıdıklarını ifade etti.

HDP BU MEYDANDA

AKP ve ortağı MHP’nin tüm kirli amaçlarının HDP'yi zayıflatmak üzerine olduğunu vurgulayan Temel, HDP’nin bugün bu meydanda olduğunu, gücünü de bu alandan aldığını söyledi.

Yine Şırnak’a dair masa başında kirli senaryolar yazıldığını dile getiren Temel, önceki seçimde yapılan kirli oyunların TOKİ şantajıyla tekrarlanmak istendiğini kaydetti.

‘ÖCALAN KÜRT HALKININ İRADESİDİR’

Temel, Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit politikası üzerinde de durdu. Temel, "Sayın Abdullah Öcalan Kürt halkının iradesidir ve tüm dünya onu lider olarak kabul ediyor" dedi. Tecridin kırılması için cezaevinde devam eden açlık grevlerini de selamlayan Temel, "zafer direnenlerindir" diye belirtti.Konuşmasında Kürtçenin karşı karşıya olduğu tehlikelere işaret eden Temel, Botan halkından bu konuda başlattıkları imza kampanyasına güçlü destek vermelerini istedi.

Temel’in konuşmasının tamamlamasının ardından Newroz coşkusu sahne alan Dengbêj Umut Botan ve Sanatçı Ruken Yılmaz'ın seslendirdiği parçalarla devam etti.