Parti Meclisi üyeleri Habip Kılıç ve Hikmet Kılıç’ın “faili meçhul” bir şekilde katledilmesine dair incelemede bulunmak amacıyla gittiği Batman’da, İl Örgütü yöneticileri olan Metin Özdemir ile birlikte 4 Eylül 1993 tarihinde Elma Sokak’ta uğradığı silahlı saldırıda katledilen Demokrasi Partisi (DEP) Mardin Milletvekili Mehmet Sincar, mezarı başında anıldı. Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bulunan mezarı başında gerçekleştirilen anmaya Sincar ailesi, HDP Sözcüsü Ebru Günay ve kent milletvekili Pero Dündar'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. 

'MÜCADELEYİ BIRAKMAYACAĞIZ'

Saygı duruşu ardından konuşan Sincar'ın eşi Cihan Sincar, eşi ile Metin Özdemir'in barış haftasında katledildiğini belirterek, saldırının barış istemeyenler tarafından yapıldığını söyledi. Faillerin 28 yıldır ortaya çıkarılmamış olmasının Meclis'in utancı olduğunu kaydeden Sincar, Adalet Bakanlığı'nın sadece isminde adalet olduğunu belirterek, "Bedeli ne olursa olsun Mehmet'in, Metin'in mücadele eden milyonların mücadelesini yerde bırakmayacağız. Katil bir kişi değil biliyoruz" dedi. 

KATLİAMI YAPANLAR AYNI ZİHNİYET

HDP'li Pero Dündar da, faillerin belli olduğunu belirterek, Musa Anter, Vedat Aydın, Mehmet Sincar ve Deniz Poyraz'ı katledenlerin de aynı kişiler olduğunu dile getirdi. Dündar, "28 yıl önce Mehmet Sincar, bugün de Deniz Poyraz. Mehmet Sincar öldürüldüğünde Deniz küçük bir çocuktu belki ama aynı şekilde katledildi. Bu nedenle biz katillerimizi de onlara tetiği çektirenleri de tanıyoruz. Bu bir sistemdir. Evinde şehidi olmayan gösteremeyiz. Her evde bir tane var. Mehmet Sincar araştırmak için gittiği cinayetleri aydınlatabilse belki devamı olmayacaktı. Bugün devlet 17 bin faili meçhul olduğunu söylüyor. Bu iktidar geldiğinde faili meçhuller aydınlatacağını söyledi. Ama hepsini tek tek dosyalarını kapatıyor. Çözeceğiz diyenler de aynı şeyi yaptı. Sur'da, Cizre'de, Nusaybin'de katliam yapanlar da aynıdır" ifadelerini kullandı. 

CEZASIZLIKTAN CESARET ALIYORLAR

Faillerin cezasızlıktan cesaret aldıklarını dile getiren Dündar, "Çünkü bu iktidar şimdiye kadar Kürt düşmanlığından vazgeçmedi. Öyle bir düşman ki; Kürdü öldürene başarı dileğinde bulunuyor. Şeref olarak görüyorlar. Halbuki her bir Kürdün katledilmesi iktidar için yüz karası olmalı" dedi. Dündar, failler ortaya çıkarılana kadar Kürt halkına yönelik hukuksuzluklar sona erene kadar direneceklerini söyledi. 

Açıklamaların ardından alkışlarla anma sona erdi.