Silvan’ın Boyunlu (Boşat), Bayrambaşı (Sêdeqnê) ve Ormandışı (Cîcika) köyleri arasında kalan noktada başlatılan karakol yapımına karşı bölgeye yürüyen halk, inşaat duvarlarını yıkarak, çadırlarını kurdu ve nöbet eylemi başlattı. Kitle, yola barikat kurarken, bölgede asker ve polisler tarafından geniş önlemler aldı. 

Amed'in Silvan ilçesine bağlı Boyunlu (Boşat), Bayrambaşı (Sêdeqnê) ve Ormandışı (Cîcika) köyleri arasında kalan noktada “baraj güvenliğini sağlamak” adı altında yapımına başlanan karakol inşaatını protesto etmek için aralarında BDP Silvan İlçe Örgütü, MEYADER, TUAY-DER yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi, bölgeye gitti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerinin yanı sıra PKK ve KCK bayraklarının açıldığı alanda, yüzleri kapalı çok sayıda kişi, “Bijî Serok Apo”, “PKK halktır halk burada” sloganları eşliğinde karakol inşaatının duvarlarını yıkarak çadır kurmaya başladı.

Burada açıklamada bulunan BDP İlçe Başkanı Kerem Canpolat, “BDP İlçe Örgütü ve Silvan halkı olarak yapılmak istenen karakolları protesto etmek amacıyla buradayız. Bir buçuk yıla yakındır barış süreci dediğimiz bir ateşkes süreci var. Her ne hikmetse devlet bu ateşkes sürecini kendince fırsata çevirmeye çalışıyor. Bilerek her yerde karakolları tamir edip yeni karakollar inşa etmektedir. Bu da devletin ikiyüzlülüğünü ve samimiyetsizliğini gösteriyor” dedi. 

Karakol yapmak yerine bölgenin ağaçlandırılması gerektiğini dile getiren Canpolat, devletin karakol yapımındaki ısrarına dikkat çekti. Devletin bu ısrarının savaş ısrarı olduğunu vurgulayan Canpolat, “Savaşların olmaması ve insanların ölmemesi için bizler bu karakolu ve kulelerin yapılmasını durdurma amacındayız. Durduracağız da. Karakol inşaatı durmadan da buradan gitmeyeceğiz. Çevrede yaşayan tüm herkes bu durumdan rahatsızdır ve bizleri de destekliyorlar. ‘Onurluyum’ diyen tüm insanlara çağrımız bu konuda bize destek sunmalarıdır” dedi. 

GENÇLER YOLLARA BARİKAT KURDU

Açıklamanın ardından yüzleri kapalı onlarca kişi, karakol duvarını yıkmaya başladı. Yurttaşların karakol duvarını yıktıkları esnada olay yerine bir kilometre uzaklığa konuşlandırılan polis ve askere ait çok sayıda zırhlı araçla önlem alındı. Yüzü kapalı çok sayıda genç ise inşaatın sürdüğü ve çadır eyleminin başladığı noktaya giden bütün yollara barikat kurup, askerlere engel oldu. Öte yandan çadır eyleminin başlatıldığı noktaya giden bütün yollarda askerler tarafından kontrol noktaları oluşturuldu ve bölgeye giden tüm araçlarda kimlik kontrolü yapılarak, araç plakaları kayıt altına alındı.