Şırnak’ın Silopi ilçesinde, 3 Mayıs 2017 tarihinde evlerine giren panzerin altında ezilerek can veren Muhammed (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşlerin ölümüne neden olan zırhlı araç sürücüsü polis Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında açılan davanın 6'ncı duruşması yarın görülecek. Tutuksuz yargılanan 2 polis hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 2 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezasının istendiği davanın duruşması, Cizre 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak. Duruşmaya, insan hakları savunucuları ile birçok barodan avukatın yanı sıra kentin milletvekillerinin katılması bekleniliyor. 

TÜM TANIKLAR İLÇE EMNİYET MÜDÜRÜNE İŞARET ETTİ

Davanın bugüne kadar görülen duruşmalarında tanık olarak dinlenen polislerin neredeyse tümü, olayla ilgili disiplin soruşturması neticesinde ceza aldıkları ortaya çıkan polis Tuncay Taşdemir ile dönemin İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan'ı sorumlu gösterdi. Ancak, Yıldırım kardeşlerin avukatlarının her iki polisin de sanık olarak dosyaya eklenmesi talebi mahkeme tarafından bir türlü karşılık bulmadı. 

3 BİLİRKİŞİDEN KUSUR DURUMLARI İÇİN RAPOR İSTENDİ

Davanın 25 Ekim tarihinde görülen son duruşmasında ise, daha önce birçok kez ertelenen "olay yeri keşif" raporu dosyaya eklendi. Raporda, panzerde el freninin bulunmadığı ortaya çıktı. Yine, freni ve direksiyonunda kusur bulunmayan panzer aracı "asli", sanık Yeğit ve onu görevlendiren amir Murat Maden'in ise, "tali kusurlu" olduğu ileri sürüldü.  

Bunun üzerine, mahkeme heyeti İstanbul Teknik Üniversitesi'nden seçilecek iş sağlığı ve güvenliği konusunda uzman makine, elektrik ve karayolları konusunda uzmanlıkları bulunan 3 kişilik bilirkişi heyetinin, sorumluların kusur durumlarının tespiti konusunda rapor tazmini istedi. 

Söz konusu raporun da dosyaya eklenmesiyle birlikte iddia makamının mütalaa vermesi bekleniliyor. 

Mezopotamya ajansı / Gökhan Altay