Demokrat Parti’nin (DP) Millet İttifakı’ndan ayrılması, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Saadet Partisi’ne yaptığı ziyaret ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e yönelik yaptığı ikinci “evine dön” çağrısı sonrası siyaset kulislerinde yeni bir tartışma yarattı. Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre, Erdoğan’ın son olarak SP Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk’ü ziyaretinden sonra “seçim ittifakı”ndan söz etmesi, “Erdoğan’ın bundan sonraki hamlesini CHP’yi ittifaklar denklemi dışında tutmanın oluşturacağı” şeklinde değerlendirildi.

Asiltürk, AKP tabanı için önemli bir yeri bulunan Milli Görüş hareketinin önde gelen isimlerinden biri konumunda. Kulislere göre Erdoğan, “CHP’nin ulusalcı kanadı ve ‘merkez sağ’ çatısını oluşturan İYİ Parti, DP, DSP gibi partilerin tabanının HDP ile birlikteliğe onay vermeyeceğinden çok emin.” Bu nedenle, 2023’e doğru, çalışmalarını bu kitle üzerinden de yapmayı amaçlıyor. Erdoğan’ın, en büyük engelini ise bugün neredeyse tüm muhalefetin üzerinde uzlaştığı “güçlendirilmiş parlamenter sistem” kriteri oluşturuyor.

3.İTTİFAK YOLU

Erdoğan’ın CHP ve HDP dışında kalan muhalefeti, “güçlendirilmiş parlamenter sistem kriteri aşılamıyorsa, 3. yol ittifak denkleminde birleştirmek” için yoğunlaşacağı kaydediliyor. Millet İttifakı çatısı altında olmayacağını açıklayan DP başta olmak üzere, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, DSP, HÜDAPAR, Mustafa Sarıgül’ün kurduğu Türkiye Değişim Partisi ile Muharrem İnce’nin kuracağı belirtilen parti ve İYİ Parti gibi partilerin “başka bir ittifak bileşeni oluşturabilmesi” için yeni bir ortamın hazırlanabileceği ifade ediliyor.

İŞLER İYİ GİTMİYOR

GazeteDuvar’da yer alan kulis haberde SP yetkililerine göre “nezaket” ziyareti olarak gerçekleşen görüşme hakkında Erdoğan’ın “seçim ittifakı” konusunun da ele alındığı yönünde açıklaması “nezaketsiz” bir tutum. Bir SP yetkilisi, “Bu ziyaretler işlerin iyi gitmediğini gösteriyor. Bir sıkışmışlık, daralmışlık göstergesi. Zor durumda ve buradan çıkmak için muhalefete kulak vermek istiyorsa doğru olanı yapıyor. Ama yapılan görüşmeyi Saadet PartisiAK Parti ittifak süreci değil, bir istişare olarak değerlendirmek lazım. Sayın Asiltürk’ün partide yeri ve sözünün ağırlığı vardır ama bu partinin genel başkanı ve kurulları vardır, karar verici organlar da bunlardır” dedi. Aynı yetkili “Peki ittifak olur mu?” sorusuna ise, “Hukuk, ekonomi gibi alanlarda hangi şartlar değişti de Saadet Partisi’nin yeri ve tutumu değişsin” yanıtı verdi.

ÇIKIŞ ARAYIŞLARI

Erdoğan’ın Asiltürk’ü ziyareti Millet İttifakı bileşenlerince de “sıkışmışlık ve daralmışlıktan çıkış arayışı” olarak yorumlandı. CHP’li bir yöneticiye göre Erdoğan Millet İttifakı’nın kendisi ile ayrı, ittifakın içinde yer alan partilerle ayrı uğraşıyor. CHP’ye göre bunların seçim emaresi olabilmesi için Cumhur İttifakı’nın kendisini yüzde 50’nin üzerinde görmesi gerekiyor. AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın oyları tüm anketlerde yüzde 50’nin altında görünüyor. Anketlere kararsızlar dağıtılmadan bakıldığında ise iktidar açısından daha endişe verici bir tablo var. AKP ve MHP’nin toplam oyları bu anketlere göre yüzde 30- 35’e kadar geriliyor.