Siirt’te “Newroz ateşi ile direnelim, özgürleşelim” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Kitle, sabahın erken saatlerinden itibaren Barış Mahallesi’nde yer alan Newroz Alanı’na akın ederken, polis tarafından alan çevresinde alanın yoğun önlem dikkat çekti. Polis kontrol noktasında yapılan üst aramasının ardından alana alınan kitle arasında bulunan kadınlar, bu yılda renkleriyle Newroz’a damgasını vurdu. 

Newroz alanını dolduran binlerce kişi, müzik eşliğinde halay çekerken, taşıdıkları bayraklarla HDP’ye açılan kapatma davasını protesto etti. “Bê serok jiyan nabe”, “Jin jiyan azadî” ve “Biji berxwedana zindana” sloganlarının dinmediği alandaki coşku, sanatçıların sahne almasıyla doruğa ulaştı.

ALANI NEWROZ ATEŞİ SARDI 

Açılış konuşmasını yapan Hakların Demokratik Partisi (HDP) Siirt İl Eşbaşkanı Yusuf Batur, HDP’nin kabus gibi üstlerine çökeceğini belirtti. 

Daha sonra Newroz ateşi, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve HDP Siirt İl Eşbaşkanı Belkiza Beştaş Epözdemir tarafından yakıldı. Newroz ateşinin yakılması sırasında binlerce kişi, yüzünü ateşe çevirerek “Biji Serok Apo” sloganı attı. 

MEYDANLAR CEVAP VERİYOR

Ardından kutlamada konuşan HDP Siirt Milletvekilli Sıddık Taş, son yıllarda Kürt halkı üzerinde hukuksuzluk halinin sürdürüldüğünü hatırlatarak, iktidarın HDP’li belediyelere kayyım atadığını, milletvekillerin vekilliklerinin düşürdüğünü ve şu an ise HDP’nin kapatılmasının amaçlandığını söyledi. Taş, “Biz iktidara cevap vermiyoruz, iktidar meydanlara baksın, halk cevaplarını zaten verdi” dedi.

KAZANILACAK 

Kürt halkının Newroz’unu kutlayarak konuşmasına başlayan HDP Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ise, iktidar ve MHP’nin son yıllarda sürekli HDP’ye saldırdığını belirtti. Beştaş, “Kazanacağız, kimse halkla uğraşamaz. Bugün iktidar çok korkuyor, çünkü zaman ilerledikçe oyları eriyor ve gideceklerini biliyor” ifadelerini kullandı. 

Belediyelere atanan kayyımın halkın iradesi olmadığını ve kayyımı tanımadıklarını kaydeden Beştaş, belediyelerin halkın değil Ankara’nın iradesi olduğunu söyledi. Kayyım atanan belediye başkanlarının cezaevine konulduğunu dile getiren Beştaş, “Amaç halkın iradesini unutturmak ama bilmiyorlar ki kimse iradesini unutmaz” dedi.

BARIŞIN MİMARI İMRALI’DA 

Cezaevlerinde açlık grevlerinin sürdüğünü kaydeden Beştaş, cezaevlerinde başlayan açlık grevlerinin, İmralı’da uygulanan tecritten kaynaklandığını ve tecridin her yere yayıldığını ifade ederek, “Tecridi tanımıyoruz, kabul etmiyoruz. Bugün devam eden açlık grevlerinin son bulması için bir an önce İmralı kapılarının açılmasını söylüyoruz. Türkiye’ye barış getirecek olan Öcalan’dır” diye belirtti. 

DİZ ÇÖKÜLMEYECEK 

HDP vekilleri, yöneticileri, üyeleri olarak halka verdikleri sözlerin arkasında olduklarını belirten Beştaş, şöyle devam etti: “Bir kişi kalsak bile onlara boyun eğmeyeceğiz, asla diz çökmeyeceğiz ve sizin iradenize sahip çıkacağız. Baskı rejimine boyun eğen tek bir milletvekili göremeyecekler. Bu sabah bu kara tarihe bir sayfa daha eklendi; Meclis tarihinde bir ilk yaşanarak Kocaeli Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis’te abdest aldığı sırada polislerce yaka paça gözaltına alındı. Namazını kılmasına bile izin vermediler. Dünya AKP-MHP iktidarını faşist, ırkçı olarak görüyor. Bunlar Kürt düşmanı, bunlar halk düşmanı, onları tanımıyoruz.” 

BARIŞ GÜVERCİNLERİ UÇURULDU

Beştaş’ın konuşmasının ardından sahneye Barış Anneleri çağrıldı. Barış Anneleri, barış güvercinlerini uçurmasından sonra sahne alan Koma Hivron’un şarkılarıyla çekilen halaylar eşliğinde Newroz programı sona erdi.