İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğrencileri, “Gidecek yerim yok, yaşanmaya değer bir hayatım da” diyerek ekonomik sebeplerden intihar eden arkadaşları Sibel Ünli için üniversitenin Beyazıt Ana Kampüs kapısı önünde eylem yaptı. Eyleme Hakların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ahmet Şık, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali Şeker, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve Adalar’da faytonlu atların durumuna İstanbul Büyükşehir Belediye önünde başlattıkları eylemle dikkat çeken Yaşam Nöbeti aktivistleri de destek verdi. “Sibel’i unutmayacağız” pankartının açıldığı eylemde sık sık “İntiharlar politiktir”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” ve “Sibel’i öldüren kapitalizm” sloganları atıldı. Üniversite öğrencileri adına basın açıklamasını Ezgi Çetinkaya yaptı. 

Ünli’nin sosyal medya hesabında "Gidecek bir yerim yok, yaşanmaya değer bir hayatım da” paylaşımını hatırlatarak konuşmasına başlayan Çetinkaya, Ünli’nin İÜ Türk Dili ve Edebiyatı bölümü üçüncü sınıf öğrencisiyken 4 Ocak’ta intihar ederek yaşamına son verdiğini söyledi. “Sibel bu üniversitenin öğrencisiydi, sıra arkadaşımızdı” diyen Çetinkaya, “Birlikte aynı amfilerde ders gördük, aynı bahçede dolaştık, aynı kantin sırasında bekledik, eylemlerde aynı sloganları hep birlikte attık” dedi. 

‘O HERKESİN YANINDAYDI’

Ünli’nin ekonomik, sosyal sebeplerden dolayı uzun bir süredir psikolojik sorunlar yaşamasına rağmen gülmeyi ve şakalaşmayı hiç bırakmadığını dile getiren Çetinkaya, “1 lira 40 kuruş bulunan öğrenci kartı, sosyal medya üzerinden yaşadığı ayrımcılıklar, yılbaşında dilediği iş bulma isteği kaldı Ünli’nin ardından. Ünli ekmeği için direnen işçinin, en temel hakları için mücadele eden üniversitelilerin, şiddete ve ayrımcılığa maruz bırakılan hayvanların yanındaydı” diye belirtti. 

‘SİBEL’İ UNUTMAYACAĞIZ’

Sistemin yarattığı sorunlardan dolayı gençlerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Çetinkaya şöyle devam etti: “Sistemin yarattığı geleceksizlik ve ayrımcılık yaşayan ilk arkadaşımız Sibel değil! Hayatlarımıza topyekun nüfuz eden ve her birimizi yalnızlaştıran sistemin etkileri, yarattığı bunalım yaşamlarımıza saldırmaya devam ediyor. Sibel'in sıra arkadaşları, İstanbul Üniversitesi öğrencileri olarak hiçbir arkadaşımızın ayrımcılık, geleceksizlik, geçim sıkıntısı ve gündelik sıkıntılar nedeniyle yalnız kalmasına izin vermeyeceğiz! Yalnızlaştıran, geleceksizleştiren sisteme karşı dayanışma demeye devam edeceğiz. Sibel'i unutmayacağız.”

'SİBEL'İ ÖLÜME İTEN FAİLLER BELLİDİR'

Ardından söz alan Yaşam Nöbeti aktivistlerden Bekir Güner, üniversiteli gençlerin yanında olduklarını ifade ederek, “Öfkemizi umuda çevirmek için yan yana olmanın, dayanışmanın ne denli elzem olduğunun, sömürünün her türlüsüne ses çıkarmadan bu sarmaldan kurtulamayacağımızın farkındayız. Sibel'in ölümüne sebep olan siber zorbalık ve yoksulluk; kapitalist ve ataerkil çarpık düzenin sonucudur. Bu bir intihar değil cinayettir. Siyanür içip intihar eden kardeşleri ve gencecik bir üniversite öğrencisini ölüme iten failler bellidir” diye tepki gösterdi.