Kilamlarıyla tüm Kürtlerin gönlünde taht kurmayı başaran, halk arasında “Seyîtxanê Boyaxçî” ve “Bilbilê Amedê (Diyarbakır’ın Bülbülü)” olarak bilinen dengbêj Seydo Şimşek yaşamını yitirdi. Bir süre önce vücudunun tamamının enfeksiyon kapmasının ardından felç geçiren Boyaxçî, bu sabah Diyarbakır'daki evinde hayatını kaybetti. 

Boyaxçî'nin Diyarbakır merkez Bağlar ilçesi Yeniköy Mezarlığı'nda defnedilmesi bekleniyor. 

BOYAXÇÎ KİMDİR?

Boyaxçî, Diyarbakır’ın Ergani ilçesine bağlı Lexerî köyünde 1933 yılında dünyaya geldi. 2 yaşında iken annesini, 4 yaşında iken babasını kaybeden Boyaxçî, amcası tarafından büyütülür ve hiç okula gitmez. Çocukluğu çobanlıkla geçen Boyaxçî, 15 yaşından sonra Diyarbakır merkeze yerleşir ve Sur ilçesinde ayakkabı boyacılığı yapmaya başlar. Boyaxçî, bu işi 25 yıl boyunca sürdürür. Boyaxçî, bir dönem Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde temizlik personeli olarak çalışır. 

Uzun yıllar Sur’da bulunan Dengbêj Evi’nde bütün gününü biriktirdiği kilamlarını seslendirmekle geçiren Boyaxcî, sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine bir süre önce hastaneye kaldırıldı ve vücudunun tamamının enfeksiyon kaptığını öğrendi. Boyaxçî, uzun bir tedavi sürecinden sonra felç geçirdi. Bütün günü evindeki odasında geçen Boyaxcî, eski bir radyo-teyp ile kasetlerden dinlediği kilamlara eşlik ederek zamanını geçiriyordu.

ART ARDA 7 ÇOCUĞUNU KAYBEDİYOR

Boyaxçî, yaşamını yitirmeden önce Mezopotamya Ajansı’na (MA) verdiği röportajda, gençlik hayatında yaşadığı sıkıntılara değinmiş ve gençliğini şu sözler ile anlatmıştı: “Meyan kökü sattım yıllarca, sepet hamallığı yaptım. Amelelik yaptım, çöpçülük yaptım. Ama Diyarbakır’ı çok sevdim. Çok çalıştım, biraz para biriktirerek evlendim. Evlendikten sonra doğan 7 çocuğumu kaybettim. Doğan her çocuğum hastalıktan öldü. Peş peşe 7 çocuk. Başkası olsaydı her halde dayanamazdı.”

‘DENGBÊJLİK AŞKTIR’

“Bana bildiklerini yaz dediler, yazamadım, sadece söyledim” sözleriyle hafızalara kazınan Boyaxçî, kilam söylemekten keyif olduğunu belirterek, “Dengbêjlik aşktır. Geçirdiğim onca zorlukta beni ayakta tutan söylediğim kilamlardır. Diyarbakır’da yaşanan birçok olayı insanlar bizim kilamlarımızdan öğrendi. Ben duyduğumu söyledim. Her seferinde yine söylememi istediler” ifadelerini kullanmıştı. (Diyarbakır/MA)