AKP’ye yakınlığıyla bilinen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA), “Suriye Milli Ordusu” (SMO) raporu yayından kaldırıldı. Cumhuriyet’te yer alan habere göre; 

SETA’dan Ömer Özkızılcık’ın “Suriye Milli Ordusu” hazırladığı ve 18 Kasım’da Türkçe ve İngilizce yayınlanan raporda, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi olan SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran’ın yazdığı önsözde, “Raporun yazarı Türkiye’nin Suriye’deki yerel müttefiki olan SMO hakkında verilere dayanan bilgiler sunmakta ve Türkiye kamuoyunda SMO’yu ve askerlerini tanıtmaktadır. Her ne kadar SMO hakkında Türkçe literatürde farklı çalışmalar bulunsa da bu rapor somut rakamlar ve veriler sağlaması açısından kendi alanında bir ilktir” denildi. 

Raporun, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik TSK’nın saldırılarında yer alan SMO’nun, ilk üç kolordusu bünyesinde bulunan bin 551 kişiyle 11-18 Aralık 2019 tarihleri arasında internet üzerinden yapılan anket verileri kullanılarak hazırlandığı belirtildi. Rapordaki, SMO’lulara yöneltilen yaş ve kaç yıldır savaşta yer aldıklarına yönelik soruların yanıtları, SMO içerisnde yer alanların büyük bir bölümünün çocuk yaşta silah altına alındığını ortaya çıkardı. Raporda, anketi yanıtlayan SMO milislerinin yüzde 7,85’i 18-20 yaş arasında olduğunu kaydedilirken, sadece yüzde 3,66’sı 2 ve daha az yıldır SMO içerisinde yer aldığı belirtildi. Bu veriler, ankete katılan SMO’luların yüzde en az 4’ünün 18 yaşından küçükken Suriye iç savaşında çatışmalarda yer aldığını ortaya koydu.

SETA yetkilileri, raporun internet sayfalarından “editoryal tasarruf” gerekçesiyle silindiğini belirtirken, konuyla ilgili başka bir açıklama yapılmadı. Çocukların silah altına alınması, daha önce Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına da yansımıştı.(MA)