Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, koronavirüs (Kovid-19) salgınına yakalanan sağlık emekçileriyle ilgili "Kendilerini korumadılar, bize yük oldular" şeklindeki sözleri tepkilere neden oldu. Vali Bektaş, gelen tepkiler üzerine sağlık çalışanlarından özür dilemek zorunda kalırken, resmi rakamlara göre şuana kadar kentte 137 sağlık emekçisinin salgına yakalandığı belirtiliyor. 

EKİPMAN SIKINTISI YAŞIYORLAR

Vali Bektaş'ın tüm sorumluluğu üstünden atmaya çalıştığına dikkati çeken Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Zonguldak Şubesi Eşbaşkanı Döndü Temel, hastanelerde alınmayan önlemlerin faturasının kendilerine çıkarılmak istendiğini vurguladı. Temel, pandemi sürecinde koruyucu ekipmanlara ulaşamamanın sorumluluğunun da sağlık emekçilerine yıkıldığını ifade eti. Koruyucu ekipman alamadıkları için sağlık çalışanlarının virüsü birbirine bulaştırdıklarının altını çizen Temel, özellikle üniversite hastanelerinde koruyucu ekipman sıkıntısı yaşandığına işaret ederek, “Ekipmanlarımız bir gün var bir gün yok. Çoğu zaman ekipmansız çalışmak zorunda kalıyoruz” diye belirtti.

‘SAĞLIKÇILARIN TESTLERİ YAPILMIYOR’

Hastanelerdeki dinlenme odalarının penceresiz ve dar olduğunu belirten Temel, bu nedenle sağlıkçıların sosyal mesafeyi koruyamadığını ve bunun ise salgının sağlıkçılara daha fazla bulaşmasına neden olduğunu söyledi. Sağlık çalışanlarına testlerin de yapılmadığını sözlerine ekleyen Temel, kronik hastalığı olan hatta hamile olan sağlık çalışanlarının bile çalışmaya devam ettiğini kaydetti. Temel, sağlık çalışanı sayısının yetersiz olduğunu söyledi. 

‘SAYILAR GİZLENİYOR’

Enfekte olan sağlık çalışanlarının sayısının gizlendiğini ifade eden Temel, “Hastalıkların ne kadarı İl Sağlık Müdürlüğüne iletiliyor, ne kadarı enfekte oldu bununla ilgili hiçbir fikrimiz yok. Hiçbir şekilde bu verilere ulaşamıyoruz. Biz resmi sayının bile fazla olduğunu düşünürken, çok fazla sayıda enfekte olan sağlık çalışanı var” ifadelerini kullandı. 

‘PENCERELERİMİZİ AÇAMIYORUZ’

Zonguldak’ın maden şehri ve termik santrallerle çevrili olduğuna değinen Temel, bu tesislerin havayı kirletmeye devam ettiğinin altını çizdi. Kentte akciğer hastalıklarının pandemi öncesinde de fazla olduğuna dikkati çeken Temel, “Kentte insanlar 50-60 yaşına geldiğinde hayatlarını kaybediyor. Zonguldak’ta zor bir süreç bizi bekliyor. Hem sağlık çalışanları hem halk için kaygılıyız. Pencereleri açıyoruz içeriye temiz hava gelsin diye ama biz içeriye zehirli havayı alıyoruz” dedi.