Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 60 il, 304 hastaneden elde edilen verilerle koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında yaşanan sorunlara ilişkin gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını açıkladı. Salgın nedeniyle SES sosyal medya hesaplarından canlı olarak yapılan basın toplantısında, “60 ilde 304 hastane Covid-19’la mücadele önlemleri yetersiz” pankartı açıldı.

Toplantıda konuşan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, sağlık emekçilerinden 24-27 Mart tarihleri arasında internet üzerinden veri alınarak anket gerçekleştirdikleri bilgisini verdi. Erden, “Uzun süredir sağlık emekçilerinin sıkıntılarından, tedbirsizliklerden bahsediyorduk; bugün bu anketle beraber maalesef ki bu bir daha somutlamıştır” dedi. 

“Hastaneler Kovid-19 salgın yönetimine hala hazır değil” başlıklı basın metnini okuyan Erden, “Kovid-19 virüsü sürecinde sağlık çalışanlarının en büyük risk gruplarından olduğu açıktır. Bu nedenle Sağlık emekçilerinin Kovid-19 virüsüne maruz kalma riskini önlemek için, hastanelerin alacağı önlemler çok kıymetli ve belirleyicidir. Önlemlerin yaşama geçirilmesi hem sürecin doğru yönetimini sağlayacak hem de sağlık çalışanlarının risklerini en aza indirerek, virüsle mücadelede öncü rol alan kadrolarımızı koruyacak, bununla bağlantılı olarak toplumun riski de en aza indirilecektir” diye belirtti.

ANKET SONUÇLARI

“Sağlık emekçilerinin korunması toplumun korunmasıdır” diyen Erden, anketin sağlık çalışanlarının koruyucu ekipmanlara ulaşım sonuçlarını şöyle sıraladı: “N95 maske hastanelerin yüzde 17’sinde hiç yoktur, yüzde 71’inde var ama yeterli sayıda değildir. Cerrahi maske sayısı yüzde 68’inde yeterli değildir. Eldiven sayısı her üç kurumdan birinde yeterli değildir. Yüz koruyucu siperlik kurumların yüzde 40’ında hiç yoktur, yüzde 45’inde var ama yeterli sayıda değildir. Gözlük kurumların yüzde 20’sinda hiç yok, yüzde 68’inde var ama yeterli sayıda değildir. Önlük sayısı yüzde 68’inde yeterli sayıda değil. Sıvı geçirimsiz tek kullanımlık önlük hastanelerin yüzde 34’ünde hiç yok, yüzde 57’sinde var ama yeterli değil. Tek kullanımlık tulum hastanelerin yüzde 39’unda hiç yok, yüzde 48’inde var ama yeterli değil.”

Hastane çalışma ortamlarının koronavirüs salgınına yönelik yapılan düzenlemeler konusunda yetersiz olduğunun altını çizen Erden, “Hastanelerin yüzde 29’unda tüm hastanede triaj uygulamasına geçilmiştir. Bununla birlikte hastanelerin yüzde 43’ünde Kovid-19 için özel başvuru yerleri ayrılmıştır, yine hastanelerin yüzde 58’inde sadece acillerde triaj söz konusudur. Hastanenin rutin olarak çalışmaya devam etmesi ise yüzde 8’dir” diye belirtti. 

‘EĞİTİMLER YETERSİZ’

Sağlık çalışanlarına koronavirüsle ilgili verilen eğitimlerin yetersiz olduğunu aktaran Erden, “Hastanelerin yüzde 26’sında Kovid-19 ile ilgili eğitimler, yüzde 20’sinde el hijyeni ile ilgili eğitimler, yüzde 48’inde solunumsal hijyene yönelik eğitimler, yüzde 27’sinde KKD kullanımı ile ilgili eğitimleri, yüzde 44’ünde salgının aşamalarına göre sağlık kurumlarında yapılacak düzenlemelere ilişkin eğitimler, yüzde 32’inde triaj prosedürleri ile ilgili eğitimler, yüzde 39’unda karantinadaki hastalarla nasıl çalışılacağına ilişkin eğitimler, yüzde 35’inde izolasyondaki hastaların yerleştirilmesi ve taşınmasıyla ilgili eğitimler ve yüzde 40’ında salgına ilişkin birimlerde göreve yeni başlayacaklarla ilgili eğitimler yapılmamıştır” bilgilerini paylaştı.

Erden, salgının hastanelerde yönetiminin oldukça yetersiz olduğunu belirterek, “Rehberlerde alınan önlemler ve KKD kullanımında oldukça ciddi sorunlar vardır. Sağlık Bakanlığı sağlık emekçilerinin korunmasını öncelemelidir, sağlık emekçilerinin risk altına sokulması toplum sağlığı için en büyük tehdittir. Sağlık Bakanlığı bir an önce sağlık emek ve meslek örgütleri ile iletişime geçmeli, önlemler ve KKD kullanımı ile ilgili adımlarını hızlandırmalıdır” çağrısında bulundu.

‘BİR AN ÖNCE TEDBİRLER ALINMALI’

Rapor sonuçlarından kaygılandıklarını ifade eden Erden, “Biz sağlık emekçileri olarak toplumun bize yüklediği sağlık sunumunu yürüteceğiz ama sağlık çalışanlarının sağlığı korunmadan toplumun sağlığını koruyamazsınız, bu noktada bir an önce tedbirler alınmalı. Bize ulaşan bilgilere göre; maalesef İstanbul’da bir sağlık çalışanı salgından kaynaklı hayatını kaybetti. Buradan bir kez daha üzüntümüzü ifade ediyor, arkadaşımızın ailesine baş sağlığı diliyoruz. Biz bu ölümlerin bir daha yaşanmaması için bütün gücümüzle mücadele etmeye hazırız. Başta Sağlık Bakanı olmak üzere, herkese ‘tedbirleri alma zorunluluktur’ diyoruz” şeklinde konuştu.