Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Yönetim Kurulu, artan koronavirüs (Kovid-19) vakalarına ilişkin yazılı uyarılarda bulundu. Sürecin bu şekilde devam etmesi halinde Kovid-19 kaynaklı ve ilişkili ölümlerin sayısının 20 bini bulacağı belirtilen açıklamada, “Sağlık Bakanı yaptığı açıklamalar ile amaçlarının vakaları ve ölümleri önlemek değil, vakaları ve ölümleri gizlemek olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur” denildi.

Türkiye’de enfeksiyon hastalıkları ve solunum sistemi hastalıklarından kaynaklı yaşanan artışa dikkat çekilen açıklamada, “Sürecin sonbaharın gelişiyle bir kaosu da getireceği gerçekliği ortadadır. Sonbaharda gerçekleşecek yaygın solunum yolları rahatsızlıkları, Kovid-19 salgını ile birlikte ölümlerin artmasında rol oynayacaktır” diye belirtildi.

MESLEK HASTALIĞI

Sağlık emekçilerine yapılan testlerin yetersiz olduğuna vurgu yapılan açıklamada, Kovid-19’un meslek hastalığı olarak görülmemesine tepki gösterildi. Bazı hastanelerde Kovid-19 testi pozitif çıkan sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin çalışmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, “Halkı bir girdap gibi içine çeken pandemi de en büyük yükü omuzlayan sağlık emekçilerinin var olan sayılarıyla hızla artan Covid hastalarını tedavi etmesine imkan yoktur. Unutulmamalıdır ki sağlık emekçileri de hızla kontamine olmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

ÇALIŞMA SAATLERİ

Filyasyon ekibinde çalışan sağlık emekçilerinin çalışma saatlerindeki artışa dikkat çekilen açıklamada, “Bakanlık bir yandan emekçileri aşırı yük altına bırakırken bir yandan da hak edişleri olan sosyal ve ekonomik hakları gasp etmektedir. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin hem toplum içerisinde hem de çalışma alanlarında artan riskler nedeniyle bundan sonraki süreçte daha da risk altında olacağı bir süreç olacaktır. Buna rağmen Sağlık Bakanlığı rutin tarama başta olmak üzere sağlık emekçilerinin taleplerine ve isteklerine cevap vermiş değildir” diye belirtildi.

ŞEFFAFLIK ÇAĞRISI

Sağlık Bakanlığı’na şeffaf olması çağrısı yapılan açıklamanın devamında, şunlar kaydedildi: “Derhal sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yaşamsal ve süreç içinde artarak devam eden sorunları çözülmelidir. SES Ankara Şube Yürütmesi olarak yetkililere bir kez daha işinizin halkın sağlığını korumak ve sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine güvenli çalışma alanları sağlamak olduğunu, vakaları ve ölümleri gizlemek ve duyurmak değil önlemek olduğunu hatırlatıyoruz.”