Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınlarının Şenyaşar Ailesi’ne ait işyerine saldırısı ile başlayıp, yaralıların kaldırıldığı Suruç Devlet Hastanesi’nde devam eden olaylarla ilgili yargılamada geçtiğimiz 2 Nisan günü karar çıktı. Yaşanan olaylarda baba Hacı Esvet, çocukları Adil ve Celal Şenyaşar ile birlikte AKP’li vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız yaşamını yitirmişti. Şenyaşar ailesi avukatlarının itirazlarına rağmen, işyerinde ve hastanede yaşananlar olmak üzere iki ayrı soruşturmaya konu edinen olayların işyeri kısmı ile ilgili Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 13 kişi hakkında iddianame hazırlanmış, Urfa 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava daha sonra “güvenlik” gerekçesiyle Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde taşınmıştı.

Davanın görülen 7’inci duruşmasında saldırılarda babası ve iki kardeşini yitirip, kendisi de yaralı olarak kurtulan tutuklu Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay hapis cezası ile 600 TL adli para cezası verildi. Dosyanın diğer tutuklu sanığı olan AKP’li vekilin kardeşi Enver Yıldız’a da müebbet hapis cezası verilip, bu ceza "ağır tahrik" indirimi uygulanarak 18 yıl hapse çevrildi.

Yaşanan olayların hastane kısmı ile ilgili “gizlilik” kararı konulan soruşturma ise, 2 yıl 10 aydır sonuçlanmış değil.  Mahkemeden çıkan bu kararı adil bulmayan Şenyaşar Ailesi, diğer soruşturmanın bir an önce sonuçlanması için 28 gündür Urfa Adliyesi önünde “adalet” arayışında.

Mahkemeden çıkan kararla kendileri için yeni bir sürecin başladığını belirten Şenyaşar Ailesi avukatı Gökhan Dayık ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi Başkanı Ali Arslan bugüne kadar yaşananlara dair detayları Mezopotamya Ajansı'na anlattı.

‘SORUŞTURMANIN İKİYE AYRILMASI YANLIŞTI’

Yargılaması yapılan dosyanın esasını etkileyecek birçok taleplerinin reddedildiğini dile getirerek sözlerine başlayan Şenyaşar Ailesi avukatı Gökhan Dayık, mahkemenin eksik karar verdiğini belirtti.

Av. Dayık, nedenini ise “Soruşturma aşaması ikiye ayrılarak dava açıldı. Onun üzerinden bir hüküm kuruldu. Ama baktığımızda olay işyerinde başlayıp hastanede devam eden bir olaydı. Bunun ayrılması verilecek hükmü de etkileyecekti. Bu nedenle biz başından beri bu soruşturmanın ikiye ayrılmasının yanlış olduğunu, bunun bir bütün olarak yürütülmesi ve davanın bu şekilde sürdürülmesi gerektiğini söyledik” sözleriyle açıkladı.

AİLEYİ TERÖRİZE EDEN AÇIKLAMALAR 

Olayın başından bu yana adil bir yargılama yapıldığı duygusunun dosya avukatlarında oluşmadığını ifade eden Av. Dayık, “Çünkü bizler bu süreçte ülkenin Cumhurbaşkanı’nın ve İçişleri Bakanı’nın müvekkillerimizi terörize edecek şekilde açıklamalar yaptıklarına şahit olduk. Bu ortamda yargının adil bir yargılama yapması zaten düşünülemez” diye konuştu.

BAŞSAVCI ‘SİYASİ BASKI’ VAR DEDİ

Dava soruşturma aşamasındayken görüştükleri Urfa Cumhuriyet Başsavcısı’nın kendilerine ‘Üzerimde siyasi baskı var. Bana zaman tanıyın, ben elimden geleni yapıyorum, delilleri topluyorum’ dediğini paylaşan Dayık, “Bu sözler adil yargılamanın olmadığının kanıtıdır” dedi.

Av. Dayık, mahkeme heyetinin verdiği cezalar ve uyguladığı indirimlerin gerekçelerine ilişkin ise şunları ifade etti: “Mahkeme, ‘olayın kim tarafından başlatıldığı tam tespit edilemedi’ diyerek, her iki tarafa da ağır tahrik indirimi yaptı. Oysaki kamera görüntülerinde açık bir şekilde görünüyor. Olayı başlatanların vekilin ve akrabalarının olduğu açık bir şekilde görülmesine rağmen, o durumun net olmadığından bahisle bu indirimi yaptı. Tabi bizce bu indirimin yapılmaması gerekiyordu. Sonuçta bizim müvekkilimizin işyerinde bir saldırı oluyor ve kalabalık bir topluluk, müvekkilimizin ailesi orada öldürülüyor.” 

‘CEZALARLA ALGI YARATILDI’

Yargılanan Yıldız Ailesi’ne mensup diğer aile fertlerine verilen cezalar üzerinde de duran Dayık, “Verilen cezaların hepsi sırf ‘bir ceza verdik’ demektir. İşte biz adaleti sağladık demek için verilmiş cezalar. Bu verilen cezaların çoğunun da bir yatarı yok. Benim fikrime göre; ‘Biz adil bir yargılama yaptık. Her iki tarafa da ceza verdik. Burada yargılanan 10 kişi vardı, hepsine de ceza verdik’ demek için verildi. Bu algı için yapıldı” diye konuştu.

‘DİĞER SORUŞTURMADAN ENDİŞELİYİZ!’

Yine hastanede yaşanan olaylarla ilgili soruşturmada 2 yıl 10 aydır iddianamenin hazırlanmamış olmasının kendilerinde ciddi endişeler yarattığını kaydeden Dayık, bu endişelerini şöyle dile getirdi: “Şimdi gizli bir şekilde devam eden soruşturmada hangi evraklar bu süreçte eklenmiştir, hangi deliller toplanmıştır ya da gereği yapılmış mıdır hiçbir fikrimiz yok. Bu nedenle bir savunma gerçekleştiremiyoruz ve sürekli bekleme pozisyonunda kalıyoruz. Biz buna karşı zaten birçok defa itirazda bulunduk. En son geçen hafta yine başvurduk, reddedildi. Buna istinaden o karara itiraz edip oradan da bir netice alamazsak Anayasa Mahkemesi’ne başvurmayı düşünüyoruz.” 

İşyerinde yaşanan olaylarla alakalı bütün evrakların dosyaya eklendiğinin söylenemeyeceğini vurgulayan Dayık, “2,5 yıl sonra bir tanık beyanı dosyaya girdi. Bunun gibi birçok evrak vardır belki. Biz gizlilik kararı devam ederken soruşturma dosyasının içeriğini görmediğimizden kaynaklı yorum yapamıyoruz ama mantıken bir soruşturma dosyası ayrılmışsa, içeriğiyle ilgili olan kısımların diğer dosyada kalma ihtimali yüksektir” diye konuştu.

DİĞER SORUŞTIRMA

Av. Dayık, gizlilik kararının devam etmesinin kendilerinde dosyanın ‘faili meçhul’ bırakılmak istendiği hissiyatına yol açtığını da dile getirdi. 

Hastanede yaşananlara dair soruşturmada kamera görüntülerinin bulunmadığı yönünde yansıyan kimi bilgiler üzerinde duran Dayık, “Bu delillerin karartılması devletin bizzat bu işte parmağının olduğunu gösterir. İktidar gücünü elinde tutan kişilerce delillerin yok edildiği, en azından bunların gözetiminde iktidar gücüyle yapıldığının kanıtıdır. Yargılama aşamasında da bunu bizzat bizler gözlemledik” ifadelerini kullandı. Dayık, son olarak “Müvekkilimiz hakkında aile fertlerinden 3 kişiyi kaybetmesine rağmen 37 yıl 9 ay hapis cezası ile 600 TL adli para cezasına hükmedildi. Diğer tutuklu Enver Yıldız 18 yıl hapis cezası aldı. Bu asgari bir hukuk bilgisine sahip insanlarda bile burada bir adalet çıkmadığı hissini uyandırıyor. Davadan bir karar çıktı tabi bu davanın bittiği anlamına gelmiyor” dedi.

ÖHD'Lİ ARSLAN: HUKUK MANTIĞI BUNU KABUL ETMEZ

ÖHD Urfa Şubesi Başkanı Avukat Ali Arslan ise, mahkemenin tutuklu sanıklardan Enver Yıldız’a  uyguladığı ceza indirimi kararına katılmalarının mümkün olmadığını ifade etti.

Hukuk mantığının bunu hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini söyleyen Arslan, “Çünkü saldırıya uğrayan taraf Şenyaşar Ailesi. Fadıl Şenyaşar ailesini korumak, kardeşlerini korumak amacıyla meşru müdafaada bulunmuştur. Mahkemenin ağır tahrik indirimine gitmesi bizi şaşırttı” dedi. Görüştükleri mahkeme başkanının kendilerine ‘Bu iddianameyi başta kabul etmedik’ dediğini aktaran Arslan, “Mahkemede de ben şunu gözlemledim. Bir an önce karar verip, yükü kendi üzerlerinden atma gibi bir tavır içerisindeydiler. O yüzden alelacele bir karar verip, dosyayı kapatmak istediler” diye konuştu.

'SÜREÇ YENİ BAŞLIYOR'

Karar duruşmasında Yıldız ailesine mensup bir sanığın Şenyaşar ailesi avukatı Hidayet Enmek’i hedef göstererek, ‘Beni vuran Şenyaşar ailesi değil, beni vuran budur’ demesi üzerinde duran Arslan, “Yıldız ailesinin bu yaptığı tehditler ilk değil, muhtemelen son da olmayacaktır. Şunu özellikle belirtmek isterim ki biz Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’ne mensup avukatlar olarak ailenin yanında olmaya devam edeceğiz ve tehditlere de aldırış etmiyoruz” dedi. 

Olayı gerçekleştirenin yalnızca Enver Yıldız değil, dosyada bulunan bütün sanıklar olduğunu kaydeden Arslan, “Her ne hikmetse mahkeme sadece Enver Yıldız yönünden ağır bir cezaya hükmetti. Diğer sanıklara göstermelik cezalar verildi. Ama dava bitmiş değil, biz dosyanın takipçisiyiz. Bizim için süreç yeni başlıyor” diye konuştu.

MA / Lezgin Tekay