Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınlarının seçim çalışması sırasında Şenyaşar Ailesi fertlerine dönük saldırıları ile başlayıp, 4 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlana olaylara ilişkin Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava yargılamasına başlandı.

Görülecek 4’üncü duruşma öncesinde adliye önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Saldırıda eşini ve 2 oğlunu yitiren anne Emine Şenyaşar, tutuksuz yargılanan oğlu Ferit Şenyaşar ile kimi aile üyeleri duruşma salonundaki yerlerini aldı. Ailenin avukatları ile birlikte Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Urfa ve Antep Barosu'na bağlı avukatlar salonda hazır bulundu. Duruşmaya, Yıldız ailesinden kimi kişiler ve avukatları da katıldı.

Duruşmayı takip etmek üzere adliyeye gelen basın mensupları ile HDP milletvekilleri Nuran İmir, Hişyar Özsoy ve partili eski vekil Behçet Yıldırım’ın pandemi gerekçesiyle duruşma salonuna girmelerine ise mahkeme heyeti kararı ile izin verilmedi.

Saldırıda yaralı olarak kurtulup, sonrasında tutuklanan Fadıl Şenyaşar, duruşmaya tutuklu bulunduğu Elazığ Kapalı Cezaevi'nden, Enver Yıldız ise Osmaniye Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBIS) aracılığı ile katıldı. Yargılamaya sanık savunmalarının alınması ile başladı.

NE OLMUŞTU?

Urfa’nın Suruç ilçesinde 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri öncesi 14 Haziran’da AKP’li vekil İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının Şenyaşar Ailesi!’ne yönelik saldırısı sonucu, Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Adil ve Celal Şenyaşar ile vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız yaşamını yitirmişti. 

Şenyaşarların işyerinde başlayan ve yaralıların kaldırıldığı Suruç Devlet Hastanesi’nde devam eden saldırılarda, Mehmet Şenyaşar, Ferit Şenyaşar ve Fadıl Şenyaşar ile birlikte toplam 8 kişi de yaralanmıştı. 

Saldırı sırasında yaralanan Fadıl Şenyaşar ve kardeşleri, tedavileri devam ederken gözaltına alınmış ve sonrasında Fadıl Şenyaşar tutuklanmıştı. Şenyaşar, halen Elazığ Kapalı Cezaevi’nde tek kişilik odada tutuluyor.

Şenyaşar ailesinden 3 kişinin öldürülmesi ve 3 kişinin de ağır yaralanmasına rağmen uzun bir süre saldırganlardan hiç kimse gözaltına dahi alınmamıştı. Olaydan 15 ay sonra 18 Eylül 2019’da, AKP’li vekilin ağabeyi Enver Yıldız, 50 kişilik koruma ordusuyla geldiği Urfa Adliyesi’nde tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Olaydan 18 ay sonra ise sadece işyerinde yaşananlara ilişkin dava açıldı. İddianamede, Şenyaşar ailesine dönük asıl saldırının yaşandığı hastane boyutunu yer verilmedi. İddianamede, tutuklu Fadıl Şenyaşar ve yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar’ın da aralarında olduğu 13 kişiye, “öldürme, öldürmeye teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, ateşli silah bulundurma” gibi suçlamalar yöneltildi. İddianame, Urfa 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, dava güvenlik gerekçesiyle Malatya’ya nakledildi.