Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınları seçim çalışmaları sırasında işyerlerini ziyaret ettiği Şenyaşar ailesine saldırmış, başlayan olaylarda Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşler çeşitli yerlerinden yaralanmıştı. AKP'li Yıldız'ın yakınları, hastanede de saldırılarını sürdürmüş ağır yaralı Celal ve Adil Şenyaşar ile hastaneye çocuklarını ziyarete giden baba Hacı Esvet Şenyaşar eşinin (Emine Şenyaşar) gözleri önünde linç edilerek katledilmişti. İş yerinde yaşanan olaylarda Mehmet Şah Yıldız'da bulunamayan bir silahtan çıkan mermi ile yaşamını yitirmişti.

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı, olaya ilişkin başlattığı soruşturmayı 18 ay sonra tamamlamış, savcılık sadece işyerinde yaşananlara ilişkin iddianame hazırlayarak, asıl ölümlerin yaşandığı hastanedeki olayları tefrik etmişti. Söz konusu olayların hastane boyutuna dair başlatılan soruşturma hakkında verilen “Gizlilik kararı” ise halen korunuyor. Şenyaşar ailesinin avukatlarının “gizlilik kararı kaldırılsın" talebi 3 yıldır karşılık bulmazken, işyerinde yaşanan olaya ilişkin açılan davanın 2 Nisan tarihinde görülen karar duruşmasında, ailesinden 3 kişiyi kaybeden ve saldırıdan ağır yaralı olarak kurtulan Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Olaydan 15 ay sonra 18 Eylül 2019 tarihinde AKP’li vekilin ağabeyi Enver Yıldız, 50 kişilik koruma ordusuyla geldiği Urfa Adliyesi’nde tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, ona da 18 yıl hapis cezası verilmişti. 

‘ARTIK YETER ADALET İSTİYORUZ’

Devlet erkanının bulunduğu Suruç Devlet Hastanesi'nde Şenyaşar ailesinin 3 ferdinin öldürülmesinin üzerinden aylar, yıllar geçti, ancak adalet gelmedi. Adaletin sağlanmaması üzerine, mücadeleye girişen anne Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar, tarih yaprakları 9 Mart 2021’i gösterdiğinde adalet arayışlarını, Urfa adliyesi önünde tüm yıl kesintisiz sürecek Adalet Nöbeti'ne çevirdi. Savcı ile dosyaya dair görüşmek için adliye binasına gelen anne ve oğlu, görüşme başvurularının karşılanmaması üzerine “Artık yeter adalet istiyoruz” diyerek adliyenin merdivenlerine oturdu ve taleplerini açıkladı. Talepleri ise hastanede yaşanan katliama dair dava dosyasının açılması ve meşru müdafaada bulunmasına rağmen tutuklanan Fadıl Şenyaşar’ın serbest bırakılması oldu. Ailenin yarın 300'üncü güne girecek Adalet Nöbeti boyunca talepler karşılanmadı. 

SORUŞTURMA SAYILARI ARTTI!

Taleplerin karşılanması bir yana anne Emine Şenyaşar’a nöbette sarf ettiği sözlerden kaynaklı “Kamu memuruna hakaret” ettiği gerekçesiyle 2 dava açıldı, 12 kez aynı gerekçeyle ifadeye çağrıldı. Anne ve oğlu adliye binasının önünde “gerekçe” gösterilmeksizin 6 kez gözaltına alındı, birçok kez zorla hastaneye götürüldüler. Kimi zaman ise namaz kılmaya gidip döndüklerinde pankartlarının “çalındığına” şahit oldular. Pankartların akıbetini sormak için adliye binasına girmek istediklerinde ise “polis ordusu” ile karşı karşıya kaldılar. Pankartları adliye binası önünde bulunan beton bloklara değdiği için para cezası ile karşı karşıya kaldılar. Gerekçe ise “kamu duvarına pankart asmak yasak” olarak gösterildi. Dosyaya bakan 9 savcı değişse de, görüşmek istedikleri savcılar her gün önlerinden geçmelerine rağmen aile ile görüşmeyi hiç kabul etmedi. 

EN BÜYÜK DESTEKÇİLERİ KADINLAR

Adliyeye girip çıkan yurttaşların adlandırdığı “Şenyaşar ailesi adalet köşesi” ailenin ikinci evi oldu. Her sabah erken saatlerde Suruç ilçesinde bulunan evlerinden, Urfa kent merkezine yola çıkan anne ve oğlu “ölüm yolu” olarak tanımlanan, 42 kilometre uzunluğundaki Suruç-Urfa yolunda, yaklaşık 25 bin kilometre yol aldılar. Kazaların eksik olmadığı yolda, onlarca kaza yapmış aracın yanından geçtiler. Bütün engellemelere rağmen en büyük moralleri Kars’tan Muğla’ya, İstanbul’dan Hakkari’ye kadar onlarca ilden kendilerini ziyarete eden destekçiler oldu. Yaklaşık 300 gündür süren Adalet Nöbeti boyunca siyasi partilerin genel başkanlarının içinde yer aldığı yüzlerce kişi aileye destek ziyareti gerçekleştirdi. Anne Emine Şenyaşar’ın en büyük destekçileri ise kadınlar oldu. Barış Anneleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA), HDP Kadın Meclisi, Roza Kadın Derneği ve birçok ilden kadın platformları başta olmak üzere, farklı günlerde yüzlerce kadın, Emine Şenyaşar’ın yükselttiği adalet çığlığına ses oldular. Aile yaptığı açıklamalarda, yapılan ziyaretlerin kendileri için “yaşam kaynağı” olduğunu belirterek, adalet mücadelesini destek ziyaretleri sayesinde sürdürdüklerini belirtti. Aileye destek ziyaretleri olduğu gibi aile de Antep, Diyarbakır, İstanbul ve Ankara’da yaptıkları gezilerle hukuki destek taleplerinde bulundu. 

Anne Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit’in adliye önünde direnişle geçen bir yılda yaşanları özetledik: 

MART

* 09 Mart: Anne Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar “artık sabrımız kalmadı” diyerek adliye binası önünde Adalet Nöbeti’ni başlattı.

* 15 Mart: Anne Şenyaşar, “kamu görevlisine hakaret ettiği” iddiasıyla nöbetin 7’nci gününde gözaltına alındı.

* 25 Mart: Anne Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar eylemlerinin 17’nci gününde gözaltına alındı. 

* 30 Mart: Anne Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar eylemlerinin 22’nci gününde gözaltına alındı.

NİSAN

* 01 Nisan: Nöbetin 24'üncü gününde polis müdahale etti, darp edilen Ferit Şenyaşar hastaneye kaldırıldı. 

* 02 Nisan: Malatya'da görülen iş yeri davası yargılamasında Fadıl Şenyaşar'a 37 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Kararı adliye binası önünde öğrenen anne Şenyaşar, karara isyan etti. 

* 10 Nisan: Nöbetin 33’üncü gününde aile ile görüşen Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, davanın takipçisi olacağını söyledi. 

MAYIS

* 17 Mayıs: Aile salgın nedeniyle 17 gün süren sokağa çıkma yasağının bitmesi ile evde devam ettirdikleri nöbeti 70’inci gününde yeniden adliye önüne taşıdı. 

* 20 Mayıs: Anne Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar, nöbetlerinin 73’üncü gününde, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın ziyareti öncesi darp edilerek gözaltına alındı. 

HAZİRAN 

* 19 Haziran: Aile, nöbetin 103’üncü gününde Antep’te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. 

* 22 Haziran: Nöbetin 106’ncı gününde polisler müdahale etti, “Adaletsizliğe artık kalbim dayanamıyor" diyen anne Emine Şenyaşar, fenalaşarak yere yığılması üzerine hastaneye kaldırıldı. 

TEMMUZ

* 14 Temmuz: HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın Urfa’da yapacağı ziyaretler öncesi, anne Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar bir kez daha gözaltına alındı.

AĞUSTOS

* 10 Ağustos: Nöbetin 155’inci gününde ailenin taşıdığı dövizler namaza gittikleri sırada polisler tarafından elkonuldu.

* 12 Ağustos: Aile, nöbetin 157’nci gününde polis müdahalesi ile karşı karşıya kaldı. Polisler, ailenin pankartını suç saydı, Ferit Şenyaşar’a para cezası yazdı. 

EYLÜL

* 09 Eylül: Emine Şenyaşar’ın adalet arayışı aleyhine davaya dönüştü. Şenyaşar’a, katliamda sorumluluğu bulunan AKP’li İbrahim Halil Yıldız’a “hakaret” ettiği gerekçesiyle dava açıldı.

* 10 Eylül: Hakkında Yıldız’a “hakaret” ettiği gerekçesiyle dava açılan anne Şenyaşar, bir gün sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “hakaret” ettiği gerekçesiyle ifade verdi. 

* 15 Eylül: Saldırıya dair yeni görüntüler ortaya çıktı. Şenyaşarların işyerine kalaşnikofla saldıran bir kişinin dosyaya konulmadığı tespit edildi.

* 24 Eylül: Nöbetin 200’üncü gününde 200 avukat nöbete katıldı. Avukatlar yaptıkları açıklamada, yargı makamlarının sessizliğine tepki göstererek, “Şenyaşar ailesinin talebi hepimizin talebidir” dedi. 

EKİM

* 06 Ekim: Nöbetin 212’nci gününde Ferit Şenyaşar hakkında, “Saraydan korkuyorlar” sözü nedeniyle soruşturma başlatıldı.

* 16 Ekim: Urfa’da temaslarda bulunan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, aile ile görüştü. Babacan, gelişmeleri takip ettiğini belirterek, “Mücadele etmek lazım başka yol yok” dedi.

* 23 Ekim: Aileyi nöbetlerinin 229’uncu gününde ziyaret eden EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Adaleti birlikte getireceğiz” dedi.

KASIM

* 04 Kasım: Rahatsızlanan ve koluna bağladığı serumla adliye önünde 241’nci gününde nöbet eylemini sürdüren Emine Şenyaşar, polis müdahalesine maruz kaldı.

* 09 Kasım: "Çocuklarımın katillerini yargılayın” diyerek adalet talep edenlerin sembolü haline gelen Emine Şenyaşar'a “görevli memura hakaret etmek" ten bir soruşturma daha açıldı.

* 13 Kasım: AKP Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, Şenyaşar ailesi için “O zaman ‘terörist’ dediğim için utandım. Emine Şenyaşar’a Allah sabır versin. İçim parçalanıyor” dedi.

* 19 Kasım: Emine Şenyaşar'ın AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'a "hakaret" ettiği gerekçesiyle açılan davanın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya “hakaret” dosyasıyla birleştirilmesine karar verildi.

* 28 Kasım: Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, nöbetin 265’inci gününde aile ile görüşerek, “Olayı biliyoruz. Allah yardımcınız olsun. İnşallah bir gün adalet tecelli eder” dedi.

* 30 Kasım: Anne Şenyaşar, “hakaret” ettiği gerekçesiyle nöbetin 267’nci gününde, 9'uncu kez ifadeye çağrıldı.

ARALIK

* 09 Aralık: Aileyi nöbetlerinin 267’nci gününde, adliye binası önünde ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu davanın takipçisi olacağım” dedi.

* 09 Aralık: Aile, yakınlarını kaybettikleri saldırıya dair 3'üncü kez teşhis için ifadeye çağrıldı, teşhis tutanağında “faili meçhul” yazıldı.

* 20 Aralık: Urfa Valiliği, ailenin kış ayları nedeniyle Urfa Adliyesi önünde çadır kurma talebini reddetti.

* 21 Aralık: Anne Şenyaşar, “hakaret” ettiği gerekçesiyle, 11'inci kez ifadeye çağrıldı.  

* 27 Aralık: Anne Şenyaşar'a, AKP'li milletvekili İbrahim Halil Yıldız'a “hakaret” ettiği iddiasıyla bir dava da Ankara’dan açıldı.”

* 30 Aralık: Anne Şenyaşar nöbetin 245'inci gününde sarf ettiği sözlerden dolayı 12'inci kez ifadeye çağrıldı. Şenyaşar, savcıya "Beni bir daha ifadeye çağırmayın gidin çocuklarımın katilini bulun" dedi.

* 31 Aralık: Anne Şenyaşar ile Ferit Şenyaşar, 2021'in son gününü adliye binası önünde Adalet Nöbeti tutarak geçirdi. 

MA / Emrullah Acar