Urfa’nın Suruç ilçesinde 24 Haziran 2018 genel seçimleri öncesi AKP’li vekil İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının iş yeri ve hastane saldırılarında eşini ve 2 oğlunu yitiren Emine Şenyaşar ile oğlu Ferit Şenyaşar'ın, Urfa Adliyesi önünde başlattığı "Adalet" nöbeti 23'üncü gününde devam ediyor.

ADALET TALEBİMİZ DEVAM EDİYOR

Sabah erken saatlerde Urfa Adliyesi girişinde bulunan merdivenlerde eylemlerini başlatan Emine ve Ferit Şenyaşar, sosyal medya hesaplarından, “Dosya savcısı bizimle görüşmeyi kabul etmeyip zalimden, güçlüden yana olsa da… Adalet istedik diye Başsavcı’nın talimatı ile 3 kez gözaltına alınsak da… Biz Allah’ın adaletine sığınarak direneceğiz. 23’ncü günde adalet talebimiz devam ediyor" paylaşımı yaptı. 

DAYANIŞMA BÜYÜYOR

Emine Şenyaşar ile oğlu Ferit Şenyaşar'ın Urfa Adliyesi önünde 23’üncü gününde sürdürdüğü “Adalet” nöbetine destek ziyaretleri sürüyor. Bina girişinde bulunan Atatürk kaidesinin önünde eylemlerini devam ettiren aileyi, gün içinde Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Urfa Şubesi yöneticileri, üniversite öğrencileri ve Mersin ile Adana’dan gelen Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ziyaret etti.

İlk ziyaret Eğitim Sen Urfa Şubesi tarafından gerçekleştirildi. Eğitim Sen yöneticilerine nöbet boyunca yaşadıkları hak ihlallerini aktaran Ferit Şenyaşar, dün A4 kağıdı üzerinde “Adalet” yazıldığı için gözaltına alındıklarını ifade etti. Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2 Nisan’da görülecek duruşmaya dair bilgi aktarımında bulunan Şenyaşar, mahkemenin siyasi baskı altında olduğunu belirtti. 

‘ADALET YERİNİ BULSUN’

Hastanede yaşatılan katliam ile ilgili tanık olduğu anları anlatan anne Emine Şenyaşar ise dosya Savcısına seslenerek “'Adaletli olacağım' diye yemin ettin, o makama geldin. Hastane kayıtları çıkarılsın adalet yerini bulsun” dedi. Anne Şenyaşar, hastane kayıtlarının çıkarılması ve saldırılarda ağır yaralanan tutuklu oğlu Fadıl'ın bırakılması durumunda eylemlerini sonlandıracaklarını ifade ederek, “23 gündür buradayız, bizde yorulduk, artık adalet yerini bulsun” dedi. 

Döktüğü gözyaşları karşısında anneyi sakinleştiren Eğitim Sen Urfa Şube Eşbaşkanı Mahmut Binici, ailenin adalet talebinin kendi talepleri olduğunu, dayanışma içinde olacaklarını belirtti. 

ÖĞRENCİLERE GBT YAPILDI

Ardından aileyi Nevşehir, Ege ve Harran Üniversitesi’nde okuyan üniversite öğrencileri ziyaret etti. Aileden yaşadıklarına dair bilgi alan öğrenciler, ayrılacakları esnada polis tarafından Genel Bilgi Taramasına (GBT) tabi tutuldu. 

KADINLARDAN ZİYARET 

Mersin ve Adana’dan Urfa’ya gelen Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri de aileye destek ziyaretinde bulundu. Adliye binasının girişinde görüşme yapılmasına izin verilmediği için yakın bir mekanda gerçekleşen ziyarette, anne Emine Şenyaşar, yaşadıkları ile ilgili kadınlara bilgi aktarımında bulundu. Anne Şenyaşar ile dayanışma içinde olduklarını belirten kadınlar, uzun süre anne ile sohbet etti. Ziyaret sonrası mekanın çıkışında anne ile açıklama yapmak isteyen kadınlar, polisler tarafından “Valilik yasağı” olduğu gerekçesiyle engellendi. Açıklama yapılmasının engellemesine tepki gösteren TJA Aktivisti Bedriye Kuş, “Bir anne 23 gündür adliye binası önünde oturuyor. Biz de kadınlar olarak Adana ve Mersin’den onu ziyaret edip, yanında olduğumuzu belirtmek için buraya geldik. İlahi adalet bir gün gerçekleşecek” diyerek tepkisini dile getirdi. 

Polisin tutumuna tepki gösteren anne Emine Şenyaşar, “Bizi engelleyeceğinize katliam yapanları engelleseydiniz” dedi. Eylem süresince kadınlar 3 kez GBT kontrolünden geçirildi.  

NE OLMUŞTU?

Urfa’nın Suruç ilçesinde 2018 Genel Seçimleri öncesi 14 Haziran’da AKP’li vekil İbrahim Halil Yıldız’ın esnaf ziyareti sırasında korumaları ve yakınlarının Şenyaşar ailesine ait işyerinde başlayan ve Suruç Devlet Hastanesi’ne uzanan saldırıları sonucu, Hacı Esvet Şenyaşar (67), oğulları Adil (36) ve Celal Şenyaşar (41) ile vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız yaşamını yitirdi. Olayda Mehmet, Ferit ve Fadıl Şenyaşar'ın da aralarında bulunduğu 8 kişi de yaralandı.

Saldırı sırasında yaralanan Fadıl Şenyaşar ve kardeşleri, tedavileri devam ederken gözaltına alındı. Gözaltına alınan Fadıl Şenyaşar, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Şenyaşar, halen Elazığ Kapalı Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tutuluyor. Olaydan 15 ay sonra 18 Eylül 2019’da AKP’li vekilin ağabeyi Enver Yıldız, 50 kişilik koruma ordusuyla geldiği Urfa Adliyesi’nde teslim olduktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Olaydan 18 ay sonra Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sadece işyerinde yaşanan olaya ilişkin iddianame hazırlandı. İddianamede, Şenyaşar ailesine dönük asıl saldırının yaşandığı hastane boyutuna yer verilmedi. Çocuklarına yönelik saldırı haberinden sonra gittiği Suruç Devlet Hastanesi’nde linç edilerek öldürülen Hacı Esvet Şenyaşar’a ilişkin ise 2 buçuk yıldır henüz bir yargılama yapılmış değil. İddianamede, tutuklu Fadıl Şenyaşar ve yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar’ın da aralarında olduğu 13 kişiye, “öldürme, öldürmeye teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, ateşli silah bulundurma” gibi suçlamalar yöneltildi. İddianame, Urfa 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, dava daha sonra “güvenlik” gerekçesiyle Malatya’ya nakledildi.

Davanın 15 Nisan’da görülen ve koronavirüs nedeniyle kimsenin alınmadığı ilk duruşmasında, mahkeme heyeti sadece Fadıl Şenyaşar ve Enver Yıldız’ın tutukluluk halleri üzerinde değerlendirme yaparak, duruşmayı erteledi. 

20 Kasım’da görülen duruşmada, savcının sunduğu mütalaada, tutuklu Fadıl Şenyaşar hakkında bir kez “kasten öldürme”, 8 kez “kasten öldürmeye teşebbüs” iddiasıyla 150 yıla kadar hapis cezası istendi. Enver Yıldız için ise “ağır tahrik ile öldürme” suçundan 12 yıla kadar hapis cezası istendi. Savcı dosyanın diğer sanıkları için ise basit yaralamadan ceza istedi. (Urfa/MA)